ONORAREA MEMORIEI

 
«Vi s-au spus multe despre educatie, insa cateva amintiri frumoase, pretioase … reprezinta probabil cea mai buna educatie.Daca cineva pastreaza multe astfel de amintiri in viata sa, este salvat pentru tot restul vietii. Si chiar daca pastram in inima o singura amintire frumoasa, ea ar putea fi intr-o zi «instrumentul/cheia» salvarii/mantuirii noastre.»
Fyodor Dostoevski
 

 
 
            Pastrarea in memorie a nepotelului dumneavoastra poate fi unul din cele mai potrivite lucruri pe care le puteti face pentru vindecarea dumneavoastra sau a copilului dumneavoastra. In mod special in cazul pierderii unui copil, crearea amintirilor poate aduce alinare atunci cand aceste amintiri nu exista.
 
Ceremonia are o mare capacitate de alinare. Pana acum am considerat banale diferitele ceremonii care ne marcheaza viata : nunti, sarbatori, rugaciuni inaintea mesei , etc. Ele faceau parte din viata, le acceptam dar nu le dadeam prea multa importanta.
 
Atunci cand ne acordam putin timp sa onoram copiii care ne-au parasit, se intampla anumite lucruri.
  • Stabilim o legatura cu copilul care ne lipseste atat de mult, si ne simtim mai putin singuri.
  • Avem posibilitatea sa celebram viata care a existat si bucuria pe care ne-a adus-o acest copil.
  • Realizam prezenta lor continua in vietile noastre.
  • Cream amintiri pe care le vom pretui.
  • Ne asumam rolul nostru de parinti/bunici, chiar daca nu exista o dovada vie in acest sens
  • Ne infruntam durerea si ne exprimam suferinta intr-un mod mai deschis.
 

Organizarea ceremoniei

 
            Exista posibilitatea ca in momentul in care cititi acest articol, pierderea sa fi avut deja loc, iar detalii cum ar fi ceremonia de inmormantare sa fi fost deja «tratate». Cu toate acestea, pentru aceia dintre dumneavoastra care cititi aceste randuri inainte sau in momentul pierderii, aceste informatii va pot fi utile. De asemenea, pentru cei care din nefericire ati suferit mai multe pierderi, ar putea fi o ocazie sa va luati ramas bun.
 
            Planificarea ceremoniei pentru un copil este una dintre cele mai dificile activitati, insa este o etapa importanta la inceputul procesului de vindecare. Modul in care este organizata ceremonia are un impact important asupra felului in care veti depasi cu totii durerea pierderii.
            In cazul unei pierderi timpurii de sarcina, este posibil ca familia sa nici nu ia in considerare organizarea unei ceremonii, insa este de recomandat organizarea acesteia, cu exceptia situatiei in care parintii se opun. La inceputul sarcinii, mama este de obicei singura care a realizat existenta copilului, si s-a atasat puternic de acesta. Organizarea unei ceremonii ii va face pe ceilalti sa constientizeze decesul copilului, iar mama se va simti mai putin singura in durerea ei. Familia si prietenii vor fi prezenti alaturi de ea, iar ea nu va trebui sa duca aceasta povara singura.
            In cazul decesului unui copil, parintii trebuie sa se decida daca ii vor da sau nu un nume. Ca si bunic(a), puteti sa va intrebati fiul/fiica daca s-au gindit la aceasta. Daca sexul copilului nu este cunoscut, se poate alege unul din diminutivele folosite in timpul sarcinii: Fluturas, Broscuta, Samburel,
Alegand un nume pentru copil, veti realiza existenta lui/ei ca si individ.
 
