15 octombrie

Ziua Internațională
a Comemorării Bebelușilor și a Copiilor
(Valul de Lumină)

          Valul de Lumină 2014

          Valul de Lumină 2010


"Pentru că cel dispărut, dacă memoria sa este venerată, este mai prezent și mai puternic decât cel viu" - Antoine de Saint-Exupery

Despre eveniment

Comunicat de presă

Locatii si persoane de contact 

Materiale de promovare
(afis, fluturas)

Facebook

Sustinatori

Testimoniale

Fotografii din anii precedenti


Despre eveniment

In 2002, la initiativa unui grup de parinti,  ziua de 15 octombrie a fost declarata in toate statele americane Ziua Internationala a comemorarii bebelusilor si a copiilor.  An de an miscarea s-a extins ajungand acum sa acopere toate continentele.

Pe 15 octombrie, la ora 19.00 (ora locala din fiecare tara) se aprind lumanari, in memoria copiilor plecati prea curand dintre noi. Timp de o oră lumanarile sunt lasate sa arda si astfel, datorita diferentei de fus orar, se creeaza un „Val de Lumina” care face inconjurul globului si dureaza 24 de ore.

In Romania, evenimentul s-a organizat pentru prima data in 2010, la initiativa Biancai Brad, fondatoarea Organizatiei E.M.M.A si a avut loc in Bucuresti, in fata Ateneului Roman si in alte 12 orase din tara si 4 din strainatate.
De atunci, pana in 2016, in fiecare an s-au alaturat tot mai multe orase, in care s-au aprins simultan zeci si sute de candele, in Bucuresti s-au aprins in fiecare an, peste 1000 de candele, evenimentul avand astfel cea mai mare amploare din lume, in Romania.

 

Incepand din 2017 E.M.M.A. a organizat acest eveniment altfel...si anume: creand un Val de Lumina preponderent on-line!
Au fost si cateva orase care au organizat in spatii publice, dar majoritatea a procedat asa cum fac strainii, mai exact:
ei nu se aduna in locuri publice ci, cei care doresc sa participe, vor aprinde una sau mai multe candele in locul in care se vor afla in seara de 15 octombrie, si le vor tine aprinse intre orele 19:00 - 20:00.

Pentru a avea impactul dorit - adica mesajul nostru sa ajunga la cat mai multa lume, in seara aceea, apelam la toti voluntarii, prietenii si sustinatorii E.M.M.A., sa aprinda candele, sa faca poze si sa faca "live"-uri pe Facebook si alte pagini de socializare (care sa dureze cateva minute, filmand candelele aprinse),  - pentru a crea un Val de Lumină, virtual!

Ca vor fi aprinse in curte, pe terasa, pe balcon, pe pervaz sau pe o masa in casa, nu conteaza!!! Important este sa fie aprinse, filmate&pozate si postate pe Facebook, Twitter sau Instagram!

Daca ar fi mai multe, ar fi minunat, dar si daca ar fi putine, tot este binevenit! Cu cat vor fi mai multe postate mai multe "live"uri si poze, cu atat Valul de Lumina va fi mai vizibil si va avea un impact mai mare.

Cu cat vor participa mai multi, in acest fel - pozand, filmand si postand cu #ValuldeLumina si #WaveofLightRomania, cu atat va fi mai vizibil!!! Mult mai vizibil decat daca se organizeaza doar in spatiul public, unde participa mult mai putine persoane!

Nu uitati ca impactul si reusita acestui eveniment on-line va depinde efectiv de fiecare in parte si de noi toti la un loc! Din fericire, acest lucru este foarte simplu de facut!

Postati fotografii, filmari si live, facute intre orele 19:00 si 20:00 si rugati-va prietenii sa faca acelasi lucru. Neaparat insotite de #ValuldeLumina si #WaveofLightRomania.

***************

Factorii care au determinat modul in care se va desfasura, de acum inainte, sunt urmatorii:
 
Primul factor este legat de conditiile meteo
De cand am inceput sa organizam, in 2010, in fiecare an in majoritatea oraselor organizatoare, vremea rea a fost o constantă problemă care a influentat in mare parte, participarea la eveniment a parintilor de ingeri si nu numai a lor. Astfel, in ciuda eforturilor depuse de voluntarii E.M.M.A., numarul participantilor a fost mereu mic sau din ce in ce mai mic.
 
Alt factor este legat de implicarea mass-media. Mai exact spus, din cauza neimplicarii acesteia.
In ciuda sutelor de invitatii trimise atat ziarelor cat si posturilor de radio si TV, interesul acestora a fost tot mai scazut, vizavi de evenimentele noastre, lucru care a dus la o promovare tot mai slaba a acestora, cel putin pentru Bucuresti unde, de Ziua Parintilor de Ingeri, in 2017, la editia de 10 ani, in afara unui reporter de la Radio Romania Actualitati, nu a venit nimeni. La fel si la Valul de Lumina din 2016...

