Istoricul Organizatiei E.M.M.A.

Bianca Brad

 

 

"Da-mi Doamne, puterea de a accepta ceea ce nu pot schimba,

Curajul de a schimba ceea ce imi sta in putere

Si intelepciunea de a face diferenta intre ele!"

Reinhold Niebuhr

                   

 

 

In ziua de 27 aprilie 2007 am devenit pentru a doua oara mama. Doar ca, daca prima oara mi-am tinut fericita in brate baietelul frumos si sanatos, in ziua de 27 aprilie 2007 mi-am tinut in brate, in stare de soc, fetita mea cea frumoasa si... fara viata. A fost ziua in care disperarea a luat locul bucuriei, ziua in care sufletul mi s-a impartit in doua, a fost momentul in care am aflat ca fetita mea Emma Nicole a murit cu doar cateva zile inainte sa se nasca.

A fost ziua in care am devenit Mama de Inger!

In zilele urmatoare, pe langa durerea care pur si simplu ma zdrobea, a trebuit sa ma lupt si cu mentalitatea si birocratia din Romania pentru a-mi putea aduce acasa si inmormanta crestineste fetita. Cand mi s-a spus ca acest lucru nu se poate si ca trebuie sa o ard (!!!!) am jurat ca voi face tot ce-mi va sta in putinta sa schimb aceasta atitudine inumana, ajutandu-le astfel si pe alte femei care vor ajunge, poate, in aceeasi situatie ca mine .

Pe mine m-au ajutat foarte mult atunci povestile unor mamici despre care am citit in acele cateva carti luate din strainatate . Ulterior am simtit nevoia sa scriu si eu pentru romancele mele o carte care sa le ajute macar prin faptul ca, cititind povestile a mai multor mame ca ele, se vor regasi in marturisirile acestora, vor intelege ca starile prin care trec sunt normale si nu se vor mai simti atat de singure.

Si, astfel, moartea fetitei mele, sa capete un sens...

Au urmat luni de agonie in care am facut eforturi supraomenesti sa il pot ingriji pe baietelul meu (astfel incat el sa nu fie afectat de starile mele sufletesti) si sa nu par nebuna sau exagerata in ochii celor care nu intelegeau prin ce treceam... Ma simteam ingrozitor de singura...

Asa am realizat cata ignoranta exista si cat de greu le este acelor mame de ingeri din lume (dar in special romancelor) care nu au parte deloc de intelegerea si de sprijinul celor din jur, sau le primesc doar intr-o foarte mica masura... si asta doar daca au norocul sa fie inconjurate de oameni empatici... Ulterior am aflat insa si de tratamentul total lipsit de compasiune sau, mai rau, de lipsa de profesionalism, de care multe dintre ele au avut parte in unele maternitati din Romania....

Am hotarat sa incep prin a scrie pe site-ul meu povestea Emmei si a mea, iar in ianuarie 2008, la 9 luni dupa ce am pierdut-o pe Emma, am dat un prim interviu in revista EVE, incurajata fiind de Roxana Iliescu (si ea mamica de inger!). Apoi, aceeasi Roxana Iliescu m-a invitat in rubrica "Monden" a emisiunii "6!Vine presa!" de pe B1TV si am vorbit pentru prima oara despre campania "Mame de Ingeri".

A urmat o serie de aparitii TV, in emisiunile:

 • "Femeia conduce", moderata de Corina Danila, pe Euforia TV
 • "Nasul", moderata de Radu Moraru, pe B1TV
 • "Ne vedem la TVR!", moderata de Marina Almasan, pe TVR 1
 • "9595", moderata de Cristian Andrei, pe Antena 1
 • "Dincolo de aparente", moderata de Florentina Fantanaru, pe Antena 2
 • "Bulevard", moderata de Ilinca Vandici, pe Kanal D
 • "Animus si Anima", moderata de Nicoleta Vescan, pe B1TV

intr-o emisiune moderata de Antoaneta Banu, pe www.lady4ever.ro

in cadrul stirilor de la "Observator"- Antena 1

 • "Jurnalul"- TVR 1
 • "Realitatea zilei" - Realitatea TV

in emisiunile de radio:

