Terapie & Consiliere

consiliere

Sentimentul de depresie si neputinta la fel ca si cosmarurile si activitatea supraincarcata pot dura mai multe luni fara sa existe vreo schimbare in bine. Daca durerea se accentueaza va puteti confrunta cu plans continuu, stari de irascibilitate, si puteti dormi sau manca fie prea mult fie prea putin. Negarea suferintei poate avea urmari negative in relatia cu partenerul de viata, inclusiv probleme de natura sexuala si, de asemenea, va poate afecta activitatea la locul de munca precum si felul in care va veti bucura de pauzele de lucru. Puteti chiar sa dezvolatti probleme medicale pe baza de stres.

Multi parinti profita si de beneficiile consilierii individuale si de cele ale terapiei de grup. Fiecare are avantajele proprii.
Participind la terapia de grup va poate ajuta sa va simtiti mai putin singur, va poate oferi posibilitatea de a lega prietenii, va poate reda speranta in viitor observind cum altii au depasit aceste momente.

Consilierea individuala va poate da posibilitatea de a va face ordine in ginduri si va poate ajuta sa rezolvati si alte probleme personale. Multi parinti au mari dificultati in a-si controla furia sau se simt coplesiti de sentimentele de vinovatie, depresie sau anxietate.
Terapia familiala poate, de asemenea, sa va ajute si in relatia cu partenerul dumneavoastra, pe langa ajutorul privind supravietuirea dupa pierderea copilului.

Ati putea profita de beneficiile consilierii daca:

  • credeti ca v-ar putea ajuta / credeti ca v-ar putea fi de folos
  • va simtiti "blocat" sau sunteti ingrijorat ca durerea persista si va consuma
  • simtiti ca va prabusiti sau ca nu va mai controlati
  • realizati ca ati inceput sa aveti comportamente distructive sau dependenta
  • continuati sa nu simtiti nici o placere in alte aspecte din viata dumneavoastra si sunteti invidiosi pe cei care o fac
  • sentimentele dumneavoastra, comportamentul si simptomele fizice va influenteaza, va controleaza starea (pentru moment, depresia va impiedica sa mancati, sa dormiti, lipsa de concentrare genereaza greseli costisitoare, durerile de cap sau oboseala va impiedica sa va bucurati de activitatile favorite)
  • va simtiti singur / izolat sau doriti sprijinul unei persoane care va poate asculta sau ajuta / sustine
  • cei din jur – prieteni, rude, medici, preoti – va recomanda sa apelati la consiliere psihologica

Daca decideti sa incercati consilierea cautati un profesionist licentiat care are experienta in relatiile cu persoanele suferinde. Un consilier reputabil poate fi un psiholog, lucrator social, psihiatru, asistenta de psihiatrie sau un preot. Poate doriti de asemenea sa explorati si alte metode ce pot vindeca emotional cum ar fi terapia prin arta, yoga, meditatia, masajul. Recomandarile de la oameni pe care ii stiti, pot fi de mare valoare. Puteti intreba :

  • alti parinti suferinzi
  • doctorul sau moasa dumneavoastra
  • cei care faciliteaza grupurile de suport parental
  • lucratorul social sau psihologul de la spitalul local
  • clinica pentru sanatate mintala locala
  • biserica de care apartineti

Unele persoane ezita sa apeleze la consiliere de teama ca apoi vor avea nevoie pentru totdeauna. Pentru multi apelarea la o terapie inseamna slabiciune, boala mentala sau viciu (problema de caracter).
In realitate inseamna putere personala, sanatate si curaj - pentru ca o terapie de succes inseamna confruntarea cu propriile sentimente, cu propriile probleme si cu adevarul in ceea ce va priveste.

Terapia va poate ajuta:

  • sa va exprimati o mare varietate de emotii si sentimente
  • sa va cunoasteti mai bine reactiile
  • sa invatati noi modalitati de a merge mai departe
  • sa dobanditi mai multe solutii pentru depasirea problemelor

"A fost ca un colac de salvare faptul ca am cunoscut alte persoane care au supravietuit acestei pierderi devastatoare (au trecut printr-o astfel de experienta devastatoare). A fost un loc unde am putut discuta, comunica si care m-a ajutat sa depasesc sentimentul de vinovatie" Jessie

"M-a ajutat simplul fapt ca mi-am facut ordine in sentimente si doar faptul ca faceam ceva pozitiv, ca ieseam. Un loc unde mergeam in fiecare saptamana, faceam parte din ceva anume (apartineam si eu unui grup, unei entitati). As fi fost mult mai disperata daca n-ar fi existat sprijinul grupului si al prietenilor pe care mi i-am facut aici, daca nu as fi avut cu cine sa vorbesc." Rose

"Terapia de grup m-a facut sa ma simt normala, sa ies dintr-o stare in care nu stiam ceea ce fac. Credeam ca nimeni nu se poate simti atit de rau. Apoi, stiind si ascultand acesti oameni spunand lucruri pe care le gandeam/ simteam si eu, a devenit un ajutor incredibil." Lisa