Da, arăta minunat cu multe candele aprinse la un loc...dar daca in alte orase era, relativ mai simplu, in Bucuresti, unde aprindeam 1000 de candele, efortul de a organiza acest eveniment, era mult, mult mai mare decat impactul pe care il obtineam!
Asa ca am hotarat sa incercam o alta varianta, speram, mai buna pentru toata lumea.

Am ales varianta originala de organizare, adica fiecare sa aprinda candele acolo unde se va afla, pe 15 octombrie, intre orele 19:00 si 20:00 , sa le fotografieze&filmeze si sa le posteze pe pagina personala de Facebook si/sau Instragram , cu #ValuldeLumina si #WaveofLightRomania.
 
 
Este frustrant sa nu simti sprijinul celor care ar putea ajuta la o scara larga, fara a fi nevoie de efort, in conditiile in care, aproape zilnic sunt mediatizate cazuri de copii care mor din diverse cauze. Este mare pacat ca nu se intelege importanta majora a sprijinului emotional care poate fi oferit pe diverse cai, inclusiv acela de a indruma un parinte indoliat catre cei care il pot ajuta sa duca uriasa povara a pierderii copilului său.
 
Le multumim insa tuturor celor din mass-media, care ne-au sprijinit de-a lungul anilor, garantandu-le ca, indirect, au facut un mare bine.

Indiferent unde se vor aprinde lumanarile, toate vor fi aprinse cu gandul la ei...la ingerasi...

Va multumim pentru intelegere si pentru sustinere, si asteptam cu nerabdare, pozele si filmarile cu lumanarile aprinse in memoria copiilor nostri din Ceruri.

Fie ca Valul de Lumina sa ajunga la ei...dar si in inimile tuturor...
Doamne ajuta!


Mulțumim tuturor voluntarilor E.M.M.A. precum și celor care ne vor ajuta să creăm un eveniment deosebit, aducător de alinare!


Comunicat de presă

COMUNICAT DE PRESĂ

  București, octombrie 2019 - Organizația E.M.M.A. va marca marți, 15 octombrie "Ziua internațională a comemorării bebelușilor și a copiilor”, eveniment ce se desfășoară în Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, dar și în câteva țări europene.
            În această zi, la ora 19.00 (ora locală din fiecare țară)
se aprind lumânări în memoria copiilor plecați prea curând dintre noi. Lumânările sunt lăsate să ardă timp de o oră creând
astfel, datorită diferenței de fus orar, un „Val de Lumină” care va face înconjurul globului și va dura 24 de ore.

În România, evenimentul organizat la inițiativa Biancăi Brad, fondatoarea Organizației E.M.M.A., a ajuns la cea de a zecea ediție care, la fel ca anul trecut, se va desfășura diferit față de anii anteriori, și anume:


Lumânările se vor aprinde simultan, în spații private, și, în câteva orașe din țară, cu speranța că evenimentul va fi sprijinit de cât mai multă lume, părinți îndoliați sau susținători, care vor transmite imaginile în spațiul on-line.


Voluntarii, prietenii și susținătorii E.M.M.A., vor aprinde candele, le vor fotografia și vor transmite "live"-uri pe Facebook și alte pagini de socializare (filmând candelele aprinse), pentru a crea un Val de Lumină și pe plan virtual!

In acest an, voluntara E.M.M.A. Corina Odolean- Stănoiu din orasul CODLEA,  a anuntat ca va organiza evenimentul în loc public- mai exact, in fata Muzeului de istorie.

In Bucuresti si Sibiu se vor organiza Grupuri de Sprijin, pentru a marca acest frumos eveniment de comemorare.

Pentru a afla mai multe informaţii, despre eveniment și despre locațiile din țară, intrați pe http://www.organizatiaemma.ro/15octombrie2017

Dorința noastră este, ca prin acest eveniment de comemorare, să determinăm creşterea solidarităţii umane și să sensibilizăm societatea vizavi de astfel de drame, oferind astfel alinare părinților îndoliați, dar și să atragem atenția asupra ratei ridicate a mortalității infantile din România.

La eveniment poate participa oricine, aprinzând lumânări oriunde s-ar afla!
Din s
pirit de solidaritate, și pentru a le arăta părinților îndoliați câtă lume le este alături, am aprecia dacă s-ar posta în spațiul virtual, cât mai multe "Live"-uri și poze cu una sau mai multe lumânări aprinse. Pentru a fi mai ușor de reperat, ar fi ideal ca imaginile respective să fie însoțite de #ValuldeLumină.
De asemenea, în vederea realizării unui montaj, am aprecia dacă am primi filmulețe sau fotografii cu lumânările aprinse, pe adresa: contact@organizatiaemma.ro. ” – (Bianca Brad)

 *********

Mișcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite în anul 1988 cand președintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebelușilor și copiilor decedați. 

În 2002, la inițiativa unui grup de părinți, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane „Zi oficială pentru comemorarea bebelușilor și copiilor.” An de an mișcarea s-a extins ajungând acum să acopere toate continentele. 

***

Organizația E.M.M.A. - Eternul Miracol Materna Alinare, este o organizație neguvernamentală non-profit,  neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfășoară pe baza de voluntariat. Misiunea sa este de a reduce mortalitatea infantilă și de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil și, în mod special, celor care își pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea acestora fiind cel mai puțin înteleasă.

