Triplul test si amniocenteza

Ce presupune si cand se fac, triplul test si amniocenteza?

Dr. Ciprian Pop

Triplul test reprezinta o importanta investigatie noninvaziva in vederea identificarii eventualelor anomali genetice, fiind efectuat ca test screening, indicat gravidelor intre 14-21 saptamani de gestatie (mai sigur 15-20 sapt). In cadrul acestui test se dozeaza concentratia sangvina la mama a 3 markeri: alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3). Cu ajutorul acestui test se poate determina riscul de: defecte de tub neural, sindrom Down sau sindrom Edwards. Integrarea datelor obtinute cu datele rezultate in urma ultimei ecografii si cateva date referitoare la mama alcatuiesc triplu test integrat cu o valoare predictiva mai mare. De regula in defecte de tub neural creste AFP, in sindromul Down - creste nivelul hCG si scad nivelurile de AFP si uE3, iar in sindromul Edward - scad toti cei 3 markeri. Fiind doar un test screening, valorile obtinute sunt doar orientative: in cazul unor valori modificate se vor recomanda in continuare alte teste diagnostice invazive (amniocenteza).

Amniocenteza consta in prelevarea de lichid amniotic din burtica femeii gravide cu scopul de a analiza acest lichid. Spre deosebire de triplu test care reprezenta un test screening noninvaziv, amniocenteza reprezinta un test invagiv si ca atare are nevoie de indicatie pentru a fi efectuat. Chiar daca cel mai frecvent amniocenteza se efectueaza intre saptamana 16-18, ea poate fi efectuata oricand dupa saptamana 26 de viata intrauterina. Amniocenteza permite analizarea celulelor fetale descuamate in lichidul amniotic si insusi acest lichid, ceea ce poate pune in evidenta eventuale anomalii fetale. Studiul celulelor fetale permite, pe de o parte, cercetarea anomaliilor cromozomiale (sindromul Turner, trisomia 21) prin stabilirea hartii cromozomiale a fatului (cariotip) si, pe de alta parte, cercetarea unor afectiuni ereditare prin studiul ADN-ului. Studiul lichidului amniotic permite dozarea mai multor elemente a caror existenta in cantitate anormala poate traduce unele patologii fetale (spina-bifida si malformatie care lasa deschis tubul neural, mucoviscidioza etc.). Studiul acestuia permite, de asemenea, sa se puna diagnosticul unor boli infectioase transmisibile de la mama la fat. Se pot, in sfarsit, prevedea riscurile bolii membranelor hialine (sindrom de deficienta respiratorie observat la copiii deosebit de prematuri), studiind unele din componentele acestui lichid. Prelevarea este efectuata, sub anestezie locala si sub control ecografic, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal pana in uter. Cantitatea de lichid prelevata variaza intre 10 si 40 mililitri. Aceasta operatie permite, de asemenea, injectarea de medicamente in cavitatea amniotica, astfel fiind posibil tratamentul precoce al copilului in utero. Amniocenteza se practica in mediu spitalicesc sau la ginecolog; ea nu dureaza decat cateva minute. Dupa prelevare este indicata putina odihna, precum si absenta unei activitati fizice intense timp de 1-2 zile.

Sper ca indicatiile pe care vi le-am furnizat sa va ajute sa intelegeti complexitatea situatiei si importanta unei bune colaborari cu medicul curant. Multa sanatate!

Ciprian Pop-Began
Medic doctorand Obstetrica-Ginecologie
Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu"
E-mail:

drcipipo@yahoo.co.uk


Telefon: 0724.026.656
http://blog.copilul.ro/

sg sus Despre sarcina

 

sg sus Mergi sus