Sarcina ca o stare de normalitate

Dr. Ciprian Pop

Sarcina este si ar trebui sa ramana, intr-un procent cat mai mare din cazuri, o stare fiziologica, o etapa din viata si o dezvoltare a femeii incadrata in parametri considerati ai normalului. Pentru acest lucru insa, responsabilitatea trebuie asumata deopotriva atat de cadrele medicale ce se vor ocupa de sarcina dumneavoastra cat si de cuplu in sine, de viitorii parinti. Este foarte important ca ambele parti sa comunice si sa conlucreze pentru a facilita o buna dezvoltare a fatului si, implicit, o buna evolutie a sarcinii.

Asumarea responsabilitatii fata de micul pui de om implica totodata perseverenta cu care fiecare cuplu trebuie sa abordeze comunicarea cu personalul medical, consolidarea relatiei pe care cuplul trebuie sa o realizeze cu medicul curant ce monitorizeaza dezvoltarea sarcinii reprezentand asigurarea unei urmariri eficiente a tuturor modificarilor ce apar pe perioada sarcinii, a nasterii si lauziei.

Un punct important in acest sens in consider momentul in care cuplul realizeaza ca pe primul loc in gandurile si actiunile acestora trece viitorul copil, mai presus de ceea ce consideram anterior propria stare de bine. Mama va trebui sa invete sa-si controleze nu numai activitatile pe care va trebui sa le raporteze la bunastarea fatului, dar si starea de spirit. Va trebui sa se autocunoasca intr-atat incat sa-si stapaneasca trairile psiho-afective in limitele in care acestea nu prezinta riscul de a modifica buna dezvoltare a fatului - pentru ca orice traire apare ca urmare a unei modificari biochimice, modificare ce poate afecta chiar dezvoltarea sarcinii insasi.

Pentru ca trebuie sa va gasiti un punct de start, va recomand sa va prezentati la medic de indata ce simptomele sarcinii incipiente apar; simptome care pot fi confirmate prin efectuarea unui test de sarcina. Printre simptomele ale unei sarcini incipiente enumeram:

  • - lipsa sangerarii menstruale,
  • - oboseala, somnolenta,
  • - tensiune la nivelul sanilor,
  • - modificari de apetit,
  • - greturi urmate sau nu de varsaturi

Toate aceste semne (si nu numai) pot aparea uneori si mai tarziu, dupa 3-4 saptamani de la fecundatie si pot sa existe si in absenta unei sarcini.
De asemeni se poate ca, desi testul de sarcina sa fie pozitiv, sa persiste o sangerare menstruala in prima eventual a doua luna de sarcina; ori exista situatii in care gravida prezinta sangerari la debutul evolutiei sarcinii, simptome care pot mima o menstruatie normala si pot conduce la intarzierea diagnosticului de sarcina.

O ecografie (ecografia cu sonda endovaginala evidentiaza o sarcina daca aceasta are cel putin o evolutie de 4-5 saptamani) si un consult de specialitate pot sa certifice sau sa infirme prezenta unei sarcini constituite. In principal, macar o vizita la medicul de familie este de dorit in acest sens, medic care va poate indruma catre investigatiile ulterioare.

Odata cu certificarea sarcinii se va stabili o conduita ulterioara privind monitorizarea dezvoltarii sarcinii, conduita ce include o serie de investigatii paraclinice printre care:

  • - grupul de sange si Rh-ul (atat al viitoarei mamici cat si al viitorului tatic - in cazul in care se constata o eventuala incompatibilitate de grup sau de Rh, pe toata perioada sarcinii se va urmarii aparitia de anticorpi anti-grup sau anti-Rh, si daca acesti anticorpi apar, functie de rezultatul cantitativ al existentei acestora, se stabileste o conduita ulterioara);
  • - o hemoleucograma – o analiza a sangelui matern din care sa reiasa starea acestuia, o analiza asupra numarului fiecarei componente celulare care alcatuieste sangele asupra procentului diverselor componente etc.;
  • - sumar de urina sau urocultura care sa analizeze starea urinei si care sa semnaleze atunci cand e cazul prezenta unei infectii urinare;
  • - glicemie, transaminaze hepatice, uree, creatinina, acid uric – corelarea datelor acestor analize cu hemoleucograma si sumarul de urina pot oferii informatii asupra functionalitatii diverselor organe si sisteme;
  • - test VDRL, TPHA sau RBW (pentru sifilis – depistarea infectiei cu treponema pallidum) si test HIV (test care determina prezenta virusului imunodeficientei umane, virus ce determina aparitia bolii numita SIDA).

