Un cadou pentru copiii nostri

Dr. Mihaela Oros

A vorbi despre fumat si riscurile acestuia precum si a ajuta parintii sa abandoneze tigarile sunt de acum prioritati recunoscute si pentru medicul pediatru. Poate o sa va intrebati ce treaba are doctorul de copii cu tigarile, ca doar bebelusii nu fumeaza si astfel nu trebuie sa le prescrie plasturi de nicotina ca sa se lase de fumat.

Dar bebelusii, chiar si in burtica mamei inca fiind, fumeaza pasiv. Acest lucru se intampla prin expunerea fatului la fumul de tigara, fie de la o mama care fumeaza, fie de la o mama care inhaleaza pasiv fumul din mediu. Desi nu inhaleaza in sensul propriu, bebelusul din pantec este un recipient captiv pentru chimicalele toxice din tigari care trec prin placenta.

Pentru prima data anul acesta a existat o initiativa de promovare a unui mediu fara fum de tigara pentru copii. “Copiii si fumatul pasiv” a fost genericul pentru Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului.

Lucrul acesta este asadar important pentru ca fumul de tigara nu afecteaza doar pe cei care fumeaza – adica fumatorii activi. Cei care inhaleaza fumul dintr-o incapere unde se fumeaza sunt si ei la randul lor fumatori pasivi.

Oamenii care fumeaza in casa sau in masina, chiar daca geamurile sunt deschise, ii expun pe cei din jurul lor la o mixtura extrem de periculoasa de toxine. Fumul de tigara din incaperi contine atat fumul eliminat din plamanii fumatorului, cat si fumul dat din arderea propriu-zisa a tigarii. Se elibereaza astfel peste 250 de chimicale toxice sau cauzatoare de cancer, incluzand formaldehida, benzen, arsenic, amoniu,  monoxid de carbon, cianati. O singura tigara fumata intr-o camera fara ventilatie determina in aer concentratii mai mari de substante toxice decat activitatea zilnica a unui intreg oras.

Aceste substante raman in aer pentru mult timp. Un studiu publicat in anul 2004 a aratat ca suprafetele si praful din locuintele in care se fumeaza sunt contaminate cu fum de tigara, astfel ca sugarii si copiii fumatorilor sunt expusi la fum nu numai direct, ci si prin intermediul suprafetelor si prafului din casa. S-a dovedit deasemnea ca, fumatul chiar in afara casei reduce, dar nu protejeaza complet locuinta fumatorului de contaminarea si expunerea copiilor la fumul de tigara.

Copiii sunt mult mai expusi la efectele fumatului pasiv decat adultii, casa fiind locul unde se petrece cel mai des acest fenomen. 700 de milioane de copii respira aer poluat cu fum de tigara. Daca parintii fumeaza in casa, copiii nu au alta alternativa decat sa fie fumatori pasivi.

Doar statistici?

Fumatul cauzeaza in lume mai multe decese premature decat multi alti factori adunati impreuna cum sunt: cocaina, heroina, incediile, accidente auto, omucideri, sinucideri si SIDA. Sau, daca am pune in cifre, riscul de a muri din cauza unui act terorist este de 1 la 1 milion, din cauza unui accident de masina 1 la 5000 iar din cauza fumatului este de 1 la 3 .

    Pe de alta parte fumatul este responsabil in fiecare an pentru:
  • 19.000 pana la 141000 avorturi spontane
  • 1900 pana la 4800 decese ale copiilor la nastere datorita unei afectari perinatale sau antenatale
  • 1200 pana la 2200 decese de SIDS ( sindrom de moarte subita a sugarului)

Deasemenea un studiu recent arata ca fumatul parental a cauzat 2800 decese la nastere si 2000 decese de SIDS.

Aproape un sfert din totalul deceselor SIDS au fost atribuie fumatului prenatal al mamei; rata mortalitatii fetale este de 35 ori mai mare printre gravidele fumatoare fata de cele nefumatoare.

Influenta asupra dezvoltarii plamanilor copilului

Fumatul activ al mamei in timpul sarcinii are efecte adverse bine documentate. Pe de alta parte expunerea gravidei la fumatul pasiv a fost si ea asociata cu prematuritatea si greutatea mica la nastere.

Fumatul afecteaza insa in mod particular caile respiratorii. Studiile au demonstrat ca afectarea si diminuarea bronsiilor nu sunt explicate doar prin reducerea cresterii somatice a fatului, adica nu sunt explicate doar prin faptul ca bebelusul este mai mic la nastere si are si caile respiratorii mai mici.

Nicotina determina scaderea fluxului de sange prin placenta ceea ce inseamna scaderea oxigenarii copilului. Acest fapt va determina nu numai scaderea numarului si scaderea volumului alveolelor pulmonare ci si afectarea mecanicii plamanilor cu scaderea ulterioara a frecventei respiratorii. Cercetarile au aratat deasemenea si alterararea colagenului in plamanii in curs de dezvoltare.

Gravidele care fumeaza expun bebelusul la componentele toxice din fumul de tigara intr-o perioada critica a dezvoltarii pulmonare care pot afecta ulterior functia pulmonara intreaga viata. Cu atat mai mult cu cat femeile care fumeaza in sarcina in majoritatea cazurilor fumeaza si dupa ce s-a nascut copilul.

Vulnerabilitatea data de fumul de tigara este asadar o consecinta a faptului ca ei sunt in crestere si au inca plamani imaturi. Fumatul interfera desemenea in relatia dintre terenul genetic si dezvoltarea sistemului imun. Este afectata in acest fel dezvoltarea plamanilor, crescand riscul pentru bronsite, astm bronsic si pneumonii.

Este adevarat ca, pe langa terenul genetic al copilului, sunt mai multi factori care influenteaza dezvoltarea pulmonara:

  • Fumatul matern
  • Atopia
  • Hipertensiunea arteriala
  • Administrarea de antibiotice
  • Diabetul matern

Dintre toti acestia insa fumatul este singurul care poate fi eliminat.

Copiii sunt lipsiti de putere in incercarea de a se proteja fata de pericolul fumatului pasiv. In ciuda faptului ca riscurile fumatului in timpul sarcinii au fost stabilite si sunt bine cunoscute, multe femei insarcinate, chiar fiind extrem de motivate sa renunte, continua insa sa fumeze.

Renuntarea la fumat nu este deloc usoara. Dar am vazut ca, dintre toti factorii care influenteaza dezvoltarea pulmonara atat inainte cat si dupa nastere, cu tot cortegiul de alte riscuri posibile, fumatul este cel care poate fi modificat. Gravidele trebuie astfel incurajate si ajutate sa renunte la tigari.

E bine ca acest lucru sa se intample pe toata perioada cat sunt insarcinate intrucat efectele adverse ale tigarilor sunt chiar mai accentuate in a doua jumatate a sarcinii. Acest efort trebuie sa continue apoi si dupa nastere, fiindca, de multe ori mamicile care fumeaza in sarcina continua sa fumeze si dupa nastere.

In acest sens a ajuta parintii sa renunte la fumat devine acum o prioritate si pentru medicii pediatri. Impreuna le putem face un cadou de sanatate copiilor nostri.

Dr. Mihaela Oros
Medic specialist pediatru
Manager Clinica Pediatrie Medicover, Bucuresti
E-mail:

 

sg sus Mergi sus