Remedii homeopate pentru regasirea echilibrului interior

 Angela Chelcea


    Se întâmplă de multe ori în viaţă să traversăm momente dificile....
Se întâmplă uneori să ne revoltăm împotriva greutăţilor, sau să ne mobilizăm, strângând din dinţi, sau, uneori, să abandonăm lupta...
Sunt mecanisme de adaptare fireşti la situaţii tensionate, dificile sau problematice. Însă nimic nu ne solicită mai mult capacitatea de a înfrunta greutăţi şi durere aşa cum se întamplă la pierderea unui copil.


Orice pierdere e dureroasă, orice doliu are zone întunecate în mintea şi sufletul nostru, în care suntem tentaţi să credem că soluţia ar fi să urmăm persoanei pierdute... Pierderea unui copil aduce după sine, în plus, un sentiment de ... nedreptate, greu de suportat.

    Se cunosc multe modalităţi de a aborda acest gen de situaţii dramatice... Fiecare din cei care au trecut prin astfel de dureri, a încercat, a experimentat mai multe metode de a alina suferinţa.
Uneori, în disperarea pierderii suferite, aceste persoane epuizează resursele raţionale, claritatea gândirii dispare şi necesitatea de speranţă devine acută.
De aceea devine important şi imperios necesar ca astfel de persoane să găsească uşor un sprijin real, o alinare veridică a suferinţei sale.


    Există mai multe forme de terapie în doliu. Unele ţin de psihoterapie, altele de prescripţii medicamentoase, altele de consiliere şi grupuri de ajutor. Toate au importanţa şi rolul lor în sprijinirea persoanelor aflate în situaţia suferinţei legate de doliu.


    O metodă de tratament mai puţin cunoscută, dar cu certe avantaje faţă de cele clasice o reprezintă homeopatia. Tratamentul homeopat, "La medicine douce" - medicina blândă, cum o denumesc autorii francezi, are avantajul lipsei efectelor secundare.

Remediile homeopate au o acţiune de profunzime în corpul nostru, stimulând forţa vitală şi ajutând organismul să revitalizeze propriile metode de vindecare. A fost comparată cu fizica cuantică, din cauza mecanismelor de acţiune la nivel infracelular, energetic, similar mecanismului de acţiune din mecanica cuantică.

Remediul homeopat, bine ales, are un efect intens şi de durată, atât în afecţiuni de natură fizică, cât şi în probleme mentale şi sufleteşti. Poate mai mult decât în alte domenii ale medicinii, în homeopatie se împletesc principii de psihoterapie şi psihologie, menite să ajute persoana în suferinţă dincolo de ajutorul imediat, gen sedare, "nepăsare" indusă medicamentos.
Remediul homeopat corect administrat are dublă valenţă în aceste cazuri, fizică şi spirituală, corectând dezechilibrele fizice şi ajutând la regăsirea echilibrului sufletesc... Nu neapărat starea de bine anterioară, dar un nou echilibru, influenţat de durerea suferită, dar nu subjugat de ea.

Prin homeopatie, în plus faţă de medicamentele alopate, obţinem o ... înţelegere a ceea ce ni se întâmplă, un soi de acceptare şi înţelepţire, greu de sperat in alte imprejurări.

Singurul dezavantaj al acestei metode îl constituie complexitatea ei. Consultaţia homeopată este foarte amănunţită şi laborioasă, tratamentul homeopat fiind individualizat şi adaptat particularităţilor fiecărei persoane aflate în tratament. Şi timpul de acţiune este diferit de medicamentele clasice, unde starea de "nepăsare", de "indiferenţă" se poate obţine destul de uşor cu medicamente suficient de puternice, dar care nu rezolvă problema în profunzime, ci doar ca "prim-ajutor".

De asemenea, trebuie ţinut cont de anumite reguli în administrarea tratamentului homeopat - remediile homeopate trebuie administrate la distanţă de mesele principale, de circa 30 minute, în timpul tratamentului este necesară evitarea unor condimente sau alimente foarte aromate, mai ales menta, ceapa, usturoiul, dar şi cafeaua, tutunul, în măsura posibilităţilor.


    Se poate vorbi şi în homeopatie de remedii de "prim-ajutor", care să aline durerea acută după o astfel de pierdere.
Un astfel de remediu este IGNATIA, utilizat în concentraţie de CH30,  cate 2 granule de doua ori pe zi, 3-4 zile, cât mai curând după pierderea suferită.
Ignatia este remediu al doliului, al pierderii, dar şi al revoltei în faţa unei pierderi nedrepte, neaşteptate.
Poate oferi un oarecare "confort" psihic, puterea de a trece peste momentul cel mai intens din durerea ce se va întinde pe mulţi ani.

Restul vindecării revine remediului homeopat individualizat, ales pe baza unui consult homeopatic minuţios, şi... puterii vindecătoare a credinţei. Pentru că dincolo de pregătirea şi studiul unei metode sau alteia de tratament, credinţa este cea care ne validează orice încercare a noastră, ca medici şi ca oameni, de a ajuta pe cei în suferinţă.


    Mai mult decât alinarea suferinţei, homeopatia poate reprezenta şi o speranţă pentru persoanele cărora doliul intens le modifică capacitatea de a avea o nouă sarcină; în sterilitate, mai ales indusă psihogen, medicina alopată rămâne adesea neputincioasă. Homeopatia oferă cuplurilor care au trecut printr-o astfel de pierdere o şansă frumoasă, "curată", fără efectele secundare pe care tratamentele hormonale le au.
 
Dr. Angela Magureanu,
medic specialist psihiatru, competenţă homeopatie şi psihoterapie

E-mail: angela_chelcea@yahoo.com

 

sg sus Mergi sus