 • "Maraton de Duminica", moderata de Alexandru Rusu, pe Radio Romania Actualitati
 • "Oaspeti la Microfon", moderata de Andreea Demirgian, pe Magic FM
 • "Raportul de Tara", moderata de Dan Dima, pe Magic FM

si mai multe interviuri acordate pentru:

 • Libertatea, Adevarul, Gardianul, Jurnalul National, revistele Taifasuri, Tango,Tonica, Zau
 • site-ul www.desprecopii.com,

Am inceput acest demers din dorinta de a sensibiliza oamenii in legatura cu drama prin care trec mamele si tatii de ingeri si pentru a-i ajuta pe acestia din urma in efortul lor de supravietuire in urma mortii copiilor lor.

In urma primelor trei aparitii la emisiunile TV pe pagina mea de internet s-au inregistrat peste 100.000 de accesari doar in prima saptamana. Numarul mesajelor a depasit 1500 doar in primele trei zile ale saptamanii respective!

In urma unui asemenea numar impresionant de mesaje, pe care le-am primit de la cutremurator de multe mame de ingeri, am realizat ca doar cu o carte si cu aparitiile in public nu voi reusi sa schimb ceea ce trebuie schimbat. Incurajata fiind de foarte multa lume am hotarat sa infiintez o fundatie prin care sa realizez tot ce este necesar pentru a alina suferinta celor care pierd un copil, dar si pentru a trage un semnal de alarma. Am speranta ca putem contribui semnificativ pentru a reduce numarul copiilor care mor... cu zile, din cauza neglijentei unor cadre medicale....

Cum o fundatie este dificil de infiintat, datorita conditiilor impuse de legislatie, am optat, pentru inceput (si ca sa nu pierd timpul) , sa infiintez o asociatie pe care sper sa o transform in fundatie, in timp, in functie de sprijinul celor din jur.

Pe data de 27(!) februarie 2008 am primit de la Ministerul Justitiei - Directia pentru Servicii Conexe aprobarea pentru denumirea "Organizatia E.M.M.A- Eternul Miracol Materna Alinare".

Pe data de 27 (!) martie 2008 Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a pronuntat incheierea din Camera de Consiliu prin care a fost acordata personalitate juridica asociatiei denumita Organizatia E.M.M.A. si s-a dispus inregistrarea acesteia in Registrul Asociatilor si Fundatiilor aflat la Grefa Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

De mare ajutor mi-a fost Joanne Cacciatore din Statele Unite (cea care infiintat "M.I.S.S. Foundation"), si ea mama de inger, pe care am descoperit-o intamplator pe internet si cu care m-am imprietenit. Ea m-a incurajat in demersurile mele si a fost de acord sa traduc mai multe materiale apartinand fundatiei sale pentru a veni in ajutorul parintilor de ingeri din Romania. Si, mai mult decat atat, E.M.M.A. a devenit cea de-a 75-a filiala a "Fundatiei MISS", alaturi de celelalte deschise in S.U.A.,Canada, Mexic, Anglia, Franta, filiale despre care puteti afla mai multe, intrand pe link-ul: http://www.missfoundation.org/bios/index.html.

Pe data de 24 mai 2008 s-a lansat oficial site-ul www.organizatiaemma.ro, (construit impreuna cu Lucia si Csaba Csoma la care au participat si Simina Angelescu, Rita Ardelean, Anatol Basarab, Andra Brehnea, Dr.Gabriela Cotarcea, Raluca Craciun, psih. Sorina M. Cristea, Andreea Demirgian, Dr. Bogdan Dorobat, Teodorea Draghici, Andreea Dragota, Sanziana Ene, Camelia Fatis, Ana Maria Gombos, Av. Carmen Nemes, Liliana Nicolae, Loredana Elena Nimara, Roxana Pavlicu, Alina Petrescu, Dr. Ciprian Pop, Angela Serban, Georgeta Soare, Aniela Tanase si Codruta Theodorescu).

