Urmarirea unei sarcini pretioase

Gabriela Cotarcea

Dragi mamici ce va asteptati copiii,
la rugamintea Biancai, sper sa va pot ajuta in cautarile dumneavoastra de a intelege cum e posibil sa se intrerupa un ciclu ce pare perfect : creatia magica a Naturii si a lui Dumnezeu Insusi, femeia insarcinata cu pruncul ei.

Probabil ca, atat medicina cat si noi, nu vom fi capabili niciodata sa intelegem intotdeauna cauzele si, cu desavarsire, nu vom accepta durerea fara sa a avea un raspuns la cumplita intrebare "De ce? Ce anume a produs moartea bebelusului?"

Voi incerca, pe parcursul acestui material, sa va ajut astfel incat, o data intrate in labirintul dialogului cu medicul dumneavoastra, sa gasiti intelegerea limbajului sofisticat ce cuprinde ipoteze, cauze, analize, rezultate, tratamente si… din pacate... uneori, cumplitul raspuns – "n-as putea sa va spun cum s-a putut intampla..."

Femeile care au avut mai multe avorturi spontane, cel putin 3 in saptamanile 6-14, inainte de a ramane insarcinate este bine sa efectueze urmatoarele analize:

  • Consult ginecologic pentru o discutie, vis-à-vis de istoricul pacientei precum si pentru examenul ginecologic absolut necesar.
  • Analizele hormonale ce includ dozarea LH si progesteron in zilele 14 si 21 a ciclului menstrual. In functie de rezultat poate fi necesara biopsia endometriala, aceea portiune din interiorul cavitatii uterine in care embrionul trebuie sa se cuibareasca.
  • Analizele uzuale de sange –hemoleucograma, coagulograma, glicemie, transaminaze, uree, creatinina, VSH, fibrinogen
  • Dozarea anticorpilor antifosfolipidici, antitiroidieni, APTT. Proteina C, proteina S
  • Deoarece foarte multe avorturi spontane apar datorita infectiilor netratate este absolut obligatoriu efectuarea :
  • Culturi din col ptr mycoplasma, ureaplasma si chlamydia
  • Examen –testare serologica pentru:
  • Toxoplasma, rubeola, citomegalo virus si herpes simplex virus
  • Testare serologica pentru brucella si listeria-bacterie- ce se poate lua din mancare (evitati branza cu mucegai pe perioada sarcinii si, in general, produsele lactate nepasteurizate)

De amintit ca prezenta HPV la nivelul colului uterin nu are implicatii in avorturi spontane, prezenta sa impune o monitorizare a femeii pe parcursul sarcinii in ceea ce priveste riscul de a face cancer de col uterin. Nu va speriati, nu este un risc mare, dar mergeti la un doctor specializat in leziuni HPV.

Ecografie transvaginala va va ajuta in depistarea unor probleme de natura mecanica in interiorul cavitatii uterine, a colului uterin, etc. Foarte multe avorturi sunt consecinta formarii eronate a unui embrion ce poarta defecte genetice, pentru a exclude anumite boli genetice se recomanda testarea genetica pentru ambii parteneri.

Exista si situatii rare in care femeia dezvolta anticorpi impotriva spermatozoizilor, situatii in care se recomanda testarea post coitus din secretia vaginala.
Este bine sa evitati consumul de alcool in cantitati mari, droguri, medicamente, sedative, tranchilizante, antidepresive, mai mult de 5 cesti de cafea pe zi, substante chimice, spatii expuse radiatiilor, toate aceste lucruri crescand semnificativ riscul unui avort.

O infectie bacteriana, virala,  febra, pot determina alterarea starii generale, cu cresterea riscului unui avort.
Nu uitati o femeie care este in categoria 20-29 ani are un risc de 10 % sa piarda sarcina din varii motive, in timp ce la peste 39 ani riscul creste la peste 50%.
Examinarea urinii –sumar si urocultura pot atrage atentia asupra unei infectii urinare care, netratata,  poate provoca avort. De asemenea, o functie renala cu probleme poate avea acelasi efect.
Este foarte important sa cunoasteti starea generala a organismului dumneavoastra : daca aveti o alta boala cronica atunci tratamentul cel mai bun sa fie ales  in colaborare cu obstetricianul dumneavoastra, dar mai ales tratamentul sa fie aplicat corect.

