Cum sa-ti educi prietenii, sa inteleaga ceea ce ai nevoie

"Aceasta a fost pentru amandoi o adevarata lectie pentru ca am aflat ca tot ceea ce obisnuiam sa spunem prietenilor care treceau prin pierderi de sarcina nu erau vorbe de alinare, ci dimpotriva erau atat de nepotrivite." Mark

Chiar daca prietenii tai au intentii bune s-ar putea sa va simtiti izolata in prezenta lor sau furioasa pentru ca ei nu stiu sa va aline. Nu uitati ca prietenii dumneavoastra vor sa va sprijine, dar, la fel ca majoritatea oamenilor, nu au experienta pierderii cuiva drag si nici nu stiu ce nevoi ar putea avea niste parinti indoliati. Din aceasta cauza se nasc usor multe neintelegeri din ambele parti.

  • Cand prietenii fac remarci lipsite de compasiune puteti sa trageti usor concluzia ca minimalizeaza importanta copilului dumneavoastra. Poate ei vor doar sa va simtiti bine si cred ca va pot alina durerea incercand sa judece lucrurile rational.
  • Tacerea prietenilor dumneavoastra va poate face sa credeti ca ei nu doresc sa fie impovarati de durerea pe care o aveti. In schimb, s-ar putea ca ei sa evite sa vorbeasca despre asta crezand ca va protejeaza si va pot ajuta sa uitati.
  • In timp ce eforturile lor neindrumate pot parea lipsite de compasiune, poate prietenii dumneavoastra pur si simplu nu realizeaza ca anumite gesturi va pot rani sau vi se pot parea reci si nepasatoare.
  • Prietenii dumneavoastra s-ar putea sa se simta neputinciosi pentru ca ar vrea sa va ajute, dar nu stiu exact cum s-o faca. S-ar putea sa aveti impresia ca unii din ei nu va iau in serios durerea, dar, cel mai probabil, pur si simplu nu se simt in largul lor in prezenta unor persoane indoliate.
  • Prietenii dumneavoastra s-ar putea sa se simta prost si cu privire la sentimentele lor. In loc sa-si exprime sincer sentimentele multi oameni repeta replici stereotipe pe care le-au auzit si ei. In loc sa zica "Nu stiu ce sa-ti spun", repeta banalitati. In loc sa spuna "Ma doare sufletul cand te vad suferind" ei incearca sa va grabeasca sa mergeti mai departe. Din moment ce ei nu sunt sinceri cu sentimentul de neputinta care ii incearca, atunci si dumneavoastra va este greu sa va deschideti sincer in fata lor in legatura cu sentimentele dumneavoastra.
  • Cand prietenii dumneavoastra vorbesc despre alte persoane care au pierdut copii, va puteti intreba de ce insista sa va sporeasca suferinta si starea de neputinta. De fapt ei incearca sa va spuna ca nu sunteti singura in aceasta situatie, ca mai exista si alti oameni care au trecut prin ce treceti dumneavoasra si au supravietuit acestei dureri.

Normal, daca interpretati gesturile prietenilor dumneavoastra ca fiind lipsite de empatie, va va fi greu sa discutati deschis cu ei despre sentimentele si trairile dumneavoastra. Chiar daca intelegeti ca ei vor sa va ajute, probabil, va va fi greu sa treceti peste gafele lor cata vreme dumneavoastra sunteti atat de vulnerabila si sensibila. Daca ei evita subiectul ati putea sa va simtiti ciudat sau chiar sa va fie teama sa vorbiti despre copilul dumneavoastra. Ati putea crede ca trebuie sa-i protejati pe ei neaducand vorba despre copil - mai ales in preajma celor care asteapta un bebe sau a celor care au deja copii, sau cu ocazia petrecerilor din familie sau a sarbatorilor. Este o provocare sa vorbiti prietenilor despre durerea dumneavoastra sau sa le sugerati nevoile dumneavoastra cand va simtiti atat de trista si deznadajduita.

"Esti atat de nesigura incat nu te simti in stare sa te ridici si sa spui raspicat: "Stii ceva? Asta e chiar deplasat! Cum iti permiti sa-mi zici asa ceva?" Am vrut sa port un tricou inscriptionat cu "Va rog purtati-va frumos cu mine" - Bryn

"In prezenta unora dintre prietenii nostri , care erau vadit incomodati de acest eveniment din viata noastra, m-am simtit izolata. La inceput m-au sprijinit, dar in timpul acelei perioade grea de depresie faceau aluzii subtile sau mai putin subtile ca ar fi timpul sa merg mai departe, dar eu nu ma simteam pregatita inca sa merg mai departe. Cred ca aluziile au venit doar din partea celor care nu avusesera niciodata experienta dureroasa a unui deces in familie. Cel mai adesea am evitat persoanele care ma faceau sa ma simt asa". - Jessie

sageata Relatia cu parintii
sg sus Pentru mame

 

sg sus Mergi sus