Pentru mamele fara partener

Daca relatia dumneavoastra s-a incheiat prin separare sau divort asigurati-va ca primiti ajutor discutand despre fiecare in parte, citind carti sau participand la intalniri ale grupurilor de suport pentru fiecare dintre ele. Sau, daca nu ati fost intr-o relatie stabila, s-ar putea sa simtiti nevoia de a va impartasi durerea cu celalalt parinte al copilului dumneavoastra. In timpul doliului este posibil sa va simtiti singura sau izolata. Este posibil sa simtiti ca toate pregatirile facute pentru a va creste singura copilul au fost inutile. E posibil sa va simtiti pedepsita pentru hotararile pe care le-ati luat sau sa simtiti ca vi se refuza sansa de a demonstra ca va puteti descurca.

Durerea pierderii copilului dumneavoastra ar putea dezgropa si alte dureri mai vechi pe care le-ati resimtit atunci cand ati divortat sau v-ati despartit de partenerul dumneavoastra. Dupa ce un copil moare este posibil sa va simtiti mai legata de fostul partener. E posibil sa vi se para o idee buna sa incercati reconcilierea cu partenerul de care v-ati despartit si asta pentru ca el reprezinta acum o legatura tangibila cu copilul pierdut. E posibil sa visati la o noua sarcina cu aceeasi persoana, acest vis fiind de fapt o incercare disperata de a recupera ceea ce ati pierdut. Dorinta de a avea un nou copil va poate face de nesuportat statutul de persoana singura.

In plus fata de izolarea si frustrarea pe care deja le resimtiti e posibil ca persoanele din jur sa nu reuseasca sa va consoleze asa cum s-ar fi intamplat daca ati fi fost intr-un cuplu. Conceptii de genul: "E greu sa cresti un copil de unul singur" sau "Copiilor le e mult mai bine cu ambii parinti" ii pot motiva pe cei din jur sa creada ca faptul ca ati pierdut sarcina este de fapt o binecuvantare. De asemenea, este posibil ca dumneavoastra sa vi se para ca asta cred cei din jur daca ei nu reusesc sa va ofere sprijinul de care aveti nevoie.

Daca sunteti singura nu e momentul sa cadeti in capcana idealizarii doliului in doi. Prin doliu nu poti trece decat de unul singur, indiferent daca esti implicat intr-o relatie intima sau nu. Izolarea si singuratatea sunt sentimente obisnuite pentru orice parinte indurerat. Amintiti-va ca si intr-un cuplu sudat cei doi isi vor consuma durerea separat si in momente diferite, de cele mai multe ori la distanta unul de celalalt.

Daca nu aveti un partener cautati ajutor la cei din jur. Grupurile de suport si consilierea va pot ajuta sa va simtiti mai putin izolata.

Organizatii ca E.M.M.A. va pot fi de folos, va pot pune in legatura cu oameni care se afla in aceeasi situatie ca si dumneavoastra. A sta de vorba cu un prieten sau cu un terapeut poate fi calea spre vindecare.

sg sus Pierderea intr-o sarcina multipla
sg sus Pentru mame

 

sg sus Mergi sus