Perioadele de stres matern nu sunt optime dezvoltarii sarcinii. Cantariti bine decizia de a avea un copil, fericirea si puterea trebuie sa vina in primul rand din dumneavoastra si nu de la anturaj. Acesta se poate schimba oricand, existand doar o certitudine: dumneavoastra trebuie sa fiti tot timpul cu sufletul plin de bucurie. Nu este intotdeauna usor, dar sunteti mult, mult mai puternice decat puteti crede!
20-25 % ramane riscul unui avort de luna mica, in general la orice sarcina fara antecedente patologice ale mamei, in timp ce femeia care se confrunta cu asemenea probleme va avea sanse de 50% ca sarcina sa ajunga la termen cu bine.

In momentul in care sunteti insarcinata este obligatoriu sa fiti foarte atenta cu sarcina, sa o urmariti sub stricta supraveghere a doctorului ginecolog. Pentru cele care au pierdut o sarcina la o varsta gestationala de peste 20 saptamani, ale carei cauze au fost clare, lucrurile sunt ceva mai simple, deoarece urmarirea presupune verificarea absentei respectivei cauze. Pentru cele care nu au reusit acest lucru, doresc sa va precizez ca nu e vorba de ghinion, incompetenta sau rea vointa: in SUA 60% din sarcinile care se termina prin moartea intrauterina a fatului raman neelucidate , doar 40 % din femei pot primi rapunsul...
In acest caz ramane increderea in urmatoarea sarcina, precum si datoria de a face tot ceea ce depinde de dumneavoastra, sa va asigurati ca lucrurile sunt intr-o situatie favorabila ...

Dupa ce au fost efectuate analizele de la inceputul materialului, inainte de a ramane insarcinata - va aflati acum in fata vestii ca aveti 5-7 saptamani de amenoree - va recomand efectuarea unei ecografii transvaginale.
Efectuarea dublului test la 12-14, a triplului test la 16-18 saptamani.
In cazul prezentei unui rezultat cu risc crescut pentru anomalii cromozomiale se impune amniocenteza.



Biopsia de vilozitati coriale la 9-10 saptamani se poate face mai devreme atunci cand stresul matern e mare vis-à-vis de riscul unei boli genetice, metabolice a unei infectii embrionare . Rezultatele vin in 3 zile si nu in 2-3 saptamani, ca in cazul amniocentezei.

Amniocenteza precoce – dupa saptamana 16, ofera date asupra depistarilor anomaliilor genetice cromozomiale sau metabolice.

Analiza sangelui fetal este o analiza superioara, ea avand capacitatea de a depista mult mai multe anomalii fetale, boli precum hemoglobinopatii si cat de bine se simte fatul . Foarte multe informatii le putem obtine din studiul lichidului amniotic, metoda mai putin riscanta ca precedenta, dar nu la fel de complexa.

Ecografia de screening fetal trimestrul 2 (cel mai bine in saptamanile 18-23), releva formarea si morfologia organelor fetale , anomalii si malformatii congenitale, starea placentei si a lichidului.
Sa nu uitam ca eceasta ecografie NU este o metoda de diagnostic de certitudine si cel mai mare ecografist al lumii declara ca in 40% din cazuri cu anomalii fetale nu este capabil sa le depisteze. Sunt anomalii ce apar dupa 32-34 saptamani, pana atunci nefiind semnale importante si care se pot depista prin studiul starii fetale, situatii rare, dar prezente.

In acest timp, decesul fetal poate aparea si se recomanda recoltarea imediata a lichidului amniotic in vederea cercetarii lui. De foarte multe ori decesul e inregistrat tardiv la 2-3 zile , iar fatul prezinta modificari foarte mari ale tesuturilor, astfel incat anumite anomalii congenitale nu pot fii depistate gradul de distructie tisulara fiind prea mare.

Este foarte important sa stiti ca fatul doarme 20 min cu maxim 2 ore de liniste. Daca pe parcursul unei ore nu ati perceput minim10 miscari fetale, fiti atente si urmariti cu atentie, s-ar putea sa va inselati. Fiti in garda urmatoarele ore -  repetarea situatiei sa va determine sa va adresati urgent unui doctor care va urmari niste indicatori si va lua decizia corespunzatoare.

Bolile foarte rare pot fi depistate prin biopsia tegumentara fetala, biopsia hepatica, dar acestea nu se fac de rutina sau la o cerere absurda a mamei ci doar atunci cand exista motive reale.

In final primul clopotel de alarma il veti da dumneavoastra, prin atentia pe care o acordati sarcinii, dar tratamentul apartine unei discutii de comun acord cu medicul dumneavoastra si este absolut necesar sa aveti incredere in el. Daca nu simtiti acest lucru mergeti mai departe. Pentru fiecare dintre dumneavoastra exista doctorul potrivit. Bafta!

Dr.Gabriela Cotarcea
Clinica Med New Life
021. 326 39 99
0724. 223 224

sg sus Despre sarcina

 

sg sus Mergi sus