De Sarbatori si in zilele speciale.....

 Sarbatori

 
Ziua de nastere, de nume, ziua plecarii, aniversari, Paste, Craciun, 8 Martie…
Zilele speciale, aniversarile si durerea nu par a se potrivi. Va temeti de aceste zile cand se apropie mai mult si mai mult. Va intrebati cum va veti simti atunci cand va veni acea zi. Va faceti griji cum veti face fata la toate sentimentele care erup.
 
Sarbatorile pot fi stresante si de aceea puteti gasi un refugiu in plans. De fapt, acesta este timpul in care fiecare dintre noi are nevoie de mai multa dragoste si atentie.
 
Insa, in familie, puteti sa va oferiti reciproc un suport enorm, o data ce ati trecut de teama de a vorbi despre acea persoana iubita, care nu mai este.... fie ca este vorba de un copil, de frate sau sora, de mama, tata sau bunici....
 
Vorbind pot aparea lacrimi, dar lacrimile sunt de vindecare si bune, mai ales in timpul zilelor speciale. Daca la inceput e greu, treptat, poate deveni placut sa va impartasiti sentimentele.
 
Amintirile dumneavoastra vor fi legate si de momentele de bucurie dar si de tristete. Uneori, sarbatorile vor avea semnificatii speciale, legate atat de persoana draga care a murit dar si de dumneavoastra si de cei dragi, pe care ii aveti alaturi.
 
Este un semn de respect fata de cei dragi, sa le permiteti acestora sa sa bucure de viata, chiar daca acest lucru vi se pare imposibil. Celebrarea vietii nu intineaza in niciun fel memoria persoanei care nu mai este! Din contra!

 

Zilele de nastere si aniversarile

Aniversarea celui decedat

De Paste

Craciunul

Traditiile

Ce spuneti de noi obiceiuri in familie?

Copiii, Suferinta si Vacantele

Suportul acordat copiilor

Zilele de nastere si aniversarile


Cand se apropie ziua de nastere sau aniversarea nuntii, iata cateva idei delicate despre care se poate vorbi in familie:
 
·        Luati un tort, completati-l cu lumanari. Oricine poate sa isi puna o dorinta si suflati in lumanari impreuna. Impartasiti-va dorintele, daca va doriti.
 
·        Cumparati un cadou in memoria persoanei dragi.
 
·          Faceti ceva ca si cum ar trai, cum ar fi un copac sau flori pe care le puteti vedea cum cresc an dupa an.
 
·         Poate doriti sa faceti o contributie la biserica, pentru o cauza speciala apropiata de inima dumneavoastra sau sa oferiti ceva, unei persoane nevoiase.
 
·          In cazul in care este pentru aniversarea dumneavoastra, puteti alege ceva care are o memorie romantica sau memorie tandra pentru dumneavoastra.
 
·        Combinati ceea ce s-ar fi cheltuit pentru cadouri si cumparati ceva pentru casa, care are o semnificatie deosebita.
 
·        Cumparati sau faceti o felicitare de ziua de nastere a celui care a murit. In gand, spuneti-i persoanei aceleia ceva ce nu ati avut sansa sa ii spuneti. Scrieti-i despre ce simtiti, ce faceti - orice doriti sa-i impartasiti.
 
·        Vizitati cimitirul si luati flori sau baloane.
 
·        Faceti ziua, o sarbatoare a vietii persoanei. Vorbiti despre lucrurile frumoase pe care vi le amintiti, despre intamplarile hazlii, de momentele si amintirile speciale.
 

Aniversarea celui decedat

 
·        Aceasta zi pare sa marsaluiasca cu curaj si este cu dumneavoastra pentru totdeauna. Este nevoie sa actionati cu o atentie speciala. Vedeti cat de departe ati ajuns privind parcursul anului trecut. Poate ca veti vedea viitorul ca un intreg, de nesuportat. Insa, facand cate un pas, zi de zi, viata si durerea devin suportabile.
 
