Daca personalul medical iti intoarce spatele 

 

Parintii sunt extrem de impresionabili dupa ce un copil moare. Daca medicii si asistentele va trateaza ca si cum moartea copilului este nesemnificativa s-ar putea sa ajungeti chiar in situatia in care sa va intrebati daca au dreptate. Daca sunteti tratati cu indiferenta sau evaziv s-ar putea sa va simti ca si cum nu aveti dreptul la informatie. S-ar putea sa va intrebati daca ati facut ceva gresit care i-a determinat pe medici si pe asistente sa fie agresivi si prea ocupati ca sa va asculte sau prea indiferenti pentru a va impartasi durerea.

Laurel a nascut prematur un copil intr-un spital, dar nici un medic nu se afla cu ea in salon in acel moment. Dupa nastere o asistenta a venit, a luat fatul fara sa vorbeasca cu Laurel si fara sa ii arate copilul. Asistentele au continuat sa o evite pana in momentul externarii.

Analizand evenimentele din trecut, Laurel si-a dat seama ca i-a luat mult timp pana sa simta durerea cauzata de pierdere din cauza lipsei de sprijin a cadrelor medicale. "Am mers acasa simtandu-ma ca o ciudata pentru ca nimeni nu vroia sa vorbeasca cu mine.", a explicat aceasta. "Cei din spital au incercat sa faca totul sa dispara. Simteam ca trebuia sa fac si eu acelasi lucru, sa fac totul sa dispara."

"Doctorul meu spunea expresii precum 'produsii de conceptie' sau 'fii fericita ca s-a intamplat asa devreme, de abia ramasesei insarcinata!' Nu imi puteam crede urechilor. De abia eram gravida? Copilul meu murise si el imi spunea astfel de lucruri." -Mariko

"Imediat dupa ce intrasem in travaliu la 24 de saptamani am semnat o hartie in care declaram ca nu vrem ca fetita noastra sa fie resuscitata daca se nastea fara viata. Apoi medicul a spus "inteleg ca nu vrei ca fetita voastra sa fie resuscitata" , ca si cum ne acuza ca nu vrem ca fetita noastra sa traiasca." - Elaine

"L-am vazut pe medicul meu stand in picioare sprijinit de un perete si mi-am dat seama ca simtea o anumita durere, dar parca nu era capabil sa o imparta cu mine. Intotdeauna am simtit ca daca ar fi reusit sa imparta acea durere cu mine totul mi-ar fi fost mai usor." - Liza

Este posibil sa respingi atitudinea rece, rezervata a medicului tau. Charlie isi aduce aminte: "era vorba de sotia mea si de fetita mea Kimberlie, iar medicii se uitau ca la un alt caz fascinant". Jessie isi aduce aminte: "doctorul continua sa declare "deces fetal". Mi se parea ca nu poate pronunta "copil mort". Asta chiar m-a deranjat." Rayleen simtea ca atitudinea clinica ii leza demnitatea: "intra in incapere si iti fac absolut orice vor, ca si cum corpul tau le apartine, dar nu te intreaba nimeni, cum te simti".

Simptomele care dureaza mai multe luni fara vreo schimbare in bine pot indica faptul ca mamele raman blocate in suferinta. Acest lucru se intampla in cazul in care nu au reusit sa isi ia bun ramas de la copilas si sa isi exprime suferinta. Pot fi  chiar surprinse de faptul ca aceste simptome au de-a face cu pierderea sarcinii deoarece ele si-au reprimat gandurile si trairile. De aceea, este extrem de important sa primeasca sprijin emotional imediat, respectiv din partea cadrelor medicale cu care vin primele, in contact!  

 

sg sus Cadrele medicale

 

sg sus Mergi sus