Infertilitatea: un alt gen de pierdere

infertilitatea

Confruntarea cu moartea unui copil este deja foarte greu de suportat, de aceea este cu mult mai dificil de acceptat si ideea ca intampinati dificultati in a concepe un nou copil. Daca va aflati in aceasta situatie dificila, veti simti nevoia sa jeliti (disparitia copilului vostru) si veti trece prin mai multe feluri de sentimente/trairi precum:

  • Furie: este perfect normal sa fiti furiosi pentru ca o noua sarcina se lasa asteptata dupa pierderea suferita. Puteti simti ca sunteti "datori" sa aveti un copil datorita pierderii anterioare, sunteti amarati/necajiti si revoltati/indignati pentru ca noua sarcina nu apare.

Laura povesteste ca s-a simtit astfel dupa ce a incercat sa ramana insarcinata in urma mortii fiicei ei. "Infertilitatea este o piedica greu de trecut dupa moartea unui copil. E ca si cand cineva rau-intentionat face o gluma cu tine. Eram nervoasa ca am probleme in a concepe un alt copil, mai cu seama ca stiam ca este posibil sa treci printr-o sarcina din nou, pana la termen, si tot sa nu vii acasa de la spital, cu un bebelus." – spune ea.

  • Tristete si dezamagire: Cuplurile care se straduiesc sa aiba un copil dupa o pierdere, se confrunta adesea cu aceste sentimente. Jennifer spune ca problemele sale legate de infertilitate nu au facut decat sa se adauge durerii pe care o simtea:

"Dezamagirea se adauga si ea si devine parte din tristete. Doua pierderi de sarcina, dificultatea de a concepe un copil – toate devin un intreg: un mare cerc de tristete!."

  • Depresie: un sentiment des intalnit la parintii care se lupta cu infertilitatea, dupa pierderea unei sarcini/unui copil. Lisa a devenit depresiva atunci cand a realizat ca nu ramane insarcinata imediat dupa ce primul lor copil s-a nascut mort:

"Pe perioada cat am incercat sa concepem din nou un copil, am trait zilnic si constant sentimente de anxietate, tristete, m-am simtit "fara speranta" mai mult decat mi-am putut imagina vreodata"- spune ea.

"A fost asa de dificil pentru mine sa-mi imaginez ca nu putem fi binecuvantati cu un copil, care era dorit mai mult decat orice, incat a trebuit sa facem fata unor nesfarsite luni de asteptare si dezamagire in incercarea de a concepe un copil. Am citit odata ca, dupa pierderea unui copil, multe cupluri sunt in stare sa acepte pierderea si sa-si recapete speranta, dupa ce reusesc sa aiba un alt copil. Bazandu-ma pe propria experienta, cred ca este adevarat ce am citit. Simt ca, daca am fi reusit sa concepem un copil mai repede, nu as mai fi fost atat de deprimata."

  • Teama: In plus fata de sentimentul de anxietate pe care-l au in incercarea de a concepe din nou, unele cupluri se tem ca visul lor de a avea un copil nu se va adeveri niciodata.

"Eram ingrozita la gandul ca Matty avea sa fie singurul meu copil – spune Deb, care l-a nascut pe Matt mort si a trecut prin repetate pierderi de sarcina.

Eram obsedata de gandul de a ramane insarcinata din nou si imi era teama ca nu voi reusi acest lucru. Simteam ca si cand exista o cursa contra cronometru in intreaga lume – o intrecere in a avea copii – si cumva, eu ramasesem in urma."

Cheryl a trait sentimente similare – dar, in cazul ei, cea mai mare temere a fost aceea ca sotul sau sa nu mai vrea sa continue sa incerce sa aiba alt copil. " Imi era teama ca Tom sa nu spuna ceva de genul: Nu te ingrijora, o sa fim fericiti doar cu Matthew - si nu era ceea ce eu vroiam sa aud din partea lui".

  • Sentimente de nepotrivire in cuplu sau "ca sunt defecta"

Nu este ceva neobisnuit la o femeie care are probleme in a ramane insarcinata sa traiasca sentimentul ca "e defecta". Deseori ele simt furie impotriva propriului corp, care "le-a tradat". Unele femei ajung sa creada ca faptul ca nu au reusit sa ramana insarcinata repede reprezinta doar o parte din "esecul" la care le supune propriul organism. Una dintre cele mai des intalnite temeri cu care se confrunta cuplurile care au trecut prin experienta pierderii unui copil este aceea ca nu vor fi capabili sa conceapa din nou. In timp ce unele cupluri reusesc sa conceapa pe parcursul a cateva luni de incercari, pentru unele femei insa, a ramane insarcinata din nou reprezinta o incercare dificila. Daca ai avut insa dificultati in a concepe/ramane insarcinata inainte de pierderea copilului, atunci asteapta-te sa ai acelasi gen de probleme si acum.

