Ajutor pentru bunicii indoliati

 
De cand cu pierderea sarcinii, s-ar putea ca dumneavoastra sa fi suferit dublu- pentru durerea copiilor dumneavoastra si pentru pierderea nepotului dumneavoastra. Este posibil sa va simtiti vinovati sau neajutorati, avand in vedere ca nu va sta in putere sa protejati cuplul indoliat de necaz. S-ar putea sa simtiti nevoia sa discutati cu sotul/sotia dumneavoastra, cu rude sau prieteni despre ceea ce simtiti in legatura cu pierderea sarcinii. Daca sunteti o persoana religioasa, s-ar putea sa doriti sa vorbiti cu un membru al anturajului dumneavoastra de la biserica sau prieteni din congregatia dumneavoastra. Este esential ca dumneavoastra sa fiti sustinut/a in suferinta dumneavoastra, astfel incat sa fiti suficient de puternic/a pentru a va ajuta copiii.  
 


 
            Dragostea dumneavoastra, grija si suferinta impartasita, va pot consola copiii in timp ce ei incearca sa revina la normal dupa pierderea pe care au suferit-o. Iata cateva sugestii in vederea obtinerii sprijinului de care aveti nevoie, in timp ce va ajutati copiii indurerati:
 
  • Discutati cu sotul, cu familia sau prietenii dumneavoastra sau cu membri ai comunitatii religioase. Pierderea unei sarcini in familia dumneavoastra poate fi coplesitoare pentru dumneavoastra, pentru ca v-ati pierdut nepotul si de asemenea pentru proprii dumneavoastra copii.
 
  • Fiti sinceri cu copiii dumneavoastra indoliati in legatura cu necazul dumneavoastra, dar din cauza propriei lor dureri, nu va asteptati ca ei sa fie principala sursa de consolare pentru dumneavoastra.
 
  • In cazul in care o sarcina ulterioara urmeaza unei pierderi de sarcina, spuneti-le parintilor care asteapta copilul, ca va ganditi la ei. Incurajati-i dar fiti realisti. Este in regula sa recunoasteti ca aceasta sarcina este una care va nelinisteste si pe dumneavoastra.
 

Vindecarea suferintei

 
„Leacul pentru orice este apa sarata: sudoarea, lacrimile sau marea.”-Isak Dinesen
 
Cunoscand limitarile familiei si prietenilor in acordarea de sprijin, intrebarea care se pune este, cum voi trece peste acest lucru? Incotro merg, impovarat/a de pierdere, cu inima sfasiata, singur/a? Cum imi voi putea pune ordine in viata, si cum voi rezista durerii copilului meu?
Nu este usor de raspuns la aceste intrebari. Pentru ca fiecare suferinta se manifesta diferit, si ceea ce ar putea functiona pentru dumneavoastra poate sa nu functioneze pentru altcineva. Scopul acestei sectiuni este de a va ajuta sa va gasiti propriile idei.
Inca o data, retineti: scopul nu este acela de a evita suferinta. Veti simti suferinta, indiferent ce veti incerca. In orice caz, exista cai de a parcurge procesul de vindecare menite sa faca pierderea mai usor de suportat.
Cu timpul, veti constata ca aveti perioade mai lungi de pace si simtiti ca va recastigati echilibrul mintal si sufletesc. Aceasta sectiune va va calauzi pentru a depasi aceasta etapa si pentru a integra schimbarile care vor surveni in viata dumneavoastra.
 

Corpul fizic

 
„Trup si suflet le-am incredintat in intregime unor instructori duri si am primit un suflet.”- Rudyard Kipling.
 