·        Cumparati o floare in memoria celui drag. O puteti usca sau presa la sfarsitul zilei. Daca aveti un jurnal o puteti pastra acolo sau in alt loc important pentru dumneavoastra.
·        Megeti la cimitir daca asta este linistitor pentru dumneavoastra.In cazul in care copiii doresc, ei pot lua ceva de sezon, cum ar fi un fulg de zapada de hartie, un trifoi, flori, un stegulet, un dovleac sculptat, o Menora, o coroană de flori sau un mic brad de Crăciun.
·        Aprindeti o lumanare in amintirea celui drag si lasati-o afara atunci cand mergeti la culcare.
·        Construiti o cutie cu amintiri speciale decorata cu desene de copii. In interior lasati-i sa puna zicatori, poze cu alimentele si lucruri preferate ale persoanei in amintirea caruia ati construit cutia.Adaugati scrisori, fotografii sau orice altceva care are semnificatie speciala pentru dumneavoastra.
 

De Paste




Suntem iar in preajma unei Sarbatori care, pe noi Parintii de Ingeri si mai ales pe cei care au pierdut recent un copil, ne poate face sa ne simțim împovărati de durere care poate fi agravată atunci când suntem înconjurati de alții, plini de energia si de entuziasmul pregatirilor.

Iata cateva sfaturi care vă pot ajuta să faceti față durerii în timpul Sărbătorilor. Vă rugăm să rețineți că nu există nici o modalitate ideala si universal valabila. Cel mai bun lucru este de a alege sa faceti ceea ce simtiti ca este bun pentru dumneavoastra.
1.Faceti ceva diferit in acest an. Intrebati-va mai degrabă ce evoca adevaratul spirit al Sarbatorilor, decât sa va gânditi ca "ar trebui" să faceti lucrurile exact la fel ca în ultimii ani.

2. Fiti blând cu dumneavoastra însiva. Încercati să nu va copleșiti cu prea multe obligații în timpul Sărbătorilor. În acest an este posibil să nu aveți energia pe care ați avut-o pentru a satisface toate cerintele: pentru a prepara mancarea, pentru a avea oaspeti sau pentru a merge in vizita, pentru a face urari, pentru a participa la slujbe religioase sau pentru a călători.

3.Spuneti prietenilor și familiei ce aveti nevoie. Ei nu vor ști cum să va sprijine dacă nu le spuneti.
Dacă vreti să vorbiti despre copilul dumneavoastra, spuneti-le acest lucru, ca sa știe că pot si chiar aveti nevoie sa ii pomeneasca numele, în prezența voastră.
Dacă preferati să fiti singur/a, spuneti-le că ați prefera acest lucru si să respecte, fara suparare, nevoia dumneavoastra de singuratate.

4. Exprimati-va emotiile. Poate fi tentant sa încercati să ignorati durerea, astfel încât cei din jur să nu se supere ca le stricati buna dispozitie.
Poate ca doriti sa alungati tristețea în timpul sărbătorilor, dar suprimarea durerii nu este cea mai buna strategie, pentru a face fata. Din contra!:
Poate fi reconfortant să va împărtășiti povestea cu alți Parinti de Ingeri sau sa onorati memoria copilului dumneavoastra, fie facand o donație de timp sau de bani, fie creând un memorial sau puteți fi creativ/a în modul în care alegeți să ii onorati memoria:

- Colorati ouale de Paști in culoarea lor favorita sau alegeti una care credeti ca i-ar fi placut, folositi diminutivele lor sau acele momente care pot fi rezumate într-un cuvânt și scrieti-l pe ou! Puteti pune si jucării alaturi de oua si asa, atunci cand va uitati la coșul făcut în onoarea copilului, puteți găsi confort în aceste amintiri.
- Decorati ramele pozelor lor cu imagini alese în spiritul Sarbatorilor de Paste.
- Plantati flori de primăvară în memoria sa.
- Acesta este un moment bun pentru a crea ritualuri de familie.

Cumva trebuie gasit echilibrul intre a nu ingropa durerea si a nu ramane ingropat in durere...Este foarte greu de obtinut dar este posibil!


Craciunul

 
Canta muzica de sezon, felicitari sunt trimise, la televizor sunt reclame cu specific, vitrinele si magazinele sunt decorate de sarbatoare....Este una dintre cele mai dificile sarbatori, cand simtiti cel mai putin ca doriti sa sarbatoriti. Toata aceasta perioada va aminteste de cel care lipseste si doare.....
 