In plus, poti avea nesansa sa treci prin experienta "infertilitatii secundare" – in termini medicali, adica, explicit – infertilitatea aparuta in cazul celor care nu au avut astfel de probleme in trecut (de a concepe/ramane insarcinata).

  • Frustrare:

Pentru cuplurile care se straduiesc de mult timp sa conceapa un copil, unul dintre cele mai dificile lucruri de suportat este reactia oamenilor din jur. Astfel, cuplurile ajung sa simta ca nu sunt intelese de terte persoane decat daca si acestea au trecut prin acelasi tip de incercari ca si ele.

"In general oamenii nu inteleg de ce, dupa 6 luni de incercari de a ramane gravida, eram atat de suparata ca nu reusisem acest lucru – spune Laura, a carei fetita a murit in primele luni de viata. "Am auzit tot felul de comentarii neplacute si lucruri pe care, probabil, toate femeile care au o problema de infertilitate le aud des, ca de exemplu, povesti despre prietene care, au ramas intamplator insarcinate, dupa ce nu s-au mai straduit sa ramana. Am ajuns in punctul in care nu am mai discutat problema noastra de infertilitate decat cu putinele persoane despre care stim sigur ca ne sprijina si ne inteleg cu adevarat"’.

Jackie a fost si ea, la randul ei, socata de comentariile lipsite de sensibilitate al caror subiect a devenit dupa sarcina sa extrauterina: "Intr-una dintre putinele ocazii in care am adus acest subiect in discutie, am primit un raspuns de genul: nu luati si voi totul asa in serios. Alteori ni s-au spus povesti ale unor cupluri care au plecat intr-o vacanta si au "conceput miraculos".

Nu mai ai controlul vietii tale:

Nu este de loc ceva neobisnuit ca, acele cupluri care se confrunta cu o problema de infertilitate dupa pierderea unui copil, sa aiba sentimentul ca nu mai au controlul propriilor lor vieti. Asa simte Jackie, acum, cand este intr-a 18 –a luna de incercari de a ramane insarcinata, dupa sarcina sa extrauterina. "Sunt defel o persoana organizata, care-si planifica lucrurile in viata dar, in aceasta privinta, nu pot planifica nimic"- spune ea. "Traiesc, practic, de la luna la luna, cu speranta ca se va intampla sa raman. Sunt obosita, nervoasa, plangacioasa si sunt iritata de lucruri/amanunte care, inainte de aceste incercari de a ramane insarcinata, nu m-ar fi deranjat deloc. Vreau sa fiu eu insami din nou. Vreau sa revin la viata mea de dinainte, la "vechea" eu." Mi-e teama ca imi canalizez vointa in a ramane insarcinata in speranta ca, in mod miraculos, vom reveni la ceea ce a fost inainte de a pierde copilul. Nu pot decat sa sper si sa astept sa vad ce se va intampla."

Am ajuns in faza in care ne intrebam la modul serios daca vrem, intr-adevar, sa devenim parinti – daca vrem cu adevarat sa parcurgem tratamentul pentru infertilitate. Poate ca e momentul in care ar trebui sa ne oprim si sa ne punem intrebarea daca nu e mai bine sa nu mai avem alti copii, decizie care este cu atat mai dificila, cu cat sotul meu m-a lasat pe mine sa iau aceasta decizie. Aceasta hotarare trebuie luata in cuplu; mi-e teama sa iau aceasta decizie singura si mai tarziu, spre sfarsitul vietii sa o regret sau sa ma invinovateasca sotul. Am senzatia ca, daca mai continuam in aceasta incertitudine mult timp, ea ne va distruge. Sunt trista pentru faptul ca am plecat impreuna la drum cu atatea sperante, care, acum, nu au devenit realitate" – spune Jackie.

Stresul provocat de tratamentele pentru fertilitate:

Ca si cand suisurile si coborasurile provocate in plan emotional de infertilitate nu ar fi fost de ajuns, multe cupluri se gasesc in fata variantei unor tratamente pentru infertilitate costisitoare, descurajante, dureroase si de lunga durata.