Aceste analize intra in setul obligatoriu de teste pe care gravida trebuie sa le efectueze in primul trimestru de sarcina si pe care sa le repete in ultimul trimestru de sarcina; uneori este benefica efectuarea lor chiar si inainte de sarcina. De asemenea, vi se mai pot cere si o serie de alte dozari cum ar fi:

  • - anticorpii pentru hepatita B si C;
  • - teste pentru toxoplasmoza, chlamydia, cytomegalvirus, herpes virus si rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fatului);
  • - listeria, mycoplasma, ureaplasma etc.

De asemenea, s-a incetatenit aproape necesitatea efectuarii macar a unui control ecografic lunar, control care sa aprecieze modificarile aparute in dinamica sarcinii de la luna la luna; se recomanda efectuarea triplului test (determinarea a trei parametrii: α-fetoproteina, βHCG si estriolul conjugat – parametri care, corelati cu o serie de alte date – ecografice, varsta mamei etc.- determina afirmarea unui anume grad de risc in ceea ce priveste o serie de modificari genetice; acest test are insa doar o valoare limitata, orientativa) si a eco-morfologiei fetale (o analiza amanuntita a partilor fetale a prezentei organelor fetale, o analiza a formei si structurii acestora, analiza calitatii fluxului sanguin care iriga fatul si placenta).

In functie de consulturile efectuate la cabinetul medicului de familie sau ginecolog, vi se vor mai putea indica si alte investigatii si vi se va stabili si o conduita terapeutica in privinta suplimentelor vitaminice necesare in sarcina. Odata luata in evidenta de catre un medic acesta va va recomanda o vizita lunara (in cazul in care nu apar probleme) la cabinetul de ginecologie, sau mai des de atat, in functie de problemele ce apar. Cu ocazia acestor vizite vi se vor mai putea recomanda si alte tipuri de analize - daca se va considera necesar - functie de particularitatea cazului.

Fiecare analiza prezinta un interval de timp raportat la varsta de sarcina in care valorile determinate cu aceasta ocazie au o semnificatie mai importanta . Astfel, este bine sa respectati indicatia medicului curant cu privire la orarul de efectuare al analizei respective.

Raman la convingerea conform careia cunoasterea reprezinta putere : valorile analizelor orienteaza atat medicul cat si pe dumneavoastra insasi asupra modificarilor induse de sarcina, asupra conduitei ce trebuie adoptata ulterior pentru a avea un copil sanatos.

Sarcina fara probleme si nastere usoara doresc tuturor femeilor insarcinate!

Cat de des trebuie sa mergeti la control pe parcursul sarcinii?

In primul rand femeia trebuie sa se prezinte la un cabinet ginecologic de indata ce apar primele semne de sarcina (fie absenta menstrei, fie semnele subiective cum ar fi starea de somnolenta, modificarile de la nivelul sanilor, greturile, etc.) pentru a fi luata in evidenta de un medic obstetrician. Cu aceasta ocazie, pe langa examenul cu valve si/sau tuseu vaginal, vi se va efectua probabil un examen din secretia vaginala, un test Papanicolau si o ecografie (de regula prima ecografie se recomanda la 6 saptamani de amenoree). Dupa constatarea sarcinii si confirmarea prezentei acesteia in uter, medicul curant va stabili atat baremul de investigatii necesar monitorizarii eficiente a evolutiei sarcinii cat si orarul de vizite, orar care poate cuprinde o intalnire lunara in situatia in care sarcina evolueaza fara probleme sau mai des daca medicul curant are motive sa ceara acest lucru. In orice caz, in ultimul trimestru de sarcina intalnirile cu medicul obstetrician vor fi mai dese . Se poate ajunge chiar la cate o vizita pe saptamana fara ca acest lucru sa insemne ca sarcina nu evolueaza corespunzator.

Ce trebuie sa manance/sa bea/sa faca  o femeie insarcinata si ce trebuie sa evite aceasta ?

In situatia in care sunteti o femeie gravida este foarte importanta prezenta la un cabinet de obstetrica inca de la primele simptome. Foarte importanta este comunicarea pe care trebuie sa o stabiliti cu cel (sau cea) ce va reprezenta pentru dumneavoastra medicul curant.

In afara recomandarilor de ordin general, este bine sa discutati cu acest medic fiecare nelamurire in ceea ce priveste dieta, activitatea fizica, programul zilnic, etc. Nu exista o conduita universal valabila in sarcina, fiind oportun sa discutati fiecare punct in parte, fiecare informatie primita (daca aceasta se aplica sau nu si situatiei dumneavoastra). In ciuda acestor recomandari nu este bine sa considerati si nici sa-i lasati pe cei din anturajul dumneavoastra sa considere sarcina ca pe o stare de boala; aceasta trebuie sa ramana o stare fiziologica, de normalitate, in acest sens indreptandu-se atat eforturile medicului, cat si ale dumneavoastra.