Poate veti dori sa puteti ignora toate acestea si sa va ascundeti de oameni. Copiii dumneavoastra pot simti la fel sau ei ar putea vedea in perspectiva sarbatorile, ca pe o usurare de la durerea si tristetea lor. Copiii sunt adesea in masura sa separe tristetea ce o simt de bucuria sezonului de sarbatoare.
 
Incercand sa ignorati zilele speciale sau sa pretindeti ca nimic nu s a schimbat este o povara incomensurabila si aproape imposibila. Vorbiti despre planurile dumneavoastra. Stresul este eliberat pentru dumneavoastra si copii, daca stiti cu totii din timp la ce sa va asteptati. Incepeti sa faceti planuri in jurul amintirilor.
 
Impartasind amintirile, chiar daca printre lacrimi, poate fi o reala alinare. Aceasta poate fi de asemenea cel mai frumos cadou de familie pe care il puteti face in timpul acestor zile. Impartasind gandurile si sentimente, poate fi mai usor sa rostiti numele persoanei si sa vorbiti linistiti. Pot fi mai multe lucruri pe care le puteti face impreuna cu copiii:
 
·        Puteti face un colaj celui drag cu imagini, mesaje scrise, decupaje din reviste, panglici, o suvita de par, nimic special. Poate fi un proiect de familie sau fiecare poate face singur. Puteti inrama colajul si sa il atarnati pe perete.
 
·        Petreceti timpul impreuna uitandu va la albumul de familie. Faceti o sarbatoare speciala in care sa vorbiti despre trecut, radeti despre intamplarile hazlii si amintitiva de clipele frumoase.
 
·        La un magazin de fotografie puteti face o imagine a persoanei intr un puzzle pe care o puteti completa la fiecare sarbatoare sau in orice ocazie speciala.
 
·        Pastrati o perioada a timpului pentru povesti. Spuneti lucruri pe care le ati iubit, spus sau simtit despre fiecare copil, chiar si lucrurile pe care ei nu si le amintesc pentru ca erau prea mici.Copiii iubesc sa li se spuna despre ei.
 
·        Alegeti ceva personal care va apartine sau cumparati ceva ce poate reprezenta iubirea dumneavoastra si daruiti fiecarui copil. Explicatile de ce
      ati ales acel articol. Asta le va da copiilor ceva palpabil, un punct de sprijin.
 
In cartea ei, ''Timpul Durerii'', Donna Gafney spune cum copiii pot face o carte de memorii cu toate lucrurile pe care ei si le amintesc despre ei insisi, in relatia cu cel drag, care nu mai este, chiar si daca ei nu l-au cunoscut. Ei pot scrie cu cine seamana, mancarea favorita, povestiri amuzante si clipe fericite. Ei le pot pune in scrisori, desene, fotografii. Ii ajuta pe copiii sa pastreze imaginea celor dragi lor.
 
Pastrati cartea la indemana, asa ei se pot uita la ea in orice moment doresc.
 
Amintirile sunt cele mai bune cadouri pe care cei dragi ni le lasa.
 
·        Luati o candela speciala pentru a fi aprinsa oricand de dimineata pana seara.
·       Expuneti o floare in memoria celui drag.
·       Hainele vechi ale celui drag pot fi folosite pentru a confectiona un quilt minunat sau mai multe pernute, care pot fi pastrate si pretuite de fiecare membru al familiei in parte.
·       Cumparati un cadou pentru cel iubit – ceva pentru casa, care va avea un loc special, un ornament, care va avea un inteles aparte pentru sarbatorile care se apropie.
·       Lasati copiii sa faca donatii pentru cauza lor preferata, pentru biserica sau cuiva nevoias.

Idei pentru Bradul de Craciun

·      Impodobiti bradul mai devreme si lasati copiii sa se ocupe de decorarea acestuia;
·        Invitati prietenii la dumneavoastra pentru a impodobi bradul;
·       Cumparati un bradut in ghiveci pentru a-l planta, mai tarziu, in curtea dumneavoastra;
·        Impodobiti braduti artificiali in camerele copiilor;
·        Rugati copiii sa impodobeasca un bradut afara, pentru pasari;
·        Confectionati sau cumparati decoratiuni speciale, in memoria celui drag (ingerasi, stele, clopotei, un simbol care aminteste de cel drag).