Carleen si-a invins frica sa de ace si s-a programat la mai multi doctori: "Am avut intotdeauna o mare frica de ace, pe care a trebuit sa o inving – spune ea. Cea mai urata experienta a fost cand am fost nevoita sa apelez la sotul meu sa-mi faca o injectie cu hCG, avand un ac foarte lung. Pana in acel moment, am fost capabila sa-mi fac singura injectiile, insa acel ac lung m-a speriat. In aceea perioada, am intampinat dificultati in a merge la endocrinologul specializat pe probleme de reproducere, care-si avea cabinetul la mai bine de 45 de minute distanta de casa mea."

Carleen crede ca este uimitor faptul ca a reusit sa depaseasca stresul generat de tratamentele pentru infertilitate: "Uitandu-ma in urma, nu stiu cum am reusit sa fac fata. A fost cea mai grea perioada din viata mea – atat de grea incat imi propusesem ca luna in care am reusit, ulterior, sa raman insarcinata, sa fie si ultima luna de incercari pentru o perioada lunga de timp. Imi facusem planuri sa fac anumite lucruri pe care nu le-as mai fi facut daca eram insarcinata; aceasta stare de fapt m-ar fi ajutat sa merg inainte daca nu ramaneam nici in aceasta luna".

Sentimentul singuratatii:

Nu i-a fost niciodata usor unei persoane cu probleme de infertilitate intr-o "lume fertila", iar singuratatea si izolarea sunt cu atat mai acute cu cat ai trecut prin tragedia pierderii unui copil.

Robin, care se confrunta cu probeleme de infertilitate dupa repetate pierderi de sarcina, explica:

"Atunci cand ai putut sa ramai insarcinata anterior si sarcinile s-au terminat cu o pierdere, ramai blocata intre 2 lumi: lumea infertilitatii si lumea fertilitatii. Nu faci parte din niciuna. Tehnic vorbind – poti ramane gravida – deci esti fertila. Totusi, nu te poti bucura de fertilitate pentru ca nu reusesti sa ajungi sa nasti copilul".

Cum sa faci fata infertilitatii dupa pierderea copilului

S-ar putea ca problema infertilitatii sa se adauge durerii pe care o resimtiti dupa pierderea unuia sau mai multor copii/sarcini.
Daca va aflati in situatia dificila de a trece prin probleme de infertilitate dupa o pierdere sau mai multe, trebuie sa invatati o serie de strategii care sa va ajute sa treceti de aceasta perioada cu o mare incarcatura emotionala.

Vorbiti despre cum va simtiti/ce simtiti

Veti innebuni daca va straduiti sa tineti in voi toate trairile legate de aceasta experienta. Vorbiti cu partenerul si prietenii intelegatori sau cu un consilier specializat pe pierderea sarcinii/copilului (psiholog specializat pe trauma) si intalniti-va cu cupluri care au experimentat acelasi tip de pierdere ca si voi. Deb, al carui fiu, Matthew s-a nascut fara viata si care a experimentat trauma de a pierde multiple sarcini, petrece mult timp discutand cu sotul sau, cu mama sa, cu o prietena apropiata si s-a alaturat unui grup de support online.

Laura, care si-a pierdut al doilea copil in a 8-a zi de viata, in timpul unei operatii pe cord deschis, si-a contactat psihologul pentru a o ajuta sa treaca peste perioada de dupa pierdere si s-a alaturat unui grup de support prin e-mail.

Asigurati-va ca primiti sprijinul de care aveti nevoie si pe care-l meritati de la medic

Jackie a aflat pe pielea sa ca nu toti doctorii sunt in stare sa inteleaga si sa ajute emotional cuplul cu probleme de infertilitate: "Cred ca majoritatea doctorilor dau importanta aspectelor de ordin fizic ale infertilitatii sau pierderii unei sarcini. Imi aduc aminte, ca, intr-o sedinta, i-am marturisit doctorului meu ca mi-e greu, emotional vorbind, sa trec prin aceasta perioada de incercari si nereusite de a ramane insarcinata. S-a uitat la mine deranjat si a incercat sa ma invite mai repede sa ies din biroul sau, spunandu-mi "Vei ramane insarcinata curand!".

Gasiti metode de descarcare a stresului

Faceti-va un scop in sine in a va inveseli, chiar daca, la inceput, trebuie sa va fortati sa faceti asta. Este foarte important sa stiti sa va simtiti bine impreuna cu partenerul vostru si sa valorificati tot ce inseamna relatie de cuplu si timpul petrecut impreuna, in afara dormitorului.

Luati in considerare varianta de a va lua timp liber/de a va rupe de cotidian, in cazul in care stresul incercarilor de a concepe un copil va afecta casnicia si viata sexuala

Pamela si sotul sau au decis sa faca o pauza in a mai incerca sa ramane insarcinata din momentul in care au realizat ca problemele de fertilitate si experienta de dupa piederea sarcinii le acapareaza intreaga viata. "Fiecare luna care venea si trecea fara ca eu sa raman insarcinata, nu facea decat sa creeze mai multa graba si frustrare. A trebuit sa ne oprim din incercari pentru un timp si sa ne indreptam atentia catre alte lucruri"spune ea.