Acest site sper sa devina locul in care oricine a pierdut un copil sa isi poate plange durerea si sa poate adresa un gand catre ingerasul sau fara sa se simta judecat; sa fie locul in care oricine sufera dupa un copil pierdut sa se simta inteles si sa primeasca sprijinul emotional si alinarea de care are nevoie pentru a-si putea continua viata aici, pe pamant, desi copilul ii este in Ceruri.

www.biancabrad.com/pierderea_sarcinii, este "stramosul" acestui site, unde puteti vedea, de altfel, primii pasi facuti spre infiintarea organizatiei.

Pe 9 martie 2008 a avut loc o prima intalnire - de altfel prima de acest gen organizata vreodata in Romania - pe care am numit-o "Ziua Mamelor de Ingeri". Intalnirea a avut loc concomitent in Bucuresti, Baia Mare, Targu Jiu, Timisoara, Arad, Tulcea si a fost o zi in care mame, tati, frati, surori, bunici de ingeri si prieteni ai acestora s-au intalnit, au aprins lumanari, au rostit o rugaciune si au ridicat la cer baloane colorate pe care au scris numele ingerasilor lor si dedicatii pentru acestia.

La Baia Mare - prima intalnire a Mamelor de Ingeri a fost organizata local de Rita Ardelean, mamica ingerului Maya. Despre aceasta intalnire ea a scris un articol in ziarul "Glasul Maramuresului" si a vorbit despre campania "Mame de ingeri" in cadrul emisiunii "Editia de Maramures", moderata de Romeo Dobocan, pe postul AXA TV Maramures, avand-o ca invitata si pe d-na psiholog Aurelia Pop.

La Timisoara - Angela Serban, mama ingerului Calin-Gabriel, a organizat local aceasta prima intalnire si a participat la emisiunea "In rand cu lumea" a postului Radio Timisoara, realizata de Adriana Dolceanu Marascu, emisiune in cadrul careia s-a vorbit despre drama pierderii unei sarcini. Au mai luat parte si prof.dr. Constantin Ilie - seful sectiei de neonatologie din materniatea Bega, psih. Marinela Antal (foarte atasata de mamele de ingeri prezente la intalnirile de grup la care participa si ea) si dr. Ioana Vartosu - care pune la dispozitie spatiul Scolii Mamei Junior pentru intalnirile lunare gen terapie de grup.

La Targu Jiu - Loredana-Elena Nimara, o alta mamica de inger, s-a ocupat de intalnirea locala, iar la Tulcea, ajutorul a venit de la Adriana Sofan, si ea mamica de inger!

Pe 28 martie 2008 am organizat prima terapie de grup pe care am hotarat sa o filmez si sa o fac publica in cadrul unei serii de marturisiri, ce a fost prezentata pe TVR1 din 24 mai 2008 in sapte seri consecutive - propunere si realizare : Malvina Cervenschi . Cele sapte mamici si cei trei tatici de ingeri prezenti la intalnire au acceptat sa vorbeasca in public despre dramele lor pentru a da curaj celor care au pierdut un copil sa participe la viitoarele intalniri de acest gen ale organizatiei E.M.M.A.(urmatoarele nu vor mai fi televizate).

Asa a inceput Campania "Mame de ingeri" ...

***

Organizatia E.M.M.A.- Eternul Miracol Materna Alinare a pornit la drum, oficial, in data de 27 martie 2008, stabilindu-si cateva obiective importante care ii aveau in centrul atentiei pe parintii de ingeri, unele dintre acestea fiind deja implinite:

- a infiintat site-ul http://www.organizatiaemma.ro, care ofera informatii utile si sprijin emotional tuturor celor ce trec printr-o asemenea tragedie;
 