Traditiile

In apropierea sarbatorilor de iarna sau a zilelor aniversare, traditiile familiei pot reprezenta atat alinare, cat si durere pentru dumneavoastra. Intrebarea care se naste este: « Ce ar fi mai bine pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra»?
 
Ascultati-va unul pe celalat si decideti impreuna ce obiceiuri sunt importante pentru fiecare, inclusiv pentru dumneavostra.
Cei mai mici se simt in siguranta pastrand vechile obiceiuri de Craciun si e posibil ca acestia sa nu doreasca sa schimbe nimic.
Pe de alta parte, e posibil ca adolescentii sau adultii sa doreasca sa schimbe totul, deoarece amintirile sunt mult prea dureroase.
Traditiile sunt de regula simbolul momentelor fericite petrecute impreuna, iar cei mici trebuie sa stie ca este normal sa nu fie tristi mereu, ca este normal sa fie veseli si ca se pot bucura.
Bineinteles ca acest lucru este valabil si pentru dumneavostra.
 
Planificati un mic dejun favorit. Lasati copiii sa va ajute. Daca masa traditionala de Craciun va fi un moment prea dureros pentru dumneavoastra, incercati sa serviti cina la o ora diferita.
 
Incercati sa cereti fiecaruia sa termine o propozitie pe care dumneavostra o incepeti, pentru a vedea ce este cu adevarat important pentru ei:
 
Astept cu nerabdare sa …
Nu-mi face deloc placere sa…
Pentru a avea o zi cu adevarat speciala anul acesta, ar trebui sa…
Anul acesta nu vreau sa…
Imi doresc in continuare sa…
 
Lasati-va unul altuia posibilitatea de a alege. Fiecare dintre dumneavoastra trebuie sa stie ca se poate implica in toate activitatile, ca poate sta si privi de la distanta, sau ca, pur si simplu, poate sta singur. Incercati sa tineti cont de faptul ca ceea ce reprezinta durere pentru o persoana, poate fi alinare pentru alta. Orice alegere functioneaza pentru dumneavoastra si familia dumneavoastra, este foarte bine.

Ce spuneti de noi obiceiuri in familie?

E posibil ca toate acele cadouri stralucitoare, sosetele «atarnate de semineu», sa va intristeze si sa va faca sa plangeti, in loc sa va inveseleasca. Craciunul poate fi foarte dureros si poate ar fi bine sa schimbati cate ceva. Puteti alege un moment diferit al zilei pentru a deschide cadourile.
Daruiti ceva unei persoane speciale :O familie a cumparat o intreaga tinuta: costum, camasa, cravata, chiar si lenjerie intima, toate avand masura tatalui lor si le-au daruit in memoria acestuia, unei persoane de la un adapost din orasul lor.
 
Cei mici pot dori sa agate de semineu/la geam/la usa o soseta pentru cel drag. Puneti inauntru mesaje despre anul care tocmai a trecut, daruri facute in casa si o dorinta speciala de Craciun.
 
Daca puneti si flori proaspete langa celelalte daruri, puteti sa le duceti mai tarziu la cimitir, sau puteti sa le presati intr-o carte pentru dupa sarbatori.
 
Optiunile sunt nenumarate. Daca simtiti, puteti sa incepeti noi obiceiuri de Craciun, sa pastrati unele din cele vechi si sa faceti tot ce va sta in putinta sa creati o atmosfera placuta si fericita pentru sarbatori.
Copiii, inclusiv cei cu disabilitati, adora sa faca ceva fizic. Astfel, se simt mai puternici, facand parte din tot ceea ce se intampla. Actiunea ii ajuta sa aiba sentimentul de control atunci cand se simt neajutorati.
 
Fiti activa, confectionand felicitari pentru prieteni. Confectionati una in memoria celui drag si lasati-o sub bradul de Craciun, pe pervaz, langa lumanari, sau in soseta, langa celelalte daruri.
 
Confectionati impreuna o coronita pentru a o duce mai tarziu la cimitir.
 
Decorati coronita cu desene, scrisori, felicitari, jucarii, clopotei, orice are semnificatie pentru dumneavoastra.
 
Incepeti un puzzle la inceputul lunii. Vedeti daca il puteti termina pana la sfarsitul lunii. Acesta este un timp excelent pentru copii sa se deschida si sa vorbeasca.
 

