Primind consultanta

Este ceva obisnuit pentru tati sa se simta coplesiti de durere. Daca aceasta stare emotiva este ceva nou pentru dumneavoastra, va puteti regasi inhibat, suprimandu-va sentimentele sau va puteti ingrijora.

De asemenea puteti arata semne de durere represata cum ar fi: depresie, dureri de spate, boala, comportamente neadecvate, iritare excesiva, ura.

Multi tati au avantaje din consultanta. Vorbind cu o persoana obiectiva, suportiva, va poate ajuta sa acceptati moartea copilului.

Sesiunile de terapie sunt un loc in care sa va simtiti in siguranta sa va exprimati o larga varietate de emotii, un loc in care puteti aborda toate temerile, ingrijorarile si tristetile. Cu ghidare subtila, puteti invata noi cai de a invinge sentimentele si de a trata problemele, abilitati care va pot ajuta si va pot ridica moralul si in alte momente grele ale vietii.

Incercati sa gasiti un terapeut cu care sa va simtiti confortabil. Uitati-va dupa cineva care va valideaza sentimentele, care va ajuta sa atingeti subiecte relevante si care va ghideaza prin intrebari si sugestii.

Dupa ce gasiti un consultant care va place, asteptati putin. Puteti avea nevoie de cateva sedinte saptamanale inainte sa simtiti ca faceti progrese.

Mergand la consultant nu este un pas usor. Sa faceti o programare si sa va duceti la prima intalnire poate fi unul dintre cele mai dificile si inspaimantatoare lucruri pe care le veti face vreodata.

Dar daca credeti ca specialistul va poate ajuta, mergeti la el.

Daca descoperiti ca nu vi se potriveste va poti opri oricand.

Cu alte cuvinte....

Datorita asteptarilor sociale si a presiunii vietii, in general, puteti simti ca suferiti prea putin.

Atentia dumneavoastra poate fi indreptata spre alte activitati si probleme si va puteti ascunde usor sentimentele. Puteti sa va simtiti ca si cum ati fi pregatit sa mergeti inainte si vor fi suficiente incurajari explicite si implicite ca sa faceti acest lucru.

Dar pentru cei mai multi dintre tati durerea nu trece dupa cateva zile sau saptamani.

Sunt nenumarate puncte de reper ca puteti avea sentimente care asteapta sa fie exprimate.

Va puteti simti suparat pe viata, sensibil la critici, dezinteresat in activitatile dumneavoastra obisnuite sau invidios pe altii care par fericiti.

Puteti sa fiti neincrezator in abilitatile dumneavoastra de a fixa si a atinge scopuri. Va puteti simti, in general, mai ingrijorat sau precaut, rezervat si apatic.

Puteti incerca sa va cufundati in munca, sporturi, pasiuni sau religie. Puteti sa incercati sa gasiti comfort in alcool folosit excesiv, droguri, mancare sau sex.

De asemenea, puteti observa  ca sunt mai greu de suportat anumite sarbatori sau aniversari. Reuniunile de familie pot fi surprinzator de dificile, in special daca sunt copii prezenti.

Scriind intr-un jurnal, vorbind cu alti parinti care au suferit acelasi fel de pierdere sau cautand un specialist poate fi de mare ajutor in aceste momente grele.

Ca tata, s-ar putea sa va simtiti ignorat, neluat în seama de ceilalti. Aveti nevoie sa suferiti pentru a putea sa va împacati cu pierderea copilului. Daca cei din jurul dumneavoastra nu reusesc sa va recunoasca suferinta s-ar putea sa va simtiti izolat, neînteles sau sa va simtiti nevoit sa va pastrati secreta suferinta.

Diferentele dintre modul în care tatii si mamele îsi exprima suferinta deriva în general din diferitele asteptari sociale fata de barbati si femei. Ca barbat, ati fost educat sa va subordonati starile de suferinta. Fiti constient ca suferinta poate fi mai dureroasa în interior decat pare din exterior. 

În prezent, multi barbati îsi reclama viata emotionala si sunt mai deschisi fata de sentimentele care erau odata interzise. O data cu acest nou val de informatii si suport social multi barbati îsi castiga respectul pentru faptul de a se confrunta cu emotiile lor si de a le face fata.

Chiar daca v-ati simtit incapabil sa suferiti înainte, din lipsa permisiunii sau a obisnuintei, puteti încerca sa faceti lucrurile diferit de aceasta data, sa va confruntati cu emotiile si sa le faceti fata. Acest lucru poate aduce beneficii sanatatii dumneavoastra emotionale si fizice, poate îmbunatatii relatia cu sotia si cu altii si va poate creste nivelul de energie si starea de bucurie. De asemenea, acest lucru va onoreaza copilul.

Cautati alti barbati cu care sa vorbiti. 

Daca va simtiti blocat, poate sa va fie de ajutor consilierea psihologica. Este un act de curaj sa solicitati ajutor profesional, precum si o dovada a dorintei de a va confrunta cu dumneavoastra însiva.

În timp ce suferinta mamei poate sa fie în general mai puternica, dumneavoastra aveti multe din perspectivele paterne care trezesc sentimente pe care mama nu le poate împartasi sau întelege. Vorbiti-i mamei despre punctul dumneavoastra de vedere. Va fi astfel reasigurata de aceasta dovada a sentimentelor dumneavoastra.

Amintiti-va ca desi este de asteptat ca dumneavoastra si mama sa suferiti în mod diferit si sa aveti perspective diferite, puteti sa aveti în continuare o relatie armonioasa. Fiti tolerant, acceptati si nu va simtiti amenintat de diferentele dintre voi.

sg sus Pentru tati

 

sg sus Mergi sus