Alegerea cuvintelor

Daca nu ati avut prea mult de-a face cu exprimarea emotiilor in cuvinte s-ar putea sa vi se para foarte greu sa vorbiti despre sentimentele dumneavoastra. Ati putea fi in stare sa vorbiti despre evenimentele intamplate, dar asta nu este acelasi lucru cu a vorbi despre cum v-au afectat.

"...parea atat de lipsit de speranta sa vorbesc despre asta. Nu puteam gasi cuvintele, asa ca de ce sa mai încerc? Mi se parea ca nu era nici un ajutor în asta, doar o suferinta nonverbala". - Eric

Atunci cand povestiti cuiva despre moartea copilului dumneavoastra incercati sa spuneti si cum va simti. De exemplu:

  • Inima copilului dumneavoastra s-a oprit la finalul primului trimestru de sarcina – ce ai simtit cand ati aflat ca sarcina s-a oprit din evolutie?
  • Copilul dumneavoastra a murit in urma intreruperii sarcinii – ce ati simtit in legatura cu aceasta decizie?
  • Copilul dumneavoastra era atat de mic, cu o lungime de numai 30 de centimetri – ce ati simtit cand l-ati vazut?
  • Copilul dumneavoastra s-a nascut mort la 35 de saptamani – ce ati simtit cand copilul s-a nascut mort?
  • Copilul dumneavoastra a murit in timpul unei operatii – ce ati simtit cand ati primit vestea?
  • Ati descoperit dumneavoastra insiva corpul neinsufletit al copilului – ce ati simtit cand ati realizat ca este mort in bratele dumneavoastra?

Ca sa va puteti exprima sentimentele folositi cuvinte care pot patrunde in adancul emotiilor dumneavoastra: "simt, imi doresc, mi-e dor". Exprimati-va emotiile in corelatie cu evenimentele:

Sunt furios cand...

Sunt trist pentru ca...

M-am simtit neputincios cand...

Gasiti o persoana de incredere si care sa va sprijine, care sa va poata asculta. Aveti nevoie de cineva care sa nu va judece, care sa aiba rabdare cu suferinta dumneavoastra, care sa accepte tot ce i-ati povesti si careia sa nu-i fie teama de furie sau lacrimi. Un bun confident recunoaste efectele vindecatoare pe care le au discutiile, plansul, rememorarea momentelor frumoase si exprimarea sentimentelor de durere. Un prieten isi rezerva timp suficient pentru dumneavoastra ca sa aveti ocazia sa va descarcati sufletul, sa cadeti si sa va ridicati din nou, fiind mereu un ajutor de nadejde.

sg sus Cum sa plangi
sg sus Pentru tati

 

sg sus Mergi sus