Acum ca am vorbit despre provocarile infertilitatii dupa o pierdere, sa ne indreptam atentia catre ceea ce ai putea simti daca testul de sarcina iese pozitiv.

Cand e cazul sa va ingrijorati?

Ca regula generala, trebuie sa luati in considerare serios problema infertilitatii daca, timp de un an dupa tragedie ati incercat sa concepeti un copil si nu ati reusit.

Cu urmatorul amendament: puteti considera ca ati "incercat" sa concepeti un copil, daca, in cadrul fiecarei luni dintre cicluri, ati facut sex de doua sau trei ori pe parcursul "celei mai fertile saptamani"- imediat dupa ovulatie. Prin urmare, nu puteti lua in calcul lunile in care nu ati facut sex in saptamana indicata pentru ca unul dintre voi a fost plecat intr-o deplasare in interes de afaceri, de exemplu.

Societatea de Medicina in Domeniul Reproducerii Umane recomanda femeilor sub 35 de ani sa-si acorde un an de incercare inainte sa caute sa se trateze pentru infertilitate, dar remarca faptul ca, acele cupluri care banuiesc ca au o problema serioasa de infertilitate sau care au peste 35 de ani, cauta ajutorul unui specialist in infertilitate inainte ca anul de "incercari" sa expire.

Este exact ce simte Lory dupa a 15 luna de incercari de a ramane insarcinata din nou, dupa ce si-a nascut fetita moarta: "Corpul meu m-a tradat atunci cand ar fi trebuit sa-mi "pastreze" copilul. Acum ma tradeaza din nou, nedandu-mi sansa de a ramane gravida din nou. Mi-e teama ca Katie a fost singura mea sansa sa devin mama si am ratat-o. Ce sentiment groaznic sa ajungi atat de aproape de ceva/cineva pe care ti-l doresti foarte mult doar ca sa-ti fie smuls din tine, fara nici o siguranta ca vei mai avea ceva asemanator vreodata. Cu fiecare luna care trece simt ca speranta mea de a mai avea un copil este din ce in ce mai mica, pana la epuizare".

Daca Dumneavoastra si partenerul dumneavoastra ati ajuns in stadiul in care constatati infertilitatea si vreti sa o tratati, trebuie sa cautati ajutorul:

  • -fie al obstreticianului/ginecologului la care mergi in mod regulat, presupunand ca acesta trateaza si problema infertilitatii;
  • - fie al unui urolog – un doctor specializat pe tratarea problemelor uro-genitale, inclusive dereglari ale aparatului de reproducere masculina;
  • - fie al unui endocrinolog specializat pe reproducere, adica un obstretician/ginecolog care are ca a doua specializare dereglarile sistemului de reproducere.

Pentru inceput, doctorul tau va construi "un tablou al fertilitatii cuplului", menit sa raspunda urmatoarelor intrebari:

1. Ovulatia este regulata?

2. Sistemul de reproducere (respectiv sperma) al partenerului tau este viabil, sanatos?

3. Se produce fecundatia, ovulul tau intalneste spermatozoizii partenerului?

4. Exista o cauza care impiedica ovulul fecundat sa se implanteze in uter si sa se dezvolte corespunzator?

Tratamentul pentru infertilitate va avea la baza acest "tablou" creat initial, in baza a ceea ce a descoperit doctorul. (vezi: "Cele mai des intalnite tipuri de probleme ale fertilitatii"- pentru a consulta lista cauzelor si tratamentul aferent tipurilor de infertilitate cel mai des intalnite.)

Daca nici o metoda traditionala de tratare a infertilitatii nu functioneaza in cazul cuplului dmmneavoastra, poate doriti sa luati in considerare tratarea prin asistenta tehnologica a reproducerii si anume fertilizarea invitro.

Cum insa acest tip de tratament nu este nici pe departe la indemana oricui, doar 7% dintre pacientii cu probleme de infertilitate aleg aceasta varianta.

De obicei, recurg la metoda fertilizarii invitro, cuplurile care nu au reusit sa conceapa un copil prin nici o alta metoda posibila. Din cauza "costurilor" pe care le implica o asemenea interventie, de ordin fizic, emotional si financiar, este ultima solutie, dupa ce ati epuizat toate celelalte posibilitati.

Articole

Alte optiuni

 

sg sus Mergi sus