Ajutati-ne sa ajutam!

copacel in mana

Acest site a fost creat si este mentinut pe baza de voluntariat, la fel ca toate actiunile Organizatiei E.M.M.A. Orice ajutor financiar, oricat de mic, venit din partea Dumneavoastra, va ajuta Organizatia sa creasca, sa devina din ce in ce mai puternica, sa indeplineasca obiectivele propuse si sa ajute mai departe parintii de ingeri.

Datele asociatiei

Beneficiar: Asociatia E.M.M.A.

CIF: 23797268
IBAN: RO 62 BRDE 445 SV 69555674450

deschis la:
Banca: BRD - Groupe Societe Generale, agentia Pajura, Bucuresti

 

EMMA poate fi sustinuta in mod concret prin:

1. Donatii on-line

2. Depuneri la Banca

3. Redirectionarea a 2% din impozitul pe salariu

4. Declaratia 230

     4.1.- Instructiuni de completare si depunere a Formularului 230

5. Redirectionarea a 2% din impozitul pe venit (in afara salariului)

6. Declaratia 200

      6.1. Instructiuni de completare si depundere a Formularului 200

7. Redirectionarea a 20% din impozitul pe profit

8. Administratiile financiare

9. Banner

 

1. Donatii on-line

Tinand cont de faptul ca E.M.M.A. este o Organizatie Non-Guvernamentala non-profit si ca toate actiunile sunt efectuate pe baza de voluntariat, alaturi de redirectionarea celor 2% din impozit, puteti dona orice suma de bani, oricat de mica. Orice ajutor financiar este binevenit si poate fi  oferit fie prin donatii on-line

 

2. Depuneri la Banca

Beneficiar: Asociatia "E.M.M.A.- Eternul Miracol Materna Alinare"
CIF: 23797268
IBAN: RO62BRDE445SV69555674450 (lei) deschis la:
Banca: BRD- Groupe Societe Generale, agentia Pajura, Bucuresti

Cod SWIFT: BRDEROBU

 

 

3.  2% din impozitul pe salariu

 

Prin Legea 571/2003, contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze catre organizatia dvs. 2% din impozitul pe venit platit de ei (care ar ajunge, altfel, la bugetul statului). Acest lucru se poate realiza foarte simplu, prin completarea unui formular standard.
Redirectionarea este gratuita, adica nu duce la nici o cheltuiala suplimentara pentru persoana care completeaza formularul respectiv. Formularul este optional si poate fi completat de orice persoana fizica care obtine venituri din salarii si asimilate acestora.
Rezultatul este virarea, in contul organizatiei nonprofit sau unitate de cult, a unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul anual platit pentru salariul persoanei respective.
Suma care va revini ONG-ului NU reprezinta o sponsorizare sau o donatie, ci este o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental.

Se completeaza Declaratia 230 cu datele Organizatiei E.M.M.A. si se trimite prin posta la Administratia fiscala de care apartine fiecare (cu locuinta). In afara de cateva minute necesare completarii strimiterii formularului, nu va costa nimic, acesti bani fiind opriti oricum din salariu, ca impozit pe venit virat catre stat.

Cota de 2% din impozitul pe venit nu reprezinta o suma foarte mare . Un calcul simplu ne arata ca la un salariu brut de 1500 lei, salariul mediu pe economie, impozitul pe salariu care i se retine lunar angajatului este de aproximativ 200 lei - care se vireaza de catre angajator catre bugetul statului. Din acest impozit, de aproape 200 lei, noi avem dreptul sa directionam 2% - adica aprox. 4 lei – catre acea organizatie pe care o alegem. Nu este mult, dar pic cu pic se face strop si strop cu strop se face marea.

Extras din Legea nr. 32/1994, lege privind sponsorizarea, modificata si completata prin: Ordonanta Guvernului nr. 36/1998, Legea nr. 204/2001 si Legea nr. 394/2006

"Orice contribuabil (persoana fizica) care vrea sa dea o anumita destinatie procentului de 2% din impozit, trebuie sa mearga la Fisc pana pe 25 mai, cu Formularul 230 - 'Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul datorat statului;  Contribuabilul trebuie sa stie datele de identificare ale entitatii nonprofit, inclusiv codul unic de identificare si contul bancar IBAN. Formularele pot fi depuse si prin posta, prin scrisoare recomandata."

(Datorita necunoasterii legii, anul trecut doar 145.084 de contribuabili, reprezentand 2,23% dintr-un total de 6,5 milioane, au uzat de acest drept!)