            Pentru multi parinti si bunici, una din primele decizii care trebuie luate dupa decesul copilului este daca sa doneze sau nu organele. Aceasta este o decizie dificila, insa trebuie luata foarte repede. Unele familii decid sa nu doneze, in primul rand din cauza problemelor congenitale ale copilului, care reduc considerabil numarul organelor care pot fi donate. Cu toate acestea, decizia de a dona organe poate permite unui alt copil sa supravietuiasca – deci daca exista aceasta optiune, va rugam sa o luati in considerare.
            Este important sa luati in considerare donarea de organe pentru fiecare membru al familiei, indiferent de varsta, pentru a fi siguri ca dorintele fiecaruia sunt cunoscute inainte ca tragedia sa aiba loc. Nimanui nu ii place sa vorbeasca despre posibilitatea mortii, deci nu este un subiect de conversatie obisnuit. Insa rezolvarea acestor probleme inaintea «crizei», poate evita durerea ocazionata atunci cand trebuie luata aceasta decizie. Parintii minorilor sunt responsabili de aceste alegeri. Persoanele adulte pot exprima dorinta in privinta donarii organelor intr-un testament.
            In cazul pierderii unui copil, exista si alte decizii care trebuie luate in momentul decesului. In general vi se va da posibilitatea sa alegeti daca doriti sau nu sa va luati in brate copilul. Multi bunici au fost educati in ideea ca cel mai bun lucru in cazul mortii unui copil este sa se uite ca acel copil a existat. Unele mame, in special cele care si-au pierdut copii cu cativa ani in urma, au afirmat ca nu li s-a dat posibilitatea sa isi vada copilul la spital. Acest lucru a fost foarte traumatizant.
 
            “Pentru noi, faptul ca ne-am vazut fiica si am putut-o tine in brate, ne-a permis sa realizam decesul si sa incepem lungul proces de vindecare. Ne-a permis, de asemenea, sa vedem cum ar putea arata copilul nostru”.
 
            Cuplurile care nu si-au vazut copilul pot trai un sentiment de neimplinire care va ingreuna procesul de vindecare. Ca si bunic, si dumneavoastra puteti lua aceasta decizie ; o bunica, aflata in imposibilitatea de a se deplasa – din cauza distantei - sa isi vada nepotul, si-a exprimat regretul ca nu a putut trai aceasta experienta.
 
            “Noi am decis sa facem poze cu fetita noastra. Aceasta a fost o decizie si mai dificila, si in acel moment mi se parea morbid, insa acum ma bucur ca am facut-o. Personalul medical ne-a sugerat acest lucru, si am avut incredere in ei pentru ca pareau ca stiu despre ce vorbesc. Asistenta sociala a facut pozele si le-a pastrat pana cand m-am simtit pregatita, la 8 saptamini dupa moartea Rebei. Parintii mei au cerut si ei poze si acestea le-au adus putina alinare.
            Noi am decis sa ii lasam pe membrii familiei si pe prieteni sa aleaga daca doresc sau nu sa vada pozele. Un prieten care a refuzat in mod politicos, ne-a spus ca doreste sa pastreze propria imagine a fetitei, si l-am inteles”.
 
            Fiecare alegere este potrivita. Este posibil sa nu doriti sa vedeti pozele la inceput. Mai tarziu, cand va veti simti pregatit(a), ele va vor sta la dispozitie.
            In planificarea ceremoniei de inmormantare, s-ar putea sa va tenteze sa luati initiativa si sa organizati detaliile in locul fiului/fiicei dumneavoastra. Va veti spune ca el/ea este atat de coplesit de durere, incat ii veti da o mana de ajutor in acest fel. Aceasta poate fi adevarat sau fals… Uneori, un bunic bine-intentionat se va ocupa de detaliile ceremoniei pentru a-si proteja copilul indurerat, dar planificarea ceremoniei de catre parinti poate sa le faca bine, fiind o dovada de dragoste pentru copilul pierdut.
            Daca exista diferente culturale sau de religie intre cei doi parinti, inmormantarea poate fi o sursa de neintelegeri. Este posibil ca pana acum aceste diferente sa nu fi parut semnificative. Daca ii ajutati cu organizarea ceremoniei, asigurati-va ca dorintele ambilor parinti sunt luate in considerare, indiferent de dorintele dumneavoastra personale.
            Chiar daca unul dintre parinti nu a avut convingeri religioase inainte de moartea copilului, acum ar putea simti nevoia unei ceremonii religioase complete. Va puteti intreba « De ce acum ? Nu a fost niciodata la biserica pana acum. » 
La anumite persoane, durerea poate crea reactii diferite de comportamentul lor obisnuit. Cel mai important este ca dorintele lor sa fie respectate, oricat ar parea ele de neobisnuite.
            Este posibil ca fiul/fiica dumneavoastra sa nu va implice in pregatirile ceremoniei de inmormantare, si asta sa va raneasca. Trebuie sa intelegeti ca aceasta ceremonie, pentru unii, este un ultim gest ca parinte.
 