Incepand cu corpul fizic, este esential acum mai mult ca oricand sa va purtati cu dumneavoastra cu grija si atentie. Va poate soca numarul si intensitatea simptomelor fizice care se manifesta odata cu suferinta. Evident, consultati-va doctorul daca aveti dubii cu privire la anumite simptome. Durerile de piept, de exemplu, poate ca nu inseamna nimic, dar ar putea prevesti un iminent atac de cord.
Ce fel de simptome fizice ati putea avea? Va puteti simti foarte obositi, indiferent cat de mult dormiti noaptea. De asemenea, pot aparea tulburari ale somnului. Ati putea dormi mult mai mult sau mai putin decat de obicei sau puteti avea vise aproape reale si suparatoare.
Reactia fata de mancare se poate modifica. Va puteti trezi ca nu puteti manca sau mancand alimente „de consolare” in exces, ceea ce duce la modificari de greutate.
Si respiratia se poate modifica. Va puteti trezi ca nu mai aveti aer sau tinandu-va respiratia sau cascand foarte des. Atunci cand sunteti foarte stresati, puteti suferi hiperventilatii.
Durerile de cap se pot intensifica sau ati putea resimti senzatia de sufocare – de „nod in gat”.
Neatentia si imposibilitatea de concentrare sau de a va aminti lucruri marunte pot face parte din suferinta dumneavoastra, de asemenea. Aceste simptome pot fi foarte derutante daca ati fost mandru de mintea dumneavoastra ascutita! Nu va ingrijorati, probabil ca nu sunteti pe cale sa dezvoltati Alzheimer. Cu timpul si cu o buna ingrijire si educare a corpului, toate aceste simptome ar trebui sa se diminueze in frecventa si intensitate, si probabil va veti recupera judecata.
Avand in vedere ca incepem sa vorbim despre ingrijirea corpului, amintiti-va sa fiti blanzi cu dumneavoastra. Sunt momente cand durerea este insuportabila, si toata intelegerea dumneavoastra dispare. Respirati adanc, incercati sa acceptati ca nu sunteti dumneavoastra insiva in acel moment, si reimplicati-va in ingrijirea sanatatii dumneavoastra. Folositi acest capitol ca pe un memento; recititi-l periodic pentru a va recapata puterile.
 

Alimentatia

 
Una dintre cele mai evidente sugestii, si poate una dintre cele mai greu de urmat, este sa va asigurati ca mancati adecvat. Multi dintre noi nu mananca bine cand sunt deprimati sau suparati. Unii dintre noi sar mesele cu desavarsire; altii se imbuiba pentru a uita.
Actul prepararii unei cine gustoase, sanatoase, este probabil ultimul lucru pe care doriti sa-l faceti, pentru ca odata cu depresia vine senzatia de incetineala si lipsa de energie. O idee ar fi sa preparati mai multe mancaruri odata, congeland ceea ce nu mancati imediat si creandu-va propriile „mese la microunde”. Ideal ar fi sa vi le preparati singuri, pentru ca astfel ingredientele vor fi mai sanatoase. Mesele simple dar hranitoare pot reduce timpul petrecut in bucatarie, daca acest lucru reprezinta o problema pentru dumneavoastra. Traim intr-o lume in care zaharul este o materie prima a dietei zilnice, insa mancatul zaharului poate exacerba simptomele de depresie si trebuie evitat pe cat posibil.
Vechiul proverb care spune ca daca poftiti la un aliment, probabil ca aveti nevoie de acesta dintr-un motiv, nu este pe deplin adevarat. Deseori, simtim pofta de dulce deoarece glicemia poate fi scazuta si avem nevoie de un energizant; satisfacerea poftei cu o sursa de proteine poate functiona mai bine pe termen lung. Cu alte ocazii, ne consoleaza si ne calmeaza gustul dulce, in special daca atunci cand eram copii ni se dadeau dulciuri pentru a ne inveseli.
Una dintre problemele legate de satisfacerea poftelor de dulce cu zahar este ca se creeaza un cerc vicios. Dupa o crestere rapida a glicemiei, aceasta scade la fel de repede, provocand o intensificare a oboselii, depresiei, si – ia ghiciti? O mai mare pofta de dulce.
Intrucat exista un puternic factor de confort asociat cu mancatul dulciurilor, va trebui sa fiti creativi in stapanirea poftelor dumneavoastra.
 
Mi-a venit o idee care a functionat excelent pentru mine. Am decorat o cutie de cafea cu hartie de impachetat aurie, stiker-e, pene si snur. Am facut o gaura in capac pentru a face o pusculita. In fiecare zi in care nu mananc dulce, pun un dolar in pusculita. Acesta este fondul meu pentru pian. Sotul meu a considerat-o o idee buna. El si-a dorit intotdeauna o anumita marca de ceasuri; lucrurile scumpe sunt la sfarsitul listei prioritatilor noastre, astfel ca pusculita lui este pentru acel ceas”.
 