INSTRUCȚIUNI de completare a formularului 230

“Cerere privind destinația sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ” - cod 14.13.04.13

 

 

 

4. 2% din impozitul pe venit

Declaratia 200 privind veniturile realizate din Romania este pentru cei cu venituri din alte surse, adica:
  • Activitati independente;
  • Cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, realizate in calitate de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal;
  • Activitati agricole pentru care venitul net se stabileste in sistem real;
  • Castiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare;
  • Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract.
NOTA: Persoanele care au realizat asemenea venituri sunt oricum obligate sa depuna Declaratia 200, chiar daca nu doresc redirectionarea celor 2% din impozit.

Daca beneficiati si de venituri din alte surse sau daca aveti numai venituri din alte surse (activitati independente, cedarea folosintei bunurilor etc.) puteti ajuta Organizatia E.M.M.A. completand Declaratia 200.

INSTRUCȚIUNI privind completarea şi depunerea formularului 200

"Declarație privind veniturile realizate din România", cod 14.13.01.13


5. 20% din impozitul pe profit (persoane juridice)

Acest tip de sponsorizare nu presupune cheltuieli suplimentare
si
nu afecteaza profitul net al companiei

 

20% din impozitul pe profit al companiilor poate fi redirecţionat catre un ONG care sustine o cauza sociala. Pentru a putea fi scazuta din impozitul pe profit aferent anului fiscal 2011, suma redirecţionată nu poate fi mai mare de 3 la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie.

Puteti descarca contractul de sponsorizare de aici

Desi Codul Fiscal permite inca din 2004, ca firmele să redirecţioneze 20% din impozitul pe profit datorat statului către un ONG, fără nici o cheltuială suplimentară, foarte puţine companii uzeaza de această faciliatate. Suma totală care ar putea fi redirecţionată de către companiile româneşti se ridică la 3-400 milioane de euro anual. 
"Am studiat un top al primelor 100 de firme cele mai profitabile din Romania si am calculat ca daca toti ar directiona 20% din impozitul pe profit catre o cauza nobila s-ar aduna peste 50 de milioane de euro" spune Gabriel Biriş, avocat specializat in taxe si impozite, dar si partener al casei de avocatură Biriş Goran

 

 

"In temeiul Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, coroborate cu cele ale 'Titlului II - impozitul pe profit din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, oamenii de afaceri/firmele ar putea redirectiona 20% din impozitul pe profitul datorat, catre... " ... Organizatia E.M.M.A.

"Persoana juridica trebuie numaidecat sa aiba profit. Nu trebuie sa depaseasca valoarea sponsorizarii 3 la mie din cifra de afaceri si 20% din impozitul pe profit. In contabilitate trebuie operat la sfarsitul anului in Declaratia impozitului pe profit."

Asadar, 20% din impozitul pe profit al companiilor poate fi redirecţionat catre un ONG care sustine o cauza sociala, fara a le fi afectat in vreun fel bugetul.
Pentru a putea fi scazuta din impozitul pe profit aferent anului fiscal 2012, suma redirecţionată nu poate fi mai mare de 3 la mie din cifra de afaceri, iar plăţile trebuie făcute până la 31 decembrie.

Procedura prin care firmele pot redirecţiona o parte din impozitul lor pe profit constă în semnarea unui contract de sponsorizare cu ONG-ul care reprezintă cauza pe care managerii şi antreprenorii vor să o susţină.

 

Dacă nu semnaţi astfel de contracte de sponsorizare până la 31 decembrie, banii trebuiesc virati la bugetul de stat.

Mai multe informatii despre donatiile de 2% din impozit puteti afla pe www.doilasuta.ro, formularul "Declaratia 230" este disponibil in sectiunea Resurse , iar pasii sunt prezentati in zona Contribuabili.

6. Banner

O alta forma de ajutor (indirect), ar fi aceea prin postarea pe sit-ul/blog-ul Dumneavoastra, a unuia dintre banner-ele EMMA, care pot fi descarcate de pe: http://www.organizatiaemma.ro/bannere

Astfel, Organizatia EMMA va putea fi reperata cu usurinta de catre cei care, din pacate, au nevoie de sprijinul ei, oferit neconditionat, iar societatea va invata mai repede cum sa le fie alaturi, parintilor de Ingeri.

 

In numele Parintilor de Ingeri si in memoria copilasilor lor, va multumesc pentru sustinere si va promit ca, impreuna cu voluntarii EMMA,  voi face tot ce imi sta in putinta pentru ca E.M.M.A. sa aduca alinarea de care au atat de mare nevoie parintii de Ingeri!

Doamne Ajuta!

Cu sinceritate si cu speranta,
Bianca Brad

Fondator E.M.M.A.

Mama unui baietel pe Pamant si a unei fetite in Ceruri

 

sg sus Mergi sus