Stiluri de suferinta

Sunt tati care poate îsi pastreaza suferinta  ascunsa undeva, în spatele mintii lor. Stiu ca exista acolo, dar cred ca o confruntare cu aceasta suferinta ar fi prea coplesitoare sau dureroasa. Ca de exemplu Nick: isi umplea zilele cu munca sau alte activitati, dar suferinta sa aparea la suprafata din cand în cand, mai ales noaptea. Cateodata lasa sentimentele sa iasa la suprafata, dar de obicei era coplesit de ele. Nick se temea ca îsi va pierde controlul si se simtea deseori izolat în timp ce ceilalti nu puteau sa îi recunoasca durerea.

Asa cum se evidentiaza din cazurile lui Stan si Nick, exista cinci stiluri de a ascunde suferinta:

  • Tacerea
  • Secretul
  • Actiunea
  • Furia
  • Dependenta

Deseori la o persoana apar doua sau mai multe stiluri combinate. De exemplu, Stan folosea tacerea, furia si dependenta. A da în judecata este actiune combinata cu furie. Faptul de a se izola în atelier, în gradina sau de a face plimbari lungi poate fi secretizare si actiune. Nick se manifesta astfel.

Ocazional aceste cinci stiluri nu apar doar la barbati. De asemenea multe dintre femei le folosesc. Atat femeile cat si barbatii sunt influentati de cultura care valorizeaza controlul emotional. Aceasta sectiune se focalizeaza pe barbati si pe conditionarile sociale care împing barbatii departe de sentimentele lor, spre aceste moduri indirecte de a face fata suferintei.

Tacerea

Înca din copilarie multi baieti se simt rusinati, respinsi si reprimati atunci cand îsi exprima nevoile, cand cer afectiune sau îsi arata frica, slabiciunea, tristetea sau dezamagirea. "Baietii mari nu plang". "Nu fi un fatalau!". "Curaj, prietene!". Acestea sunt doar cateva dintre replicile care li se spun baietilor. Ei sunt încurajati chiar sa îsi reprime senzatiile fizice precum durerea, frigul sau anxietatea. Multi antrenori sportivi îi cicalesc pe baietii tremurand, spunandu-le sa nu mai fie niste mototoli si sa iasa sa joace! Mai este de mirare atunci ca multi tati nu pot sa îsi recunoasca sentimentele deoarece rusinea asociata trairii acestor emotii sau senzatii este prea dureroasa? Ei evita sentimentele pentru a evita rusinea.

Prin retragerea în tacere va protejati de trairile de "fatalau" asociate cu suferinta. Sentimente precum jalea, anxietatea, frica, disperarea sau nesiguranta sunt tinute în sah si, astfel,  nu trebuie sa va confruntati cu ele. În ceea ce va priveste, acele emotii nu exista. Din moment ce prietenii si familia în general nu va întreaba cum va simtiti, tacerea dumneavoastra este întarita. Din pacate, prin îngroparea sentimentelor,  va supuneti unui risc mare de a avea probleme de sanatate sau emotionale asociate acestei suferinte reprimate.

Secretul

Chiar daca familia unui baiat permite exprimarea unei game largi de sentimente, el invata repede ca cei din jurul lui nu accepta acest lucru chiar atat de usor. De asemenea, el poate observa cum ceilalti barbati din familie au tendinta de a-si pastra sentimentele pentru ei insisi, de a nu si le exprima. Crescut intr-o familie care-si neaga sentimentele, un baiat, chiar daca are, in general, curajul de a-si recunoaste sentimentele,  in mijlocul familiei le va pastra pentru el insusi.

In acest fel durerea este exprimata, dar doar in intimitate. Puteti sa va rezervati timp pentru vizitarea mormantului sau pentru a scrie in jurnal, dar puteti incerca sa ascundeti locul unde sunteti. Puteti astepta ocazia de a fi singur si apoi sa va deschideti si sa plangeti. Desi toate acestea sunt mult mai sanatoase decat tacerea, in felul acesta totusi nu beneficiati de sprijinul si recunoasterea celor din jur.

Actiunea

In mod special atunci cand moartea survine brusc si intr-un mod neasteptat, ca atunci cand iti moare copilul, unii barbati actioneaza. Puteti coordona toate aranjamentele funerare, intreprinde actiunile legale necesare, implica intr-o munca fizica dificila sau intr-un hobby, sport sau proiect la locul de munca.

"In ziua in care am pierdut sarcina, pisica noastra a disparut. Stiam ca nu ne putem aduce copilul inapoi, dar, fir-ar sa fie, Mark trebuia sa gaseasca pisica. Si-a luat o saptamana libera de la serviciu si a fost preocupat in totalitate cu telefoanele, propaganda prin imprejurimi, distribuirea fluturasi si cautarea prin adaposturile de animale. Cred cu adevarat ca datorita eforturilor sale sustinute, pisicuta noastra a fost adusa inapoi de niste straini buni la suflet. Si acesta a fost modul in care sotul meu a facut fata mortii copilului nostru." Winnie

Actionand, puteti incerca sa indepartati sentimentele de neputinta si sa le restabiliti pe cele de competenta. Implicarea in diverse actiuni este o modalitate de a va simti stapan pe situatie. Sa va implicati si sa va asumati responsabilitati, sa preluati proiecte si sa luati decizii sunt modalitati prin care lupti cu incorectitudinea universului. Sa fiti competitiv la locul de munca si de joc este o modalitate prin care puteti sa luptati cu sentimentele de teama si vulnerabilitate.