Ideea este sa gasiti ceva ce va doriti, pe care in mod normal nu l-ati cumpara, deoarece nu este practic.
Acest lucru poate functiona chiar daca sunteti capabili, financiar vorbind, sa cumparati orice va doriti. Daca alegeti ceva ce va doriti mai mult decat dulcele, veti fi surprinsi cat de repede dispar aceste pofte. Schimbandu-va astfel atentia, nu va veti mai simti „privati” sau „ca nu puteti” manca dulce; pur si simplu alegeti ceva ce va doriti mai mult. Nu numai ca va ajuta in privinta poftelor, ci va mentine concentratia asupra unor lucruri pozitive.
 

Miscarea

 
Miscarea regulata va poate ajuta astfel incat supararea sa nu va copleseasca. Plimbarile zilnice sau stretching-ul pot fi tot ceea ce aveti nevoie pentru a determina creierul sa secrete endorfine, substante chimice cunoscute si ca „hormoni ai fericirii”. Avand o circulatie intensa, mintea va fi mai clara si inima mai calma. In ce priveste programul de miscare, nu incepeti exercitii regulate fara consultarea unui medic. In orice caz, multi dintre dumneavoastra va veti descurca desfasurand activitati moderate zilnice. In anumite zile veti simti ca trebuie sa „trageti” de dumneavoastra pentru a face miscare, dar odata ce ati efectuat exercitiile zilnice, va veti simti mult mai bine, in general.
Unul dintre beneficiile mersului pe jos, pe langa beneficiile fizice dovedite, este ca va obliga sa incetiniti si sa priviti lumea din jurul dumneavoastra. Ciripitul pasarelelor, veveritele care se catara in pomi, vecinii care isi uda peluza, toate acestea pot avea un efect de calmare asupra dumneavoastra. Mersul pe jos poate fi un mod de a gasi solutii, de a rezolva probleme, sau numai de a reflecta in singuratate.
Sotul meu si cu mine avem cele mai confortabile momente cand ne plimbam impreuna. Ne simtim relaxati si calmi. De Ziua Mamei, in anul 1998, o zi care mi-a produs o mare tristete, ne-am plimbat pe plaja, lasand apa sa ne stropeasca gleznele. Sunetul surf-ului si briza calma a apei au fost linistitoare si relaxante, si ulterior m-am simtit reimprospatata.
Activitatea fizica – fie ea miscare, munca, activitati prin casa – poate fi de ajutor. Mistuirea suferintei prin activitate fizica poate face procesul mai usor de suportat. Inca odata, tineti cont de limitele dumneavoastra. Vopsirea unei camere poate contribui la starea dumneavoastra de bine, dar numai daca efortul nu este prea mare. In primul rand, asigura debuseul fizic pentru anumite emotii. In al doilea rand, va ofera ceva la care sa priviti si placut din punct de vedere estetic, asa ca va puteti inveseli.
 

Respiratia si relaxarea

 
Daca nu ati mai practicat tehnici de relaxare pana acum, este un bun moment sa incepeti. Nu trebuie sa invatati exercitii complexe de respiratie; simpla constientizare a respiratiei si cateva respiratii lungi, linistite, profunde, pot ajuta starii dumneavoastra de bine emotionale si fizice. Daca aveti emotii puternice, incercati sa pictati pana ce sentimentele puternice trec. Pe masura ce respirati, puteti observa zone de incordare in corpul dumneavoastra, si astfel, imaginati-va ca aerul pe care il respirati ajunge exact acolo, linistindu-le si vindecandu-le. Veti fi uimiti cat de mult se va relaxa corpul dumneavoastra.
Acest tip de respiratie va poate aduce beneficii daca suferinta va panicheaza. Daca aveti un partener care va sustine sau un prieten apropiat care sa va ajute in aceste momente, va poate aminti sa respirati atunci cand observa ca incepeti sa va suparati. Este un automatism pentru noi sa dorim sa ne tinem respiratia atunci cand traim emotii puternice si nu ne simtim confortabil in a le manifesta, dar respiratia este una dintre cele mai bune cai de a le depasi.
Ceea ce este minunat cu privire la respiratie este ca e o modalitate de a va simti mai focusat fara sa evadati. Va puteti simti emotivi in timpul exercitiilor de respiratie; permiteti-va sa plangeti sau sa urlati sau orice altceva doriti sa faceti, doar sa continuati sa respirati pe parcurs. Astfel, veti ajuta la depasirea emotiilor.
Este unul dintre cele mai bune lucruri de facut pentru dumneavoastra, cand suferiti, intrucat face durerea suportabila si poate determina raspunsuri fizice ca scaderea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Somnul

 
            Alaturi de alimentatia echilibrata/sanatoasa si sport, somnul este de asemenea important. Acestea sunt elemente de baza, e adevarat, insa tocmai elementele de baza sunt uitate/abandonate intr-o perioada de criza.
 