“In cazul nostru, organizarea ceremoniei de inmormantare a fost ceva frumos « oferit » fetitei nosatre, o modalitate prin care am putut fi mama ei atunci cand nu se mai putea altfel. Am planificat totul pana la cel mai mic detaliu. Simteam nevoia sa fac acest lucru, a fost o etapa a procesului de vindecare”.
 
            Insa nu intotdeauna se intampla la fel. O bunica mi-a spus :
«Am plecat cu sotul meu si cu copiii pentru a face cele necesare, si sotul meu a facut aproape totul, iar noi ceilalti eram doar prezenti. El a ales sicriul, pentru ca niciunul dintre noi nu a avut puterea sa o faca. Fiul nostru a dat toate informatiile cerute, si a fost consultat impreuna cu sotia sa pentru toate deciziile, insa nu au fost capabili sa ia prea multe decizii. Pentru unele – ei au ales, iar pentru altele – noi am facut alegerea, tinand cont mereu de sentimentele lor.»
            Daca parintii indurerati va cer sa va ocupati de anumite detalii, atunci se cuvine sa o faceti. Ar fi bine sa ii intrebati in ce masura doresc ei sa va implicati in organizare. Spuneti-le ca sunteti alaturi de ei, si ca pot gasi in dumneavoastra tot sprijinul de care au nevoie. Cel mai important este sa le respectati dorintele ca parinti indurerati, chiar daca acestea difera de ce ati fi ales dumneavoastra.
            Cu siguranta, situatia difera de la un cuplu la altul. Este posibil ca unii parinti sa nu fie capabili fizic, pentru un motiv sau altul, sa sa ocupe de toate detaliile organizarii. Daca ei isi doresc cu toate acestea sa organizeze ceremonia, este posibil ca aceasta sa fie amanata pana cand ei vor fi pregatiti.
            Din ce am discutat cu mai multi bunici, acest moment este cel in care isi vad copiii cu alti ochi – ca niste adulti responsabili si curajosi. Bunicii care ii lasa pe copiii lor sa organizeze ceremonia, sunt deseori impresionati de curajul si puterea acestora.
            Daca pastrati o anumita distanta fata de copiii dumneavoastra, ar putea fi o idee buna sa le faceti o vizita – dumneavoastra si/sau alti membri ai familiei, mai tarziu – de exemplu dupa 3 sau 6 luni de la pierdere. Dupa ce trece primul soc, si cu totii s-au intors acasa, casa devine goala/linistita… Sunati periodic si intrebati «ce mai faci?», sau vorbiti despre nepotelul pierdut – astfel fiul/fiica dumneavoastra va stii ca va pasa si dupa terminarea ceremoniei. Daca fiul/fiica dumneavoastra s-a instrainat pentru un motiv sau altul, puteti trimite periodic o carte postala sau o scrisoare, lasand astfel deschisa o poarta de comunicare.
 

Comemorarea

 
            Pentru cei mai multi dintre noi sa vizitam mormantul si sa aducem flori este ceva ce consideram ca vrem sa facem in mod automat. In orice caz sunt multe si variate metodele de a onora si a pastra memoria nepotilor dumneavoastra. Dupa ce veti citi acest capitol puteti veni cu alte idei care va pot ajuta. In principal este sa stiti cum sa pastrati vii amintirile care va ajuta in procesul de vindecare si nu cele care va fac rau.
 