Uneori actiunea este usor justificabila in masura in care produce un rezultat sau un produs de care sunteti mandru. Dar actiunile trebuie echilibrate cu infruntarea durerii. Altfel, nu va veti ocupa si nu veti rezolva niciodata aceste sentimente. In schimb, ele sunt ingropate si pot necesita o cantitate imensa de energie si perseverenta pentru a fi controlate.

Furia

Unii barbati se blocheaza in furie. Furia este un raspuns la moartea copilului dumneavoastra, dar atunci cand nu este controlata va poate rani pe dumneavoastra si ii poate rani si pe ceilalti. Este foarte usor sa deveniti frustrat atunci cand lucrurile nu ies asa cum vi le-ati dorit. Puteti reactiona exagerat la micile suparari si veti fi surprins cand veti tranti usile, veti arunca diverse lucruri, le veti sfarama si le veti injura. Puteti fi enervat cu usurinta de catre partenera dumneavoastra, alti copii, prieteni sau colegi si puteti face lucruri care ii ranesc si pe care o sa le regretati mai tarziu. Puteti experimenta dureri de spate si de umeri, indigenstie si dureri de cap. Furia care se intoarce in interior poate duce la depresie – sentimente de deznadejde, inutilitate, lipsa de energie sau oboseala care nu dispar. Va puteti simti mai putin prezent la locul de munca sau in relatiile cu ceilalti. Sarcasmul, cinismul, paranoia sau uitarea pot fi expresia indirecta a furiei.

Furia, ca si modalitate de a face fata situatiei, reprezinta o modalitate de a evita sentimente mai adanci asociate durerii, incluzand tristetea, jignirea, frica si disperarea. Desi furia va poate face sa va simtiti puternic – si din punct de vedere social este acceptabil si este considerata apanajul masculinitatii – platiti un pret mare pentru a evita sa va simtiti distrus. Daca va cufundati in activitati agresive, va veti consuma timp, energie, emotii si ganduri si va va tine departe de cei dragi si va va impiedica sa jeliti. Cand fugiti de disperare, fugiti si de vindecare. In loc sa traiti in amintiri, traiti in procese; in loc sa treceti peste acest moment si sa mergeti mai departe, ramaneti blocat – in invinovatire, razbunare, resentiment, amaraciune si in cele din urma in durerea dumneavoastra.

Dependenta

Dependenta este doar o modalitate de a nu mai simti nici o emotie. Abuzul de substante ca alcool, droguri si mancare, poate altera emotiile prin alterarea reactiilor chimice ale creierului. Alte comportamente precum jocurile de noroc, adulterul, relatii sexuale intamplatoare, sporturi competitive si religiozitate ferventa pot furniza un fix emotional scufundandu-va intr-o drama care va distrage de la alte aspecte ale vietii.

Unele dependente par bune, chiar admirabile din exterior. Alergarea pe distante lungi, orele suplimentare la locul de munca, infiintarea unei organizatii caritabile, sa devii un expert in navigarea pe internet – toate aceste activitati va pot imbunatati viata daca sunt practicate cu moderatie. Dar orice poate deveni distructiv daca dorinta de perfectiune va tine departe de relatiile cu cei din jur, responsabilitati, sanatatea si bineinteles, sentimentele dumneavoastra. In ceea ce priveste practicarea unui sport, puteti descoperi ca nu puteti lua o pauza chiar cu riscul de a va rani. Orele suplimentare la locul de munca va pot aduce faima si bogatie, dar familia si prietenii va devin straini. Actele de caritate va pot aduce laude si recunoastere, dar adevarata caritate incepe din propria casa. Navigarea pe internet poate deveni o modalitate fascinanta de a-ti mari orizontul cunoasterii, dar daca va tine departe de viata reala, orizonturile domneavoastra nu sunt mai largi decat firul de fibra optica.

Cu totii avem nevoie de diversitate. Sa excelati intr-un domeniu va poate sustine sentimentul de incredere in sine. Trucul este sa gasiti un echilibru astfel incat toate ariile importante din viata sa obtina atentia pe care o merita. Echilibrul va permite, de asemenea, sa participati din plin si cu placere in acele activitati care va bucura. Cand observati ca ceva devine un viciu fortat/obligatoriu, considerati ca este un semn ca va ascundeti de durere – durere care nu se va vindeca pana cand nu este infruntata si exprimata. Dependenta va ajuta sa va ascundeti; nu va ajuta sa mergeti mai departe.

Toate aceste stiluri – tacere, secret, actiune, furie si dependenta - mascheaza frica. Desi sentimentele de vulnerabilitate si teama sunt absolut naturale v-ati putea simti conditionat sa reprimati aceste emotii. Puteti considera inacceptabil sa va simtiti epuizat, nesigur si tanjind dupa persoana disparuta. In mod cu totul ironic, purtand masca invulnerabilitatii, nu veti avea posibilitatea de a va infrunta si infrange temerile. De asemenea va minimizati toate sentimentele, inclusiv bucuria, confortul si generozitatea. Desi puteti parea puternic, fericit si productiv, va puteti simti ca o scoica goala, tinut ostatic de catre propriile frici, emotii, Eu-l interior. In timp ce credeti ca va controlati emotiile, in realitate, emotiile sunt cele care va controleaza.

sg sus Recastigarea emotiilor
sg sus Pentru tati

 

sg sus Mergi sus