- a demarat o serie de actiuni de mediatizare a situatiei acestor parinti de ingeri prin: organizarea Campaniei televizata numita „Mame de ingeri” (difuzata de TVR1 in perioada 24 – 30 mai 2008) ; participarea la mai multe emisiuni TV si radio in Bucuresti si in tara in cadrul carora a fost abordat acest subiect (a se vedea aici http://www.organizatiaemma.ro/evenimente/media);
 
- organizeaza consecvent evenimentul "Ziua Mamelor de ingeri" , care se desfasoara in fiecare an in ultima duminica a lunii mai, atat in Bucuresti cat si in multe alte orase din tara unde functioneaza filiale ale Organizatiei E.M.M.A. Astfel, prima editie a evenimentului a avut loc in 09 martie 2008 in Bucuresti si in alte 5 orase, iar cea de-a doua editie se va desfasuta in 10 mai 2009 atat in Bucuresti cat si in alte 13 orase din tara;
 
- a organizat periodic intalniri de grup, cu mamele de ingeri, in Bucuresti si in alte orase din tara, la care au participat psihologi, cadre medicale, preoti; (http://www.organizatiaemma.ro/evenimente/trecute);
 
- a organizat actiuni caritabile, pentru copii sarmani, pentru copii bolnavi din spitale sau pentru cei din centre de plasament (http://www.organizatiaemma.ro/evenimente/trecute);
 
- a sustinut campanii umanitare pentru strangerea de fonduri necesare salvarii unor copii grav bolnavi (http://www.organizatiaemma.ro/suport/umanitar) ;
 
- depune constant eforturi pentru implementarea unor modificari legislative, care vizeaza drepturile mamelor care si-au pierdut copiii inca nenascuti sau care au murit la scurt timp dupa nastere.
 
- a devenit partener beneficiar in cadrul proiectului CharityGift
 
- a castigat vizibilitate publica si notorietate desi a trecut doar un an de la infiintare, o dovada in acest sens fiind chiar premiile Carol Davila acordate Organizatiei E.M.M.A., stiind ca toti castigatorii au fost desemnati atat in urma votului juriului care a contat in proportie de 48%, cat si in urma sesiunii de votare publica de pe site-ul www.premiilecaroldavila.ro, care a avut o pondere de 52%. Astfel, in cadrul Premiilor “Carol Davila” Editia a II-a, singurul eveniment dedicat exclusiv responsabilitatii sociale in sanatate, organizat de Puls Media Network in parteneriat cu SanatateaTV.ro , Organizatiei E.M.M.A. i-au fost acordate doua premii importante (din totalul de 11 premii decernate) pentru recunoasterea meritelor sale si a eforturilor depuse in cursul anului 2008.
Este vorba de Premiul “Campania filantropica” si de Premiul “Cel mai bun program de responsabilizare sociala” pentru proiectul “Mame de ingeri”. Mai multe detalii puteti afla accesand: http://www.pulsmedia.ro/evenimente/premiilecaroldavilasauhttp://blog.pulsmedia.ro/tag/organizatia-emma.
                       
***

Tot ce am realizat pana acum, se datoreaza in special fetitei mele Emma si lui Dumnezeu, care mi-a calauzit pasii si mi i-a scos in cale pe cei care m-au incurajat si m-au sprijinit in demersurile mele, carora le multumesc din tot sufletul si ale caror nume, se regasesc AICI.

Abia acum pot spune ca am inteles cu adevarat expresia: "Dumnezeu lucreaza prin Oameni!"

Istoria Oganizatiei E.M.M.A. se scrie in continuare . Vreau sa cred ca, primind sprijinul a cat mai multor persoane, impreuna, vom schimba in bine mentalitatea si atitudinea acelora care au uitat sa fie Oameni, vom determina imbunatatirea conditiilor precare din maternitati, vom schimba un sistem invechit, greoi, ineficient, corupt si vom reusi sa educam oamenii, sa-i invatam cum sa arate compasiune, sa fie empatici si altruisti fata de cei din jur .

In memoria copilasilor plecati prea curand de langa noi,


Bianca Brad

Presedinte Fondator
Organizatia EMMA

 

sg sus Mergi sus