            O modalitate simpla de a pastra obiceiurile privind somnul este sa va culcati in fiecare seara la aceeasi ora. Asigurati-va ca ati petrecut cateva momente de liniste inainte de a va culca. Opriti televizorul devreme ; vizionarea stirilor de seara este cel mai nepotrivit lucru inainte de culcare. Ascultati mai bine muzica relaxanta sau chiar linistea din camera. Cititi o carte care va va ajuta sa va relaxati, sau gasiti o activitate (manuala) care va linisteste – cum ar fi tricotatul. Stretching-ul va poate ajuta, de asemenea. « Exercitii de yoga pt relaxare » - este un DVD cu exercitii care ajuta la calmarea si linistirea mintii inainte de culcare.
            O cana cu lapte cald sau ceaiul din musetel va pot ajuta sa dormiti mai bine. Daca aveti nevoie de ceva mai puternic, incercati mai intai ceaiuri de plante cum ar fi : floarea pasiunii, hameiul sau valeriana. Plantele va pot calma, fara sa va faca sa va simtiti ametit/slabit. Dintre plantele mentionate mai sus, valeriana este cea mai puternica, si o utilizare a acesteia pe termen lung poate duce la depresie, deci este indicata folosirea ei doar cand exista o problema mai grava. Ea poate fi eficace, utilizata pe termen scurt.
            Daca nici asa nu reusiti sa dormiti, este mai bine sa va ridicati din pat putin, decat sa continuati sa va rasuciti de pe o parte pe cealalta toata noaptea. Puteti incerca sa scrieti in jurnal. Exista sanse ca mintea dumneavoastra sa « galopeze » cand sunteti treaz in mijocul noptii, si punerea pe hartie a gandurilor va va elibera si va va ajuta sa va regasiti somnul.
            Pentru o vreme, este posibil sa aveti nevoie sa dormiti mai mult decat de obicei. In general, aceasta nu este o problema, si cel mai bine ar fi sa va permiteti aceste ore suplimentare. Procesul de vindecare este un proces epuizant. Cu timpul, orele dumneavostra de somn (ciclul de somn) vor reveni la normal. In caz contrar, ganditi-va sa consultati un specialist – fie un medic, fie un psiholog.
 

Ocuparea timpului – Cat de mult e PREA mult ?

 
Una dintre cele mai bune modalitati de a infrunta durerea este gasirea unei ocupatii. A avea ceva de facut, poate fi o usurare binevenita. O bunica a considerat ca serviciul ei era o binecuvantare in perioada intensa din punct de vedere emotional, cand nu stia daca nepotelul ei va supravietui. Pentru altii, serviciul poate insemna « prea mult » si un concediu poate fi necesar. Este important sa luati aceasta decizie in functie de ce este mai bine pentru dumneavoastra, si aceasta alegere va apartine.
 
Gasirea unei ocupatii poate aduce o alinare binevenita; cu toate acestea, daca se exagereaza, aceasta poate deveni o evadare si sa devina daunator.
O evadare ocazionala poate fi de folos, insa dusa la extrem va face ca durerea sa fie si mai adanc ingropata in interiorul dumneavoastra. Daca va simtiti disperat si va umpleti fiecare moment al zilei, este posibil sa o faceti din dorinta de a evita sentimentele/trairile dumneavoastra. Acordati-va putin timp pentru a fi singur – chiar daca ar putea fi dureros, pe termen lung aceasta v-ar putea ajuta sa va vindecati.
 

Evitarea abuzului de substante

 
            Evadarea cu ajutorul alcoolului si/sau a drogurilor poate da impresia unor persoane ca si-au acceptat/infruntat durerea, cand aceasta nu e adevarat. Cei care beau ocazional, pot incepe sa aiba probleme cu alcoolul.

sg sus Onorarea memoriei
sg sus Pentru bunici

 

sg sus Mergi sus