Tot ca si recomandari generale este bine de stiut ca pe perioada sarcinii surplusul de greutate nu ar trebui sa depaseasca 12 – 15 kg; exista situatii in care se recomanda un preparat de vitamine special adaptat pentru perioada de graviditate. Trebuie ca femeia gravida sa aiba o alimentatie cat mai sanatoasa si echilibrata (din punct de vedere al orarului se recomanda, mai degraba,  sa mancati mai putin si mai des decat mai rar si mai mult deoarece o masa copioasa determina miscari intestinale ample; uterul marit de volum, in contact cu ansele intestinale raspunde la stimulii mecanici dati de miscarile intestinale rezultand astfel contractii uterine).

Tot ca si recomandare privitoare la dieta, o femeie gravida nu trebuie sa considere ca mananca pentru doua persoane, ci trebuie sa constientizeze ca masa se ia in doi, ca ceea ce consuma poate afecta mica fiinta in formare. Trebuie sa manance cat mai sanatos posibil, adica o alimentatie echilibrata: fructe, legume, carne, lactate, branzeturi; sa evite alimentele prajite, foarte grase sau foarte dulci, conservele; sa evite de asemenea produsele care contin cofeina, alcoo,l ori cele incomplet preparate termic etc.

Pe perioada sarcinii nu sunt recomandate curele de slabire. In aceasta perioada, datorita hormonilor de sarcina exista anumite modificari ale apetitului si gusturilor, astfel incat este posibil sa nu tolereze anumite alimente. Nu exista o regula universal valabila: fiecare gravida va descoperi ce alimente poate tolera (cu conditia ca acestea sa fie alimente sanatoase) si pe care trebuie sa le evite.

Medicamentele de orice fel (cu exceptia vitaminelor si a medicamentelor prescrise de medicul curant) sunt interzise pe timpul sarcinii. Nu sunt interzise controalele stomatologice sau de alta natura insa nu trebuie omisa specificarea ca sunteti insarcinata, chiar daca acest lucru pare uneori vizibil. Conduita terapeutica se va adapta acestui statut.

In privinta efortului fizic, se recomanda ca fiecare efort efectuat sa nu modifice starea de confort (in mometul in care organismul resimte un disconfort activitatea trebuie sistata ; exista un test = testul conversatiei care consta in faptul ca orice exercitiu fizic efectuat de femeia gravida nu trebuie sa-i limiteze acesteia posibilitatea de a comunica verbal). Fitness-ul sau inotul nu sunt contraindicate la o sarcina care evolueaza fara robleme insa este bine sa aveti acordul medicului curant in acest sens, iar exercitiile fizice sa se desfasoara intr-un cadru specializat sub supravegherea unui indrumator specializat asupra efortului fizic la gravide.

O hidratare corespunzatoare reprezinta un factor important in asigurarea starii de confort pe perioada sarcinii (consumul a minim 3 l de lichide zilnic previn constipatia, aparitia vergeturilor, deshidratarea in timpul efortului depus etc.)

In privinta activitatii sexuale pe perioada sarcinii, se recomanda evitarea stimularilor repetate de la nivelul colului uterin, stimulari care pot determina aparitia de contractii uterine reflexe, insa activitatea sexuala nu este contraindicata cel putin atat timp cat nu exista dureri, sangerari sau alte modificari semnalate de medicul curant. Daca apar contractii uterine importante dupa activitatea sexuala se recomanda sa evitati contactele sexuale cu penetrare, cel putin pentru o perioada, insa nu sunt interzise celelalte tipuri de stimulari: masturbarea reciproca de catre parteneri, etc . In privinta sexului anal de asemeni se recomanda abstinenta datorita relatiilor de vecinatate dintre tractul digestiv inferior si vagin respectiv uter si col. Exista persoane la care reflexul Ferguson este mai accentuat (in momentul orgasmului la femeie se declanseaza pe langa secretia de prostaglandine o secretie reflexa de ocitocina, in cantitati variabile, hormon ce determina aparitia de contractii uterine); de asemenea, stimularea zonei G de pe peretele vaginal anterior determina eliberarea de prostaglandine substante ce pot avea efect similar ocitocinei. Contactele sexuale trebuiesc adaptate noului statut, cel de femeie cu burtica, astfel ca dumneavoastra - femeia gravida - sunteti cea care stabileste cand si mai cu seama cum (ma refer la pozitia adoptata si la ritmul contactului sexual).

Sper ca indicatiile pe care vi le-am furnizat sa va ajute sa intelegeti complexitatea situatiei si importanta unei bune colaborari cu medicul curant. Multa sanatate!

Ciprian Pop-Began
Medic doctorand Obstetrica-Ginecologie
Spitalul Clinic Obstetrica-Ginecologie "Panait Sarbu"
E-mail:
Telefon: 0724.026.656
http://blog.copilul.ro/

sg sus Despre sarcina

 

sg sus Mergi sus