Cum sa faci fata durerii

Toate sugestiile referitoare la infruntare, jelire si vindecare, enumerate aici, se pot aplica atat mamelor cat si tatilor, dar tatii pot fi mai sceptici si pot respinge multe din idei. Din cauza concentrarii asupra emotiilor, tatii pot vedea aceste sugestii ca fiind mai apropiate de modul in care femeile jelesc. Si au dreptate. Chiar daca o mama are tendinta de a masca sau nega sentimentele, limbajul emotiilor este mai apropiat de asteptarile sale sociale si culturale. Ar putea ca cele citite aici sa ii fie mai aproape ei, in timp ce partenerul ei ar putea sa le ignore. Dupa cum spune John "Cred ca barbatii sunt mai practici si in urma jelirii nu exista nici un produs finit. Treci prin ea, te simti groaznic si ce te asteapta la sfarsit? Nimic! Atunci de ce sa te mai obosesti?"

Jelirea poate fi epuizanta, dar este cu mult mai epuizant sa suprimati durerea, pentru ca aceasta va roade puterea in tacere, va seaca de energie, va dauneaza sanatatii si va saboteaza fericirea. Suprimarea sentimentelor le intoarce pe acestea inauntrul dumneavoastra, crescandu-le puterea de a va controla. Cu cat incercati mai mult sa evitati durerea, cu atat ea va va controla viata, deoarece fiecare miscare pe care o faceti trebuie sa va pastreze detasat, dur sau in negare.

"Atunci cand a murit Eli, am avut toate aceste sentimente pe care imi era greu sa le identific si sa le incorporez – sentimente generalizate de teama si furie si nici o carte nu vorbea despre asa ceva. Eram o epava. In final, am realizat ca totul se reduce la slabiciune si teama ca viata mea era distrusa si nu puteam face nimic in sensul asta. Dupa ce am realizat acest lucru, se pare ca m-am mai linistit si am putut infrunta mai bine durerea." John

In situatia in care credeti ca nu va permiteti sa va acordati timp sa jeliti incercati sa faceti un efort constient sa va retrageti un pic sau sa adunati un pic de energie pentru a va dedica acestei incercari. Evitati sa va aglomerezi calendarul. Refuzati angajamentele si reduceti numarul de activitati in care sunteti implicat. Incercati sa faceti din asta o prioritate inainte sa fiti fortat de o criza – probleme de sanatate, alterarea carierei sau relatiilor, sau echilibru mental precar. Jelirea poate presupune lucruri foarte simple ca citirea unei carti despre intristare, scrierea despre sentimentele tale, vizitarea mormantului, sau discutiile cu cineva in care aveti incredere.

Aceste activitati ar putea face ca sentimentele dumneavoastra sa iasa la suprafata, acolo unde le puteti infrunta si le puteti elibera. Eliberandu-va sentimentele va eliberati pe dumneavoastra insiva.

sg sus Alegerea cuvintelor
sg sus Pentru tati

 

sg sus Mergi sus