Mai presus de orice terapia va ofera sansa sa vorbiti despre bebelusul dumneavoastra. Un consilier sensibil va poate ajuta sa va exprimati si sa faceti fata sentimentelor. Cu acel sprijin special va va fi mai usor sa acceptati moartea bebelusului.
In cazul in care ati pierdut o sarcina si nu ati putut sa va vedeti copilul sau sa va luati ramas bun de la el puteti resimti o suferinta acuta. Ruth a pierdut copilul la cinci luni din cauza unei sarcini premature. La a doua pierdere de sarcina nu s-a uitat la copilul ei si s-a dedicat unui program de lucru foarte incarcat:

"Dupa ce am pierdut copilul am crezut ca pot sa fac fata situatiei si m-am intors la vechile mele obiceiuri. Dar brusc am inceput sa izbucnesc in plans sau sa am stari de agresivitate si nu stiam din ce cauza. Apoi mi-am dat seama ca lucrurile nu mergeau deloc bine si am inceput sa caut respunsuri . Am luat legatura cu grupuri de persoane care au trecut prin aceeasi situatie. De abia atunci am inceput sa-mi exprim suferinta."

Cu ajutorul celor din grup sentimentele lui Ruth au iesit la iveala. Trebuia sa-si arate suferinta si sa planga pentru ca nu a avut ocazia sa vada sau sa-si tina copilul in brate. A trebuit de asemenea sa-si faca griji in ceea ce priveste o sarcina reusita pe viitor. Din momentul in care ea si sotul ei si-au exprimat sentimentele atat acasa cat si in cadrul grupului, izbucnirile in plans ale lui Ruth, irascibilitatea si schimbarile de dispozitie au incetat.

O alta circumstanta care poate complica starea de suferinta apare atunci cand pierderea sarcinii are loc imediat dupa o alta trauma cauzata de o pierdere anterioara a unei persoane dragi. Caroline a intrat intr-o depresie acuta in momentul cand a pierdut prematur baietelul ei si s-a ingrozit la gandul ca si baiatul sau mai mare si sanatos ar putea muri. Depresia a inceput sa dispara in momentul cand a apelat la psihoterapie si a depasit vechile temeri din perioada copilariei cand fratele sau mai mic murise inecat. "Pierderea copilului meu a readus cosmarul din copilarie"- si-a amintit ea- "si anume ca baieteii mor".

Majoritatea terapiilor de grup au loc o data pe luna. Parintii pot participa la cate sedinte doresc. Unele grupuri aduc persoane care iau cuvantul apoi lanseaza discutii, iar altele consacra toata durata discutiilor.

Este posibila prezenta unui indrumator care sa ofere informatii si sa ghideze discutia, insa parintii aleg subiectele exprimandu-si problemele cu care se confrunta. Daca unii parinti nu doresc sa vorbeasca trebuie sa fie lasati sa asculte doar.
Multi parinti vin la aceste terapii de grup fara partenerii lor. Programul incarcat si ingrijirea copiilor permit unui singur parinte sa participe. Un parinte singur ar putea sa nu simta nevoia sa impartaseasca sentimentele sale celorlalti. Daca partenerul dumneavoastra nu doreste sa va insoteasca incurajati-l sa vina macar la una sau doua intalniri - doar ca sa va urmareasca si sa va sustina.

Este posibil sa va fie teama sa mergeti la prima intalnire de terapie in grup. S-ar putea sa va fie frica, in mod special la gandul ca veti impartasi sentimentele dumneavoastra strainilor. S-ar putea sa va fie de ajutor daca veti merge cu cineva cunoscut – partenerul dumneavoastra, un prieten, o ruda. Puteti, de asemenea, sa cereti ajutorul indrumatorului sau unui alt parinte care participa sa se ocupe de dumneavoastra, sa va sustina. Ei stiu cat este de greu cand participi pentru prima oara la astfel de intalniri.

"Am dorit sa vorbesc cu persoane care au pierdut un copil pentru ca ma gandeam ca ma va ajuta. Sotul meu crede, de asemenea, ca numai ei pot intelege exact ce inseamna asta. Am cautat astfel de oameni. Insa niciodata nu am participat la o terapie de grup. Privind acum in urma cred ca mi-ar fi folosit, insa atunci nu am reusit sa ne mobilizam. Am ratat o serie de intalniri si nu am avut energia necesara sa continui. Probabil ca daca cineva ar fi insistat, as fi mers. Probabil ca ar fi fost suficient ca cineva sa imi trimita o scrisoare de genul " Urmatoarea intalnire este pe data de … de ce n-ai veni si tu?" Aveam nevoie doar de un impuls. " Hannah

"Aveam nevoie doar de un mediu in care sa imi exprim sentimentele de furie si izolare, sa stiu ca aceste sentimente ale mele sunt obisnuite / normale. Si este de mare ajutor cand participi o perioada mai lunga,  sa poti urmari cum oamenii ajung sa depaseasca aceasta durere, sa constientizezi ca exista un moment cand lucrurile incep sa mearga mai bine." Holly

Pentru ca pierderea unui copil este atat de diferita parintii care traiesc o pierdere de sarcina, o nastere fara viata sau moartea infantila considera ca terapiile de grup specializate in aceste situatii sunt mult mai utile decit cele destinate parintilor care isi pierd copiii.