Vă mulțumim!

Locatii și persoane de contact


BUCURESTI - Grup de Sprijin
Persoana de contact: Daniela Gînju - tel. 0744 - 613.223

BUZĂU, Catedrala Municipală "Sf. Sava" - Bisericuța Copiilor. 
Persoana de contact: Luminita Radu: - tel. 0741 - 146.070

CODLEA
- in fata Muzeului de Istorie.
Persoana de contact: Corina Odolean Stanoiu - tel. 0769 - 638.154

SATU-MARE - Sala Mare a Muzeului de Istorie
Persoana de contact: Paula Por tel. 0745 - 145.173

SIBIU - Grup de Sprijin
Persoana de contact: Simona Marți - tel. 0723 - 118.584

SÂNPETRU (BRAȘOV)
Persoana de contact: Luminița Craiu - tel. 0760 - 601.658

 

Materiale de promovare
(afis, fluturasi)

Oricine doreste sa ne sprijine in promovarea acestui eveniment, o poate face, impartind fluturasi si afise...peste tot si tuturor!
Materialele se pot descarca de aici: afis si fluturas.
(Important! Afisul are la baza o parte alba special creata pentru a fi trecuta locatia unde va avea loc evenimentul. Din cauza fundalului alb al programului de vizualizare a fotografiilor, banda respectiva s-ar putea sa nu fie vizibila.)
Va multumim pentru sprijin!

Facebook

Ne  puteti urmari si sprijini in promovare, accesand pagina E.M.M.A.
Va multumim pentru interes si pentru sprijin!

Sustinatori

De asemenea dorim sa le multumim tuturor celor care ne spijina in promovarea evenimentului!
Oricine poate participa la acest eveniment deosebit, fie prin prezenta fizica, fie aprinzand lumanari in acea zi si in acel interval orar (15 octombrie, 19.00 - 20.00).
Din dorinta de a realiza un nou film, precum cel postat pe aceasta pagina, adresam rugamintea ca oriunde va veti afla, sa fotografiati lumanarile aprinse si sa ni le trimiteti pe adresa: contact@organizatiaemma.ro
Fotografiile respective vor fi postate si in Galeria foto de pe site!
Va multumim pentru solidaritate!
 

Testimoniale

Monica - “Chiar daca lacrimile curgeau pe obrajii tuturor, am vazut zambete sincere si blande... zambete care se indreptau si ele spre Cer, acolo de unde Ingerasii nostri ne urmareau multumiti, acolo unde EI, Ingerasii nostri scumpi si dragi sunt fericiti, sunt in Lumina vesnica.”
Luminita - “A fost frumos, frumos si emotionant. Au fost si mamici noi, cu durerea si dorul binecunoscute. Noi le/am daruit ingerasilor doar o mica particica din lumina cu care ei ne inconjoara permanent.
Izabela - “Am vazut lumina...caldura...prietenie...compasiune...solidaritate.
Si apoi...am vazut cu ochii mintii...ingerii nostri minunati, tinandu-se la randul lor de manute, si privind spre noi cu duiosie. Si am simtit... acea pala de vant care ne-a mangaiat parul, obrajii, sufletele...Odihniti-va in pace, Ingeri frumosi ai cerului!
DorinaValul de Lumina a trecut si pe la Iasi...I-am simtit puterea,caldura si mingiierea,a fost superb!Au fost lacrimi,dar si speranta ca ingerasii nostri au vazut candelele aprinse de acolo,de Sus,si au stiut ca ii iubim si nu i-am uitat,si poate unii dintre noi i-am si simtit intr-o calda adiere..
Nicoleta  - "A fost minunat si reactia mea m-a surprins enorm...ieri am zambit....un zambet parca din suflet...amestecat cu tristete. Dar am avut puterea sa ma bucur si asta pentru ca stiam ca este unul din rarele cadouri pe care i-l pot face micutei mele si chiar nu am vrut ca micuta mea sa vada lacrimi pe obrajii mei cand ii ofer acest cadou minunat. I-am vazut pe toti ingerasii si la fiecare candela pe care am aprins-o, i-am vazut dansand si stergand lacrimile de pe obrajii mamicilor. A fost un moment emotionant si totodata pentru mine plin de bucurie."
Cristina - "Timpul a trecut repede, iar lumanarelele au fost aprinse...sute de lumanarele... Sute de copilasi plecati prea curand au primit lumina...cand ma uitam la acele lumanarele...odata cu plecarea ingerasilor ma gandesc ca a plecat si un om ce trebuia sa fie un mare cantaret, o mare pianista, un minunat actor si o distinsa doctora...un om cum se zice ca este unul la un milion...si daca ei toti au fost acei oameni minunati?...lumea este atat de saraca fara ei..."

Fotografii din anii precedenti

 

 

Mulțumim tuturor voluntarilor și prietenilor E.M.M.A.,
care sprijină necondiționat acest eveniment!

 

 

 

sg sus Mergi sus