   Copiii pot continua sa faca un tort pentru nepotul dumneavoastra. Este posibil ca ei sa cante si sa sarbatoreasca in memoria celui mic care continua sa fie iubit.
 
  • In timpul sarbatorilor, daca obisnuiti sa aveti brad de Craciun, este posibil sa doriti sa puneti un ornament special pentru nepotul dumneavoastra, chiar si un ciorap pe manta.
    
  • A face o donatie unei case (de copii, batrani sau un azil al persoanelor care au fost in razboi) sau pentru o cauza nobila, in memoria nepotului dumneavoastra, poate fi o idee foarte buna. “De cate ori facem o donatie, intotdeauna o facem in numele lui Reba, si asta ne aminteste cat de recunoscatori suntem pentru putinul pe care l-am facut. Ne ajuta sa credem ca ea este inca cu noi in anumite momente”. Altii se gandesc la o donatie care sa inscrie numele nepotului intr-o carte de rugaciuni .
 
  • Mai multi parinti si bunici pregatesc pagini de internet in onoarea copiilor care au murit. O pagina de internet poate include poze si cele mai frumoase amintiri. Acestea sunt adesea destul de impresionante si sunt de asemenea un bun mod de a deveni prieteni cu alte personae care se afla in aceeasi situatie.
 
  • Foarte potrivit ar fi sa tineti un jurnal in care sa scrieti scrisori pentru nepotul dumneavoastra. Scrieti despre timpul placut petrecut impreuna, despre cat de mult va lipseste, scrieti despre sfaturile pe care i le-ati fi dat daca ati fi avut aceasta sansa. Orice va vine in minte, asterneti pe hartie. Cand jurnalul se termina, veti avea toate gandurile si sentimentele, precum si o relatare a tot ce a insemnat nepotul pentru dumneavoastra.
 
  • Puteti planta un copacel sau o tufa de flori, ceva care sa creasca si sa traiasca dupa dumneavoastra, spre deosebire de nepotul care nu va putea. O bunica a ales sa faca o crescatorie de fluturi. Vederea fluturilor zburand imprejurul ei a ajutat-o sa se simta aproape de nepotica ei.
 
  • Daca va place sa crosetati, puteti face cruciulite sau chiar o paturica. Aceste tipuri de activitati va pot ajuta sa va eliberati sentimentele, dar la fel de bine va puteti exprima dragostea. Daca va place sa lucrati lemnul, puteti construi o cutiuta in care sa tineti amintiri sau puteti lua o cutie de carton pe care sa o decorati.
 
  • Ritualurile in cinstea nepotului dumneavoastra pot fi simple, cum este lumina candelei aprinse in memoria lui. Ziua nationala in memoria copiilor se tine in decembrie si in acea zi aprindem lumanari pentru ei.
 
  • Puteti lua in considerare crearea la dumneavoastra acasa sau oriunde va permite spatiul, a unui serviciu de comemorare pentru persoanele care au fost afectate de pierderea sarcinii, infertilitate si pierderea copilului mic. Oamenii vin, unii pentru a jeli si altii pentru a oferi consolare celor ce jelesc. A fost ceva profund, o experienta de neuitat.
 
  • Cand credeti ca durerea este de nesuportat, ganditi-va ca puteti face munca de voluntariat. Sunt multi copii care au nevoie de indrumatori, care sunt bolnavi sau care sunt suparati din cauza pierderilor proprii, care pot beneficia de intelepciunea si experienta dumneavoastra, precum si de dragostea pe care dumneavoastra o aveti de oferit. Unele cupluri au constituit deja fundatii, pentru a furniza fonduri unor cauze inspirate de nepotii lor.
 

 

sg sus Durerea nepotelului care traieste
sg sus Pentru bunici

 

sg sus Mergi sus