Unde vom merge anul acesta?

 
Aceasta poate fi una dintre cele mai stresante situatii daca de obicei sarbatoriti cu bunicii, alte rude sau prieteni la ei acasa. Nu veti avea chef sa mergeti nicaieri si astfel sa suportati toate dezamagirile.
Cei mai multi copii vor presupune ca veti face acelasi lucru si anul acesta. Ei au nevoie sa stie daca lucrurile vor sta altfel. Surprizele pot fi nesigure. Asigurati-i ca daca veti face schimbari anul acesta, acestea nu vor fi pentru totdeauna.
 
 

Copiii, durerea si  Sarbatorile

 
Doliul este probabil un sentiment nou pentru copiii dumneavoastra. Ei nu stiu la ce sa se astepte si ar putea sa le fie teama.
 
Lor le-ar putea fi teama de situatia actuala si de sentimentele care le vor aduce – atat pentru dumneavoastra cat si pentru ei.
 
S-ar putea sa se teama de ceea ce asteapta oamenii de la ei. S-ar putea sa se teama sa puna intrebari care ii nelinistesc.
 
Vom mai avea Craciun sau Paste?
 
Voi mai primi cadouri?
 
Vom mai merge la bunica? Sau la matusa Maria?
 
Vom impodobi bradul de Craciun?
 
Vom merge la biserica?
 
Este normal sa te simti fericit?
 
S-ar putea sa se simta vinovati ca asteapta cu nerabdare vacanta. Pentru ca va vad tristi, ei se gandesc ca ar trebui sa se simta la fel. Ar putea sa devina ingrijorati cand nu simt astfel.
 
S-ar putea sa nu stie ce vor sa faca si in acelasi timp nimic sa nu para normal. S-ar putea sa-si doreasca sa evite vacanta cu totul.
 
Va poate ajuta sa stiti cum reactioneaza copiii in general la suferinta si sa stiti ca sentimentele si comportamentele se intensifica in apropierea zilelor speciale.
 
Varsta: 0 – 2 ani. Chiar si bebelusii si copiii mici simt tristetea si schimbarea starii de spirit de acasa. Ei ar putea deveni irascibili, sa planga mai mult, sa se retraga sau sa-si schimbe obiceiurile la baie.
 
Varsta: 3 – 5 ani. Copiii la aceasta varsta reactioneaza in mare parte ca si cei mai mici. S-ar putea sa fie confuzi, incrancenati si sa se intoarca la suptul degetului si la facutul in pat. S-ar putea sa aiba sentimente de vinovatie, tristete, manie si anxietate. S-ar putea sa le fie frica de rece, intuneric, sa adoarma, sau de locuri noi. S-ar putea sa le fie frica ca veti pleca, sau ca cineva va veni sa ii ia. Nu au notiunea timpului, astfel ei cred ca moartea este temporara.
 
Varsta: 5 – 9 ani. Aceasta poate fi varsta cosmarurilor. Moartea este vazuta ca o persoana infricosatoare care rapeste oamenii, dar care poate fi pacalita daca sunt suficient de destepti. Gradual, moartea este vazuta ca permanenta si acesti copii se tem ca ar putea sa li se intample lor sau cuiva apropiat lor. Este de asemenea o varsta a temerilor si intrebarilor. Copiii deseori se tem ca moartea este dureroasa si contagioasa. Ei se ingrijoreaza ca moartea a fost cauzata de ceva ce ei au spus sau au facut. Sunt plini de intrebari si vor detalii.
 
Varsta: 9 – 12 ani. Conceptul de moarte se maturizeaza. Moartea este vazuta ca finala si de nescapat, desi ei spera sa nu li se intample pentru o perioada lunga de timp. Acestia s-ar putea sa simta in continuare temerile si intrebarile de la o varsta mai frageda. Totusi, ei vor vrea raspunsuri mult mai reale la aceasta varsta. “De ce a murit?” “Ce se intampla cu corpul?” La aceasta varsta, tristetea si singuratatea se intensifica.
 