Daca ati luat decizii privind intreruperea sarcinii din motive medicale sau daca ati refuzat interventia medicala s-ar putea sa va deranjeze faptul ca ceilalti ar putea sa va judece.

Puteti contacta specialisti in genetica si sa le sugerati sa organizeze o astfel de terapie de grup. Nu uitati ca orice terapie de grup va oferi ajutor tuturor parintilor, indiferent de circumstantele pierderii lor. Nu uitati ca, atunci cand aveti regrete, orice judecata este una personala.

Participarea in mod regulat la o terapie de grup este posibil sa va ajute : observand ca si alti parinti au sentimente de vinovatie care isi pun intrebari de genul "Ce am facut, cu ce am gresit?" sau "Ce ar fi fost daca…?!?" In astfel de situatii sunt intrebari universale.

Unii parinti nu simt nevoia sa participe la o terapie de grup. Ei pot sa aiba impresia ca au destul sprijin din alte parti sau, pur si simplu, sa nu ii atraga ideea unei astfel de terapii.

Alti parinti ar putea sa mearga o data si sa renunte in urma acestei experiente.

Daca mergeti o singura data este posibil sa nu dati toate sansele acestei incercari. Majoritatea terapiilor de grup sunt deschise, deci componenta grupului poate varia de la o sedinta la alta.

Comunicand si ascultandu-i pe ceilalti parinti va va ajuta mai mult dupa ce ati depasit faza de soc si de timiditate de la inceput. Daca si dupa aceea sunteti sceptic sau aveti rezerve puteti sa mai mergeti de cateva ori sau sa va adresati animatorului spunandu-i ce anume va deranjeaza.

"Dupa moartea lui Kevin am participat de cateva ori la intalnirile unui grup de sustinere pentru parintii indurerati, dar copiii lor erau cu mult mai mari, chiar in jur de 20 de ani si aveau atatea amintiri si atata lume ii cunostea pe copiii lor si ii plangea alaturi de ei.
A fost greu pentru ca Kevin nu a avut nici o sansa sa aiba alta relatie decait cea cu mine si cu tatal lui. El nu avea alti prieteni care sa il cunoasca si sa il planga. Aceasta ne facea sa ne simtim si mai rau."
Cathryn

Chiar daca nu va place ideea unui grup acesta poate fi un loc potrivit sa faceti cunostinta cu alti parinti cu care sa puteti comunica. Puteti continua aceasta relatie/ comunicare si in afara grupului, oferindu-va reciproc incurajarile si sprijinul care va sunt atat de folositoare.

Multi parinti care nu au sprijinul altor parinti indurerati simt cu atat mai puternic singuratatea si nesiguranta in procesul de vindecare.

"M-ar fi ajutat si simplul fapt de a sti ca nu sunt singura persoana careia i s-a intamplat. Ca nu e un asa mare mister si ca nu suntem oameni rai." Hannah

"Vazand prin ce trec altii mi-ar fi permis sa exprim ceea ce simt. In acel moment pur si simplu nu stiam ce traiau ceilalti parinti. Nu existau deloc informatii, nimeni nu mi-a spus ca "Aceasta e o pierdere semnificativa, este reala si aceste sentimente pe care le ai sunt normale". Aveam o sete nebuna de informatii si nu prea stiam la ce sa ma astept." Anya.

Daca locuiti intr-o zona mai izolata puteti coresponda cu alti parinti prin intermediul internetului. Cereti medicului dumneavoastra sa va faca legatura cu alti parinti care au trait aceeasi experienta. Indiferent de modul cum ati facut cunostinta un alt parinte indurerat poate sa fie salvatorul dumneavoastra.

"Am participat o data la doua saptamani dupa moartea Jessicai si nu mi-a placut. Cu totii isi pierdusera copiii cu mai mult timp in urma. Dupa aceea, dupa 2 luni, sotul meu a inceput scoala si nu mai aveam sprijin. Atunci am mers din nou la terapia de grup si am cunoscut o femeie care se lupta cu probleme spirituale si am tinut legatura cu ea. Ea mi-a devenit cel mai important sprijin" Rose

Intr-un final, prin terapie, castigati abilitatea de a va ajuta singuri. Cand incetati sa mai mergeti regulat consilierul dumneavoastra poate ramane disponibil pentru consultatii ocazionale. Daca banii reprezinta o problema poate ajuta sa va amintiti ca meritati.

"Terapia a fost esentiala pentru mine doar si pentru ca m-a facut sa fiu in stare sa merg acolo o data pe saptamana pentru o ora si sa vorbesc despre Kevin si sa trec peste aceleasi lucruri. Nu simti ca impui ceva pentru ca ii platesti sa te asculte. Este timpul tau si faci ceea ce vrei si ceea ai nevoie."– Cathryn

"Consilierea chiar m-a ajutat mult. Era un loc unde puteam merge sa-mi descarc sentimentele si sa invat sa le accept in loc sa le tin inchise inauntru." – Clara

sg sus Inapoi la Terapie

 

sg sus Mergi sus