Varsta: 12 – 18 ani. La aceasta varsta, tinerii deseori incearca sa se maturizeze mai rapid si sa–si asume responsabilitati de adult. Acestia s-ar putea sa-si asume rolul parintelui care a murit si sa devina barbatul sau femeia casei. Tinerii incep sa se intrebe despre sensul vietii si mortii. Ei inteleg ca moartea este finala, dar ei se cred un fel de superoameni si cred ca lor nu li se va intampla. Incercand sa-si tina sub control propria moralitate, acestia adeseori se implica in comportamente riscante. Ei tind sa-si ascunda sentimentele fata de ceilalti, desi sentimentele lor sunt deseori intense si coplesitoare.
Cineva a spus ca sa te apropii de un tanar in suferinta, este ca si cum te-ai apropia de o caprioara. Trebuie sa te apropii cu grija.
 

Suportul acordat copiilor

 
Copiii Dumneavoastra, nefiind capabili sa vorbeasca despre sentimentele lor, s- ar putea sa si le exteriorizeze astfel: ar putea fi prost dispusi, solicitanti sau iritabili, ar putea sa se vaite, sa se agate sau sa faca crize de isterie. 
Ei nu au un comportament obraznic in mod intentionat; doar ca s-ar putea ca ei sa nu va poata explica in cuvinte ceea ce simt.
Uneori este util sa puneti intrebari care sa necesite raspunsuri mai elaborate decat da sau nu, ca de exemplu: „Pari trist. Ma intreb oare la ce te gandesti” sau „Imi pari suparat. Ce anume de deranjeaza?”
 

Trei ponturi in ajutorul copiilor, in zilele speciale

 

Atingerea

O mangaiere tandra spune,:”Te iubesc si imi pasa de tine”. Oricine din familia dumneavoastra simte nevoia de a fi mangaiat si imbratisat. Cu atat mai mult copiii simt nevoia de a fi imbratisati, tinuti in brate, de a sta ghemuiti in bratele dumneavoastra. Bratele puternice dau sentiment de siguranta atunci cand lumea din jur pare sa se prabuseasca. O imbratisare de 3 minute poate fi o idee buna.
 

Lacrimile

Oricine simte nevoia sa planga si sa stie ca acest lucru este normal. Copiii dumneavoastra au nevoie sa stie ca nu trebuie sa le fie teama de lacrimile dumneavoastra.
 

Comunicarea

Oricare dintre noi simte nevoia sa vorbeasca. Ascultati-va copiii. Ei ar putea avea intrebari serioase de genul: „Am cauzat eu cumva moartea? Mi se va intampla si mie sau mamei/tatalui meu? Cine va mai avea grija de mine?”
 
Faceti-i sa inteleaga ca ei nu au nici un fel de vina, ca e prea putin probabil ca si altcineva sa moara si ca intotdeauna va fi cineva care sa ii iubeasca si care sa aiba grija de ei.
 
Mai multe articole despre efectul unei pierderi asupra copiilor si despre cum pot fi ajutati, gasiti pe: http://www.organizatiaemma.ro/suport/copiii
 

Avand grija de voi insiva

Durerea aduce o insiruire de trairi fizice si emotionale ce par sa va atace pe dumneavoastra si copiii dumneavoastra atunci cand sarbatorile sau zilele speciale de sarbatorit sosesc.

Depresia

Multi oameni sufera de depresie in timpul Sarbatorilor, in zilele speciale depresia putandu-se accentua.
 
Nu e anormal sa simtiti:
 
Greata
Dureri de cap
Transpiratie
Uscaciune a gurii
Respiratie intretaiata
Slabiciune
Epuizare
Insomnie
Sentimente puternice de tristete, furie, depresie, agresivitate, disperare, ostilitate, teama, amorteala si stare de soc, lipsa simturilor, confuzie, neatentie, negare si neincredere
Stres, crize de panica, suprasolicitare, dezorganizare
Visare cu ochii deschisi la persoana ce a murit, cautarea acelei persoane
Cosmaruri
Puls crescut si tensiune musculara, stres, fiind din ce in ce mai dispus la imbolnavire
 
Daca traiti ceva din cele mentionate mai sus, trebuie sa stiti ca aveti o lupta serioasa de dus si ca trebuie sa luati masuri:
·        Fiti flexibili si rabdatori cu propria persoana. Incercati sa evitati luarea deciziilor pripite si nechibzuite.
·        Stabiliti mici obiective.
·        Daca sunteti invitati de prieteni sau familie la petreceri, mergeti doar daca doriti sa o faceti.
·        Daca nu doriti sa participati la petrecere, nu este nicio problema, cei din jur vor intelege.
·        Incercati sa faceti fata zilelor speciale pe masura ce acestea apar:
·        Concentrati-va pe lucrurile bune. Gandurile si atitudinea pozitive pot face diferenta. Exista o conexiune directa intre ceea ce ganditi si ceea ce simtiti.
·        Faceti o lista cu nevoile si prioritatile zilnice. Tineti aceasta lista cat mai aproape de dumneavoastra si bifati pe masura ce indepliniti sarcinile.
·        Permiteti-va sa va simtiti bine, sa radeti si sa va bucurati de ceea ce va inconjoara. Nu este nepotrivit si nici lipsit de respect. Vor fi momente de tristete dar, in acelasi timp si momente de bucurie.
·        Chiar daca timpul nu vindeca intotdeauna ranile, pe masura ce trece timpul, momentele de bucurie vor fi din ce in ce mai dese.
·        Luati in considerare ca cea mai mare onoare, cel mai mare respect si cea mai mare dovada de iubire pe care o puteti oferi celor dragi din jur, este aceea de a trai echilibrat.
·        Copiii, de asemenea, pot fi depresivi.
·        Cum ar fi daca ziua de Craciun s-ar incheia dupa ce toate cadourile au fost deschise? Pentru dumneavoastra este o zi trista, protejati-i insa pe copii.
·        De sarbatori sau in zilele speciale, copilul dumneavoastra are nevoie de si mai multe imbratisari. Copiii au nevoie sa fie incurajati si mangaiati pana cand toate sentimentele lor vor deveni pozitive.
 
Nu va asteptati sa fiti capabil sa va ocupati de tot. Lasati-i si pe cei din jur sa se ocupe de copiii dumneavoastra in aceasta perioada. Fiti tolerant/a fata de comportamentul lor dar si fata de dumneavoastra insiva!

Va puteti ajuta acordand atentie urmatoarelor:
 

Relaxarea

Relaxarea va poate ajuta sa scapati de stres si sa luptati impotriva simptomelor durerii fizice. S-ar putea sa aveti nevoie sa invatati sa va relaxati si sa lasati deoparte pentru un timp gandurile si actiunile pe care le aveti.
Gasiti-va un loc linistit si incercati sa va ganditi pozitiv la lucruri placute. Incepand cu crestetul capului sau cu varful calcaielor, concentrati-va in relaxarea treptata a fiecarei parti a corpului dumneavoastra.
De asemenea, va poate ajuta ascultarea unei casete sau CD de relaxare. Daca va place zgomotul marii, sunetul unei usoare furtuni sau doar ascultarea unei muzici soft, va poate ajuta.
Daca adormiti, un somn scurt poate sa fie un lucru benefic. Veti avea mai multa energie mai tarziu.
 
Doliul produce stress, care lasa urme adanci in corpul dumneavoastra. Din acest motiv este usor sa uitati sa mancati sau sa mancati sanatos.
De sarbatori, cand mesele sunt bogate, fiti atenti la ceea ce mancati. Aveti nevoie de nutrienti pentru a lupta impotriva bolilor.
Asigurati-va ca beti multa apa.
Este recomandat sa luati multivitamine in aceasta perioada.
 
Este usor sa consumati orice va cade in mana. Obisnuiti-va sa consumati macar doua mese echilibrate pe zi.
In zilele speciale: aniversarea partenerului, aniversarea casatoriei sau aniversarea mortii unei persoane dragi, este posibil sa nu va doriti sa gatiti.
Daca hotarati sa serviti masa la un restaurant, cautati sa alegeti mancare sanatoasa. Daca prietenii dumneavoastra se ofera sa va ajute in aceste zile, rugati-i sa prepare masa pentru familie in locul dumneavoastra.
 

Exercitiile

Multi oameni, abandoneaza miscarea fizica. De fapt in aceasta perioada, aceasta este mai importanta ca niciodata. Chiar si plimbarile scurte pot imbunatati starea dumneavoastra.
 

Rutina

Rutina, la fel ca si relatiile de prietenie sau traditiile familiale sunt importante pentru dumneavoastra. Aceasta imprima o anumita ordine in viata dumneavoastra atunci cand intreaga lume pare sa se prabusasca.
Pentru copii, rutina poate fi ca un colac de salvare care il ajuta sa tina capul deasupra apei. Chiar si de Sarbatori sau in zilele speciale va puteti lega de plimbarea sau de rutina legata de pregatirea somnului.
 

Nevoia de somn

Insomnia este o stare des intalnita la persoanele aflate in doliu, mai ales atunci cand se apropie Sarbatorile sau zilele speciale. Acestea nu sunt zile obisnuite iar asteptarea lor poate distruge somnul dumneavoastra.
O cale prin care puteti trata insomnia este tinerea unui jurnal. Atunci cand nu puteti dormi, scrieti! Scrieti tot ceea ce simtiti fara a analiza textul.
Aceste randuri pot fi rabufnirea tuturor emotiilor reale pe care le simtiti si pe care nu indrazniti sa le exteriorizati prin viu grai.
Nu va speriati de intensitatea lor! Sunt puternice tocmai pentru ca au fost reprimate si de fapt aveti nevoie sa le lasati sa iasa!
Dupa ce vor fi eliberate, va veti simti poate obosit/a dar usurat/a.
 

Mai multe sugestii despre cum va puteti ajuta, prin intermediul tratamentelor naturiste si homeopate, gasiti pe: http://www.organizatiaemma.ro/resurse/terapie

 

Dupa zilele speciale

 
Chiar daca sunteti in doliu, exista moduri blande de a avea grija de dumneavoastra si de familia dumneavoastra. Iata cateva idei doar pentru dumneavoastra, pentru a va ajuta sa treceti peste aceste zile pline de stress:
 
·        Faceti o baie cu spuma
·        Mergeti la o plimbare prin padure
·        Inchiriati un film haios
·        Faceti-va manichiura
·        Incepeti un puzzle
·        Plimbati-va prin Mall
·        Chemati un prieten la masa
·        Luati micul dejun in parc
·        Cumparati-va un cadou
·        Telefonati-i unui vechi prieten
·        Rasfatati-va cu un cornet de inghetata
·        Stati pe malul unei ape- unui lac, sau al marii
·        Beti un ceai de plante si dati drumul la muzica
·        Trimiteti un mesaj unui prieten
·        Dansati in bucatarie
·        Cumparati–va sosete noi
·        Coaceti prajiturile dumneavoastra favorite
·        Duceti prajiturele unei persoane dragi
·        Invatati un nou joc de carti
·        Incercati o coafura noua
·        Programati-va pentru un masaj sau pentru un tratament cosmetic
·        Cumparati o carte si afundati-va in citit
·        Faceti voluntariat o jumatate de zi pentru o cauza nobila
·        Curatati un sifonier (doar daca nu aveti o idee mai buna)
·        Inscrieti-va la un curs de arta
·        Sunati pe cineva care l-a cunoscut pe cel pierdut
·        Faceti o lista cu tot ceea ce va place la dumneavoastra
·        Mergeti la un film
·        Puneti flori proaspete in casa
·        Cumparati obiecte de papetarie
 

Un pom special al amintirii

 
Indiferent de credinta dumneavoastra religioasa, puteti face un pom in amintirea celui drag pe care l-ati pierdut. Desi se obisnuieste a se face de Craciun, poate fi facut in orice perioada a anului. Primavara, unii oameni goleau oua si ornau cu ele un pom adecvat sezonului.
 
Veti avea nevoie de:
 
Un pom de orice fel: este bun si unul natural, si unul artificial
Sticla colorata sau ornamente de plastic
Creioane sau carioci colorate
 
Folosind creioanele sau cariocile, desenati sau scrieti pe ornamente pentru a spune povestea celui care a murit.
 
Unele familii se adunau , montau pomul si fiecare decora un ornament. Aceste ornamente, impreuna cu unele lumini, si uneori cu flori de matase sau amintiri, erau singurele ornamente din pom.
 
 
 
Fie ca amintirile dumneavoastra sa devina de-a lungul timpului, putin cate putin, amintiri fericite si va dorim, sa aveti puterea de a vedea binele si frumosul, din spatele durerii!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

